Çocuklar isyanda

Çocuklar isyanda
12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü nedeniyle dün Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen çocuklar, “Ellerim Boya Yerine Kalem Tutsun” yazılı pankartlar ve balonlar taşıyarak, “Çocuk İşçiliğine Hayır” sloganları eşliğinde Taksim Cumhuriyet A

İstanbul Sosyal Hizmetler Müdürü Önal İnaltekin, burada yaptığı konuşmada, çocuk işçiliğinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük bir sorun olduğunu belirterek “Çocuğu çalıştırmak da çocuğa yönelik bir tür şiddettir” dedi.

Dünyada 215 milyon, Türkiye’de 980 bin minik 630 bini ağır işlerde olmak üzere çalıştırılıyor. 7 milyonu ise çalışırken yaşamını yitiriyor

Utanç rakamları

© Çocuk işçiliği ile mücadele kapsamında çalışma yürüten ve yaptığı araştırmaları anlatan Doç. Dr. Tanır, çocuk işçiliğinin en önemli insan hakları sorunlarından olduğunu vurguladı. Çocuk işçiliği ile mücadelede herkese büyük görev düştüğünü kaydeden Tanır, zorunlu eğitim süresinin 12 yıla çıkartılması halinde sorunun önemli ölçüde azalacağını aktardı.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferdi Tanır, dünyada 215 milyon çocuğun işçi olarak çalıştırıldığını ve bunların 115 milyonunun da çok kötü şartlarda ter döktüklerini söyledi. Dünyada her yıl 7 milyon çocuk işçinin yaşamını yitirdiğini belirten Tanır, Türkiyede ise 980 bin çocuk işçi var ve bunların 630 bini ağır işlerde çalışıyor dedi.

Zorunlu eğitim

Çocuk emeğinin çoğunlukla ucuz olduğu için tercih edildiğini ifade eden Tanır, şöyle konuştu:

Türkiyede önceki yıllarda 1 milyonun üzerinde seyreden çocuk işçi sayısı 980 bine indi. Ancak bunların da 630 bini ağır işlerde çalıştırılıyor. Adanada da 15 bin civarında çocuk işçi çalıştırılıyor ve bunların 9 bini kötü şartlarda iş yapıyor. Dünyada her yıl 7 milyon çocuk işçi kötü çalışma şartları yüzünden ölüyor. Çocuk çalışanlar daha çok yaralanıyor, hastalanıyor, psikolojisi bozuluyor. Kötü ortamdan en çok çocuklar olumsuz etkileniyor. Sağlıksız, vasıfsız işçi grubu doğuyor. Çocuk işçiliğini önlemenin önemli bir yolu da zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarmaktır. Çocuklar geleceğimizdir. Duyarlı olunması gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.