ABD ile Suriye görüşmesi

ABD ile Suriye görüşmesi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'li senatörler John McCain, Joe Lieberman ve Lindsey Graham'ı kabul etti. Graham, "Umarım Türkiye, İsrail-Filistin sorununun çözümünde rol oynayabilir" dedi.
Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki görüşmenin açıklamalarda bulunan John McCain, Türkiye'nin Suriye yaklaşımını nasıl değerlendirdikleri şeklindeki bir soruya Başbakan Erdoğan'ın, Beşşar Esad ve hükümetine reformlar konusunda ciddi uyarılarda bulunduğunu ifade etti. McCain, "Esad'ın çok sayıda Suriyeli öldürdüğünü ve kendisinin kişisel olarak gitmesi gerektiğini düşündüğünü" belirtirken, "Başbakan'ı takdir ediyoruz ancak bir konuda fikir ayrılığımız var, biz kişisel olarak Esad'ın artık gitmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın söylediklerinden ve tavrından memnuniyet duyduğunu bildiren McCain, Erdoğan ile "İsrail-Filistin arasındaki barış görüşmeleri, Libya, Suriye ve Türk-Amerikan ilişkilerini" konuştuklarını belirtti. McCain Başbakan Türkiye'nin, Afganistan ve Irak'ta oynadığı rolden dolayı özellikle "minnettar" olduklarını söyledi.

"Başbakan'ın bölgedeki liderliğini çok takdir ediyoruz" diyen McCain, "Türkiye, 'Arap Baharında' da model olarak öne çıktı ve Türkiye bölgede bir model olarak görülüyor" ifadesinde bulundu.

"Türkiye'den çok olumlu izlenimler aldık"

Başbakan Erdoğan'la çok iyi bir toplantı yaptıklarını dile getiren Lieberman da kendisini seçimlerdeki başarısından dolayı tebrik ettiklerini söyledi. Lieberman, "Türkiye büyük bir demokrasi olmayı sürdürüyor" dedi.

Lieberman, Türk-Amerikan ilişkilerinin gelecekte de iyi bir şekilde süreceğini, Türkiye'nin çok istikrarlı bir ülke olduğunu ve bu bölgedeki her önemli sorunda çok kritik bir rol oynadığını kaydetti. Görüşmenin çok kapsamlı ve dostane olduğuna dikkat çeken Lieberman, "Müttefikimiz Türkiye'den çok olumlu izlenimler aldık" dedi.

"Şimdiye kadar bir ülke lideriyle yaptığım en iyi görüşmeydi"

Lindsey Graham ise "Şimdiye kadar bir ülke lideriyle yaptığım en iyi görüşmeydi" şeklinde konuşurken, "Umarım Türkiye, İsrail-Filistin sorununun çözümünde rol oynayabilir" dedi.

Irak'ın istikrara kavuşmasında da Türkiye'nin rol oynayacağını düşündüklerini belirten Graham, "Başbakan Erdoğan, bu bölgenin en etkileyici sözcüsü" şeklide konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.