Fed faiz kararını açıkladı

Fed faiz kararını açıkladı
ABD Merkez Bankası Fed merakla beklenen kararı açıkladı. Fed, beklenenin aksine faizi değiştirmedi. Fed üyelerinden faiz kararının değiştirilmemesi konusunda 9 üyenin evet, bir üyenin hayır olduğu verildiği görüldü. Karar sonrasında gün içinde 3 lirayı ye
ABD Merkez Bankası (FED), faiz artırımına gitmedi. 
Küresel piyasaların yakından takip ettiği Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı tutanakları yayınlandı. Tutanaklara göre FED, sıfıra yakın olan faiz oranında değişikliğe gitmedi.

FOMC üyeleri, küresel piyasalarda nefeslerin tutulmasına neden olan toplantıda faiz oranlarının yüzde 0 ila 0,25 aralığında sabit tutulması kararını oy çokluğuyla alırken, Fed Başkanı Jeffrey Lacker'ın karşı oy kullandığı belirtildi.
Toplantının karar metninde faiz artışının ertelenmesine gerekçe olarak uluslararası gelişmeler gösterilirken, şu ifadelere yer verildi:
      
"Son dönemdeki küresel ekonomik ve finansal aktiviteler, ekonomik aktiviteyi görece sınırlayabilir ve kısa dönemde enflasyon üzerinde daha fazla aşağı yönlü baskı yaratabilir. Komite, ekonomik aktiviye yönelik risklerin ve işgücü piyasasının neredeyse dengelendiğini düşünüyor, ancak uluslararası gelişmeleri de izlemeye devam ediyor".
Ekonomik tahminler revize edildi
ABD ekonomisine ilişkin beklentilerini de güncelleyen Fed, bu yılki büyüme tahminini yüzde 1,8 ila 2 aralığından yüzde 2,1'e yükseltti. Fed'in gelecek yıla ilişkin büyüme tahmini ise yüzde 2,4 ila 2,7 aralığından, yüzde 2,3'e revize edildi.
      
Fed, bununla birlikte bu yıla ilişkin enflasyon beklentisini yüzde 0,6 ila 0,8 aralığından yüzde 0,4'e düşürürken, gelecek yıla ilişkin beklentisini yüzde 1,7 olarak belirledi.
Öte yandan, işsizlik oranı beklentisi bu yıl için yüzde 5,2 ila 5,3 aralığından yüzde 5'e düşürülürken, gelecek iki yıla yönelik tahminler sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 5,1'den yüzde 4,8'e çekildi.
      
Projeksiyonlarda en çok dikkat çeken nokta, FOMC üyelerinin gösterge faiz oranına yönelik beklentilerinde yapılan aşağı yönlü revizyondu. Buna göre, üyeler faiz oranlarının, yıl sonu itibariyle yüzde 0,675 yerine yüzde 0,375'e yükselmesini bekliyor.
Diğer taraftan, faizlerin bu yıl artırılmaya başlanmasını destekleyen üye sayısının 15'ten 13'e düştüğü görüldü.

Arttırıma gitme kapısı açık
Yetkililer, bu yıl içinde faiz artışına gitme ihtimalinin devam ettiğine de işaret etti.
Enflasyona vurgu
Fed yetkilileri, ABD'de enflasyonun hâlâ istenen seviyeye çıkmadığının altını çizdi. Fed, faiz artırımı için enflasyonun yüzde 2 seviyesine çıkmasını hedefliyor. Reuters anketine katılan 17 ekonomistin yalnızca yedi tanesi Fed'in bugün faiz artırmasını bekliyordu.

Faiz ne zaman artacak?
ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen, karar sonrasında canlı yayında konuştu. Yellen ilk faiz artırmının zamanlamasına yönelik, "İlk faiz artışı, istihdam piyasasında daha fazla iyileşme, enflasyonda geri dönüş görülmeye başlandığında uygun olacak" dedi. Yellen, Fed komitesinin faiz artırımı kararı için ABD istihdam piyasasının istenen seviyeye gelmediği kararı verdiğini söyledi. Yellen küresel ekonomik gelişmelerden bahsetmek istediğini söyleyerek, "Komite ABD büyümesi konusundaki tahminleri sabit tutuyor. Net ithalatta yumuşak bir iniş olsa da bizim hedeflerimize uzun vadede ulaşılacak. Ağustos'ta ABD işsizlik azaldı ve iş gücüne katılım oranı aynı şekilde artış gösterdi. Ancak tam zamanlı iş arayanlar da devam ediyor. İşsizlik oranı uzun vadede tahmin edilen seviyede ama işsizlik oranı hala hedeflerin üzerinde. Enflasyon bizim yüzde 2'lik hedefimizin altında. Petrol fiyatlarındaki düşüş ve doların değer kazanma enflasyon konusundaki hedefleri ertelemektedir" dedi.
Gelişen ülkeler endişeleri arttırdı
Yellen, gelişen ülkelerle ilgili endişelerin küresel ekonomideki belirsizliği artırdığını söyledi. Fed Başkanı, ekonomik verilere ilişkin görünümün ilk faiz artışında etkili olacağını belirtti.
Yellen, faiz artırımının bu yıl her toplantıda gerçekleşebileceğini söyledi. Fed Başkanı, "Faiz artırımı için Ekim ayı hâlâ bir olasılık" dedi. Yellen, "Gelişen piyasalardan ciddi sermaye çıkışları gördük. Şu anda odaklandığımız konu Çin ve gelişmekte olan piyasaları çevreleyen riskler. Ekonomik görünümde ciddi bir değişiklik öngörmüyoruz " diye devam etti.
-Hürriyet-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.