Terör ve Erdoğan Piyasaları Fena Yaktı

Terör ve Erdoğan Piyasaları Fena Yaktı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın erken seçim ısrarı, Suruç'ta 32 sivilin ölümüne neden olan patlamanın ardından terör örgütü PKK'nın polisleri şehit etmesi ve dün sabaha karşı hava kuvvetlerinin IŞİD mevzilerini bombalaması piyasaları sarstı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın erken seçim ısrarı ve başlayan çatışmalar dolar ve faizleri uçurdu...


FAİZ YÜZDE 10'A FIRLADI

Faiz uzun bir aradan sonra çift haneye yükselirken, dolar 2.75 liraya fırladı. Bir hafta içinde dolar karşısında 10 kuruş değer kaybeden TL, yılbaşından bu yana dünyada dolar karşısında en fazla değer kaybeden ikinci para birimi oldu.

Gelişmeler faizleri de olumsuz etkiledi. Bono piyasasında 2 yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 10.05'e kadar yükselerek seçimlerden sonra en yüksek seviyeyi test etti.

MERKEZ MÜDAHALESİ

Önceki gün 2.73 liradan günü kapatan dolar sabah saatlerinde Türk Ordusu'nun IŞİD mevzilerine yönelik hava saldırısı düzenlediği haberiyle yeniden tırmanışa geçti.

Gelişmeler üzerine Merkez Bankası (TCMB) harekete geçti. Merkez Bankası, dolar cinsi zorunlu karşılıklara uyguladığı faiz oranını yüzde 0.15'ten yüzde 0.21'e yükseltti. Ayrıca pazartesiden itibaren geçerli olmak üzere bir hafta vadeli döviz depo faiz oranını dolar için yüzde 3.5'ten yüzde 3'e indirdi. Merkez'in sabah saatlerinde attığı adımlar doların ateşini biraz düşürse de söndürmeye yetmedi.

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, TL cinsi yatırım araçlarında güvenlik endişeleriyle yaşanan satış baskısının ardından AKP-CHP koalisyon görüşmelerinin öneminin de daha da arttığını söyledi. Ökte, "İki partinin bir hükümet kurulması yönünde eskisinden daha çok çaba harcayabileceğini düşünüyoruz" dedi.

ERDOĞAN YİNE GERDİ!

Erdoğan, dün koalisyon süreci ile ilgili açıklamasında "Koalisyon olur veya olmaz. Olması halinde bitmiş demektir iş. Ama koalisyon olamıyorsa nihai kararı verecek olan milli iradedir... 90 günümüzü alır bu süre içinde de ülke yönetimsiz kalmaz." dedi.

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Cumhurbaşkanı, sabaha karşı yapılan operasyonun sadece bir günlük olmadığının, devamının gelebileceğinin altını çiziyor." dedi ve ekledi: "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın koalisyona dair de bir takım açıklamalar yaptığını gördük. Öğle saatlerinden bu yana yapılan açıklamaların piyasaları tedirgin ettiğini görüyoruz. Baskının devamı olası..."

'BİR YILDIR HİÇ KİMSE YATIRIM YAPMIYOR'

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'ye ve ekonomiye katkı sağlayacak bir hükümetin bir an önce kurulması gerektiğini söyledi. "Seçim olursa 2015 yılını kaybederiz." diyen Büyükekşi sözlerini şöyle sürdürdü: "İstikrar ve güven çok önemli. Sadece döviz açısından değil faizin düşmesi açısından da önemli. İstikrar ve güven olursa önceki yıllarda olduğu gibi yabancı sermaye gelir. Türkiye'deki müteşebbisler daha fazla yatırım yapıyor. Bir yıldır yatırımlarda büyük düşüş var. Sanayici ve müteşebbis yatırım yapmıyor. Bu da belirsizlikten, istikrar ve güven ortamındaki bozulmadan kaynaklanıyor." (Kaynak:T24)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.