Haberdar Gazetesi Eğitim Öğretmenlerin rolü değişiyor

Öğretmenlerin rolü değişiyor

İstanbul Okan Üniversitesi Tuzla Kampüsü’nde düzenlenen “Değişen Dünyada Rehberlik: Riskler ve Çözümler” semineri, İstanbul ve Gebze’den gelen rehber öğretmenleri bir araya getirdi.

Seminer, Rektör Güliz Muğan’ın açılış konuşmasıyla başladı. Etkinlikte, değişen dünyada rehberlik anlayışının nasıl dönüşmesi gerektiği ele alındı. İlk oturumda konuşan Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Yenici, günümüz dünyasının belirsiz ve hızlı değişen yapısına dikkat çekerek, öğrencilerin sadece bilgiyle değil; eleştirel düşünme, problem çözme, yaratıcılık ve iş birliği gibi becerilerle donatılması gerektiğini vurguladı: “Günümüz dünyası; değişken, belirsiz, karmaşık ve net olmayan bir yapıya sahip. Bu nedenle öğrencilerin sadece bilgiye değil; eleştirel düşünme, problem çözme, yaratıcılık ve iş birliği gibi becerilere sahip olması gerekiyor.”

“Öğretmenin Rolü Değişiyor”

Yenici, öğretmenin artık yalnızca bilgi aktaran bir figür olmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Öğretmenin rolü yeniden şekilleniyor”

Öğretmenlerin öğrenme sürecini tasarlayan ve öğrencinin motivasyonunu yönlendiren bir rehber haline geldiğini ifade eden Yenici, eğitimde “akıl, kalp ve eller” bütünlüğünün önemine de dikkat çekti:

“Günümüz zorluklarına çözüm üretmek için aklın, kalbin ve ellerin birlikte çalışması gerekir”

Psikolojik Dayanıklılık Vurgusu

İkinci oturumda söz alan Dr. Öğr. Üyesi Fatih Yurdalan, rehber öğretmenlerin psikolojik dayanıklılığının önemine değindi. Zorluklarla başa çıkma deneyiminin gelişimde kritik rol oynadığını belirten Yurdalan şunları söyledi:

“Dayanıklılık, zorlukla karşılaşmadan gelişmez. Kişi bir sürecin altından kalktığında ‘ben bunu başardım’ duygusu oluşur ve bu, geleceğe dair umudu güçlendirir”

“Sorunun Kaynağına İnmek Gerekir”

Psikolojik sorunlara yaklaşımın yalnızca belirtilerle sınırlı kalmaması gerektiğini ifade eden Yurdalan, şu değerlendirmede bulundu:

“Psikolojik belirtiler sinekler gibidir. Onları tamamen ortadan kaldırmak için bataklığı kurutmak gerekir.”

Sahadaki Zorluklara Dikkat Çekildi

Seminerde rehber öğretmenlerin karşılaştığı zorluklar da gündeme geldi. Artan iş yükü, tükenmişlik, ekonomik sıkıntılar, kurumsal baskılar ve toplumsal şiddetin öğretmenlerin psikolojik dayanıklılığını olumsuz etkilediği vurgulandı. Etkinlikte, değişen dünya koşullarında rehberlik hizmetlerinin nasıl güçlendirilebileceğine dair önemli değerlendirmeler yapıldı.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *