Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

ÇOK SEVGİLİ DOST Victor ANANİAS HATIRASINA

ÇOK SEVGİLİ DOST Victor ANANİAS HATIRASINA

 Onu yıllar önce Şişli Etfal Hastanesi Konferans Salonunda TEMA Toplantısında yaptığı Ekolojik Tarım ve Organik  Beslenme konferansında tanımış sonra çeşitli Çevre toplantılarında beraber olmuş en son 2-3 yıl önce Mimarsinan Kolejinde Çevre Şöleninde görmüştüm. Yemeklerde çantasından çıkardığı meyveleri yerdi. Çok sağlıklı, zinde bir arkadaştı. Bizi hep organik beslenmeye teşvik ederdi.
Kurduğu Ekoloji Derneği Buğday Dergisi ile tüm yurtta kendini tanıtmış, yer yer köylere ekolojik tarım eğitimleri vermiş, Şişli’den başlayıp İstanbul’un büyük pazarlarında üyeleri ile yetiştirdiği organik sebze ve meyveleri yine üyeleri vasıtasıyla halka sunmuştu. Sonra Kaz Dağlarında ahşap bongolovlarda kalınan bahçesinden toplanan sebze ve ağaçlarından toplanan meyveleri ile beslenilen bir tatil alanı yapmıştı. Birden ölüm haberini aldık. Ne kadar doğru bilmiyorum ama duyduğuma göre mantar zehirlenmesinden ölmüştü. Geçen yıl 3 Mart’ta kaybettiğimiz sevgili Victor’umuz, aramızdan ayrılışının birinci yıldönümünde Bodrum Bitez’deki kabri başında, %100 Ekolojik Pazarlarda ve Kaz Dağları’ndaki Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi’nde düzenlenecek etkinliklerle anılacak. Victor, 3 Mart’ta Bodrum Bitez’deki kabri başında, 3 ve 4 Mart tarihlerinde kurucusu olduğu Şişli ve Kartal %100 Ekolojik Pazarlarda yapılacak hayırlarla (imece usulü, hep birlikte hazırlayacağımız yemeklerle) yad edilecek Victor için, 7 Mart’ta Kaz Dağları’ndaki Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi’nde de bir anma töreni ve“hayır” gerçekleştirilecek. 
Victor’un anısına tasarlanan www.victorananias.org web sitesi de 3 Mart tarihinde açılacak. Sitede; Victor Ananias’ın yaşamı, attığı tohumlar (Buğday Restoran, Doğal Ürün Dükkânları, Buğday Ekolojik Yaşam Dergisi, TaTuTa,%100 Ekolojik Pazarlar, Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi), ardından yazılanlar, mutfağından, albümünden ve kaleminden bölümlerinde ondan kalan izler yer alacak. Böylece kısa yaşamına pek çok şey sığdıran Victor Ananias, ardında bıraktıklarıyla var olmaya ve ekolojik yaşam alanında ilham vermeye devam edecek. Ekolojik tarım alanında tüm dünyada tanınan ve uluslararası ekolojik tarım kuruluşları tarafından geleceğin 5 liderinden biri olarak gösterilen sevgili Victor Ananias, 2008’de, dünyada sınırlı sayıda kişinin layık görüldüğü “One World Award” ödülünü almıştı. Yaşamı boyunca ekolojik yaşam bilgisinin yayılması için büyük çaba gösterdi; ekolojik tarım, ekolojik ürünler, ekolojik turizm ve doğa dostu mimarlık alanlarında gelecek kuşaklara miras kalabilecek değerde çok sayıda tohum attı. %100 Ekolojik Pazarlar, TaTuTa (Tarım Turizm Takas), Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi onun attığı tohumlardan sadece birkaçı olarak bugün pek çok insanın yaşamına değer katıyor… Ne mutlu ona çok izler bıraktı fakat çok eken bizleri terk etti. Onun anısına çevre konusunda daha canla başla çalışacağız. Organik tarımı anlatacağız. Ruhun şad olsun güzel insan. Ben bedenimle yanında olamayacağım ama kalbim hep onunla olacak. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Utku Kızıltan Arşivi