Hoşgeldin 2016: Elektrikten sigara ve cep telefonuna ‘yeni yıl’ zamları

Hoşgeldin 2016: Elektrikten sigara ve cep telefonuna ‘yeni yıl’ zamları
Hükümet 2016’ya girerken de geleneği bozmadı. Sigara, alkol ve cep telefonundan alınan verginin oranları artırılarak yapılan örtülü zamla birlikte, elektrik fiyatları da yüzde 6.8 oranında arttı.



Hürriyet’ten Aysel Alp’in haberine göre Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren bakanlar kurulu kararı kapsamında sigaradan alınan asgari maktu yüzde 5,1; maktu vergi yüzde 25, bira, rakı ve şaraptan alınan maktu vergiler ise yüzde 15 oranında artırıldı. Vergi artışının sigara fiyatlarına 50 kuruş ila 1 lira arasında zam olarak yansıması bekleniyor.

Bununla birlikte, cep telefonlarının ilk satışında alınan vergi de yüzde 33’lük artışla 160 liraya çıktı. Vergi artışıyla Maliye’nin 2.7 milyarlık ilave gelir elde etmesi öngörülüyor.


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) da elektrik fiyatlarının  1 Ocak’tan geçerli olmak üzere yüzde 6.8 oranında artırdığını duyurdu. Zamma gerekçe olarak ‘elektrik dağıtım şirketlerinin yapması gereken zorunlu yatırım ve işletme giderleri, iletim yatırım ihtiyacı ve enerji maliyetlerindeki artış’ gösterildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.