"Erdoğan'ın geri adımı Kürtlerde hayal kırıklığı yarattı"

"Erdoğan'ın geri adımı Kürtlerde hayal kırıklığı yarattı"
Diyarbakır'da seçimi kazanan BDP destekli bağımsız aday Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesi, yurt dışında da yankılandı. Wall Street Journal gazetesi, YSK'nın karanının protestolara yol açtığına dikkat çekerek, "Erdoğan'ın geri adım atması Kürt
ABD'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, Türkiye muhabiri Marc Champion imzasıyla yayımladığı "Kürt Milletvekilliye Getirilen Yasak, Protestolara Yol Açtı" başlıklı haberde "Seçilmiş Kürt adayını yasaklama kararı, protestoları ve üst düzey bir Kürt politikacından 'kaos' uyarılarını tetikledi" diye yazdı.

YSK'nın kararına ilişkin bilgi veren gazete, "Türk yasalarına göre, terörizm ile ilgili bir suçtan mahkum olanlar, parlamentoya giremiyor" denildikten sonra Dicle'nin bir mahkeme kararına karşı yaptığı temyiz başvurusunun reddedildiğini belirtti.
 

"YSK kararı, Kürt azınlığında gerginliği artırdı"

Buna karşın "Kürtler ve birçok insan hakları avukatının, Türk terör yasalarının aşırı derece geniş olduğunu savundukları" belirtildiği haberde "Kürt teröristlerinin saldırılarda bulunduğu ve milliyetçi oyların arayışındaki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, daha çok dil ve siyasi haklara yönelik Kürt taleplerine tutumunu sertleştirdiği seçim kampanyasından sonra Sayın Dicle'yi yasaklama kararı, Türkiye'nin büyük etnik Kürt azınlığındaki gerginliği artırdı" yorumu yapıldı.

WSJ, Ahmet Türk'ün, YSK'nın kararının "Türkiye'yi kaosa sürükleyeceği" sözlerine dikkat çektikten sonra Çarşamba günü iki polisin öldürüldüğünü, Diyarbakır'da protesto eyleminin yapıldığını kaydetti.


"Erdoğan'ın geri adım atması Kürtlerde hayal kırıklığı yarattı"

Başbakan Erdoğan'ın, Kürt sorununun çözümü için başlattığı girişimden "geri adım atması"nın Kürtler arasında "hayal kırıklığını yarattığı"nı belirten gazete, şöyle devam etti:

"Hükümetin, Kürt sorununun çözümünü yeni dönemin yüksek öncelikli bir konu haline getirmesi beklenirken Sayın Erdoğan'ın bu konuyu yürütmek üzere bir kabine görevi yaratacağı haberleri var. Analistler, Türkiye'nin Kürt bölgesinin sınırında bulunan Suriye'deki çalkantıların, Kürt sorununun çözümlenin aciliyetini artırdığını söylüyorlar."


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.