DERSHANELER KAPATILACAK (MIŞ!)

İçi boş fakat sansasyonel gündem belirlemeyi siyasi beceri zanneden Erdoğan çoğu kez yapamayacaklarını da vaat ediyor. Bunu gündemde kalmak,popülist olmak için yapıyor.
Erdoğan, yeni Anayasa yapamayacağı,BDP’lilerin dokunulmazlığını kaldıramayacağı ve de dershaneleri kapatamayacağı halde bunları yapacakmış gibi laflar ediyor.Erdoğan’ın neden yeni bir Anayasa yapamayacağını,dokunulmazlıkları da gündeme, BDP’lilere aba altından sopa göstermek için getirdiğini ve Suriye konusunda ABD’nin taşeronluğunu yaptığını herkes anladı.
Ben bu yazımda Erdoğan’ın ortaya atıp geri çekildiği dershaneler konusunu irdeleyeceğim.
Eğitimde fırsat eşitliğinin olmadığı,mesleki eğitim alanının dar olması nedeniyle üniversite kapısında aşırı yığılmanın olduğu ülkemizde “dershaneleri kapatacağım” demek,ülke gerçeklerinden habersiz olmak,eğitimin içinde bulunduğu durumu bilmemek demektir.

Bugün ülke sathına yayılmış 4100 dershane,100 bin çalışanıyla eğitimde önemli işlev görmektedir.Geri bıraktırılmış yörelerdeki yoksul halk çocuklarına,Erdoğan’ın dilinden düşürmediği sözde sosyal devletin sağlamadığı fırsat eşitliğini dershaneler sağlıyor.Devlete ciddi oranda SGK pirimi ve KDV ödüyor.100 bin insana istihdam sağlayarak 500 bin insanın geçimini sağlamasına zemin hazırlıyor.İşsizliğin azalmasına az da olsa katkı sunuyor.
Durum Buyken, dershaneleri kapatıp o boşluğu neyle ve nasıl dolduracağını söylemeyen Erdoğan’ın amacı nedir? Ona ilk tepkinin Okyanus ötesinden gelmesi,amacının cemaati tehdit olduğunu gösteriyor.AKP ile cemaatin,kıyasıya bir iktidar mücadelesi içinde olduğunu bilmeyen yok.Eğitimde,emniyette ve yargıda yuvalanan cemaat,Erdoğan’ın alanını daraltıyor,onu sıkıştırıyor.
Cemaatin para ve insan kaynağının dershaneler olduğunu,ülke genelindeki 4100 dershaneden 1750’sinin cemaate ait olduğunu bilen Erdoğan cemaati, para ve insan kaynağını kurutmakla tehdit ediyor.Cemaat bu tehdidin kuru sıkı olduğunu biliyor;geri adım atmıyor.

Bu koşullarda dershaneleri kapatmak pek mümkün görünmüyor.Kapatılsa bile,kurs ve etüt merkezleri adıyla yeniden uç verecekleri biliniyor.Böyle olunca devlet,hem bu alandan elde ettiği gelirlerden mahrum kalacak,hem de cemaate karşı yenik duruma düşecektir.

Cemaatle arası iyiyken dershaneleri görmezden gelen,on yıldır bu durumu seyreden Erdoğan, şimdi dershaneleri kapatmaktan söz ediyor.Çünkü cemaat,Erdoğan’ın siyasi hareket alanını gittikçe daraltıyor.Yetki paylaşmaya tahammülü olmayan ve geri plana itilmekten korkan Erdoğan,cemaate dişini göstererek pozisyonunu korumaya çalışıyor.Nereye kadar?
Erdoğan,yapacakmış gibi tavır takındığı fakat asla yapamayacağı bazı şeyleri,konjonktür değişikliği ya da o an beliren ittifaklar sonucu belki başarabilir fakat dershaneleri kapatamaz.Çünkü dershaneler cemaatin ayakta kalışını sağlayacak ana kaynaktır.Cemaatten güç almayan,alamayan Erdoğan’ın siyasi hayatını sürdürmesi de olanaksızdır.
Önümüzdeki süreçte, BOP’un Ortadoğu’ya yönelik yeni dayatmalarıyla yüz yüze gelecek olan Erdoğan,hızla inisiyatif kullanma kaybına uğrayacak ve güç kaybedecektir.Bu takdirde Erdoğan’a ya güç aşılayıcı yeni roller verilecek ya da misyonunu tamamladığı yüzüne okunacaktır.Göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aydın Yavuz Arşivi