İş dünyasında asgari ücret krizi

İş dünyasında asgari ücret krizi
İTO Başkanı, asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılmasının özel sektöre 16 milyar lira yük getireceğini söyledi.
1 Kasım öncesi partilerin asgari ücret konusundaki vaatlere herhangi bir yorumda bulunmayan iş dünyasından konuya ilişkin her gün yeni bir açıklama geliyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar’ın da dahil olduğu asgari ücret tartışmalarında, ücretin bin 300 liraya çıkartılmasının özel sektöre 16 milyar lira yük getirileceği hesaplandı. SGK priminin işveren payında üç puan indirilirse işverenin nefes alacağını söyleyen Çağlar, “Hükümet tulumbaya su koyarsa, biz de yatırımlarımızı daha rahat yaparız” dedi.

Hürriyet’ten Neşe Karanfil’in haberine göre İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar dün asgari ücret tartışmalarına dahil olurken, ücretin bin 300 liraya çıkarılmasının özel sektöre 16 milyar lira yük getireceğini hesapladıklarını belirtti. Çağlar, hükümetten bunun karşılığında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) priminde 3 puan indirim istedi. Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ise ilk 1-1.5 yılın yükünün kompanze edilmesi gerektiğini söyledi.

İTO Başkanı İbrahim Çağlar, asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılması çalışmalarını desteklediklerini belirterek, ancak oluşacak ilave kazanç piyasaya tekrar dönene kadar, asgari ücretteki SGK primi işveren payında 3 puanlık bir indirim yapılmasını istedi. Çağlar, “SGK primi işveren payında üç puanlık indirim sağlanarak yüzde 12.5 oranı uygulanması işverene nefes aldırır. Biz yatırımımıza, ticaretimize devam edeceğiz, bundan kuşku olmasın. Ancak hükümetimiz tulumbaya su koyarsa, biz de yatırımlarımızı daha rahat yaparız” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Benim ağzımdan çıkan her söz teminat olarak söylüyorum, önümüzdeki 3 ay içinde yerine gelecektir. Seçim stratejisi grubumuz vardı, onlara ödevler verdik ve şimdi 3 aylık, 6 aylık bir yıllık ve 4 yıllık programlar çıkartıyoruz. 3 ay içinde kanunu düzenleme gerektirmeyen bütün vaatler yerine gelecek” diye konuştu.

TRT’de canlı yayında soruları yanıtlayan Davutoğlu kanun açısından bir düzenleme gerektiren konular için ise Meclis takviminin işlemesi gerektiğini hatırlatarak, asgari ücret, öğrenci bursları, polis ve askerlere verilen taahhütler, çiftçilere, esnafa, gençlere verilen sözlerin yasal düzenleme gerektirmiyorsa, 3 ay içinde gerçekleştirileceğini kaydetti. Davutoğlu bugün işveren ile işçi kesimlerini bir araya getiren bir program düzenleyeceğini ve herkesi dinleyeceğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.