ÇÖKEN DIŞ POLİTİKA VE YALNIZLAŞAN TÜRKİYE AKP

 AKP zihniyeti dinsel ve yerel olduğu için dünyayı okuyamıyor.Bu yüzden sürekli yanlış yapıyor,yalnızlaşıyor,irtifa kaybediyor fakat bu arada olan Türkiye’ye oluyor, herkes Türkiye’ye haddini bildirmeye yelteniyor.Neden “yurtta barış dünyada barış” ilkesini dış siyasetine temel yapan  Türkiye bu hale geldi? Hangi yanlışlar yapıldı da komşularımızla kanlı-bıçaklı olduk.

Temel yanlış,ABD güdümünde kurulan ve yönlendirilen dinci-gerici AKP’nin iktidar olması ve Başbakan Erdoğan’a  BOP eş başkanlık  görevinin de verilmesidir.Bu görevini ifaya çalışırken Ortadoğu’da Osmanlı’yı diriltme hayaline de kapılan Erdoğan’ın fantastik dış politika serüveni bu sonucu doğurdu.Stratejik derinlikçi Dışişleri Bakanı,”Türkiye’yi Arap-İslam dünyasının patronu yapacağız” derken partisi de,Türkiye de sipsivri ortada kaldı.BOP’çu AKP her adımında yanlış yapmış,debelendikçe batmıştır.

AB’nin her istediğini koşulsuz yerine getirdiği halde AB’den dışlanmış,Türkiye’ye  itibar kaybettirmiştir. BOP’un Ortadoğu-İslam dünyasına yönelik planlarını uygulamaya soyunarak Türkiye’yle İslam ülkelerini karşı karşıya getirmiştir.Bugün AKP yönetimindeki Türkiye,PKK ve Barzani’yle birlikte Irak’a karşı tavır almakta;İsrail’le birlikte Suriye’ye karşı savaşmakta;ABD ile kol kola,İran’a cephe almaktadır.Petroitler,İran’a karşı İsrail’i korumak için getirilmiştir.AKP’nin İsrail’le iç içeliği o denli derin ki,Filistin’in yanında İsrail’e karşı saf tutar görünürken,el altından İsrail’le askeri,siyasi,ticari ilişkileri pekiştirmektedir.Erdoğan’ın,kapalı kapılar ardında kimle iş pişiriyorsa medya önünde onunla kavga ediyor görünmesi,onun deşifre olmuş fakat terk etmediği numarasıdır.

Gazze’ye saldıran İsrail’le kavga eder görünürken,el altında o onlarla görüştüğü ortaya çıktı.AKP öyle zikzaklar yapmaktadır ki barıştan söz ederken Irk’ta binlerce Şii’yi öldürttüğü için idam cezasına çarptırılan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi’ye kucak açmakta;Sudan’da yüz binlerce insanı katleden El Beşir’le ve dünyanın terör listesine aldığı Meşal’le sarmaş dolaş olmaktadır.

AKP bu çelişkili politikaları izlerken komşu Rusya’yla da ülkemizi karşı karşıya getirmiştir.Erdoğan İran,Irak ve Suriye’ye karşı tavır alırken emperyalizmin BOP eş başkanı olarak kendisine verilen  görevi yapmakta,bu üç ülkenin yönetiminde Şiiler’in olması,onların devrilerek yerlerine Sünnilerin getirilmesi rüyası da Erdoğan’ı  ayrıca heveslendirmektedir.Erdoğan’ın BOP eş başkanlığı  kariyerinin yanında mezhepsel zaafı da bilindiği için emperyalist blokun Türkiye’yi,İran,Irak ve Suriye’ye karşı kışkırtması ve kullanması zor olmuyor. Bunun sonucu olarak da Türkiye,bugünkü hazin duruma düşüyor.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aydın Yavuz Arşivi