EMEKÇİLER OKUL YAPIYOR

EMEKÇİLER OKUL YAPIYOR
CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kahramanmaraş merkezli 2 depremin yıl dönümünde Hatay’a gitti.

04.17’de gerçekleştirilen anmaya katılan Özel ve İmamoğlu, daha sonra İBB çalışanlarının katkılarıyla yeniden inşa edilecek Hatay Kırıkhan’daki “İBB Emekçileri Lisesi”nin temelini attı. İBB çalışanlarına teşekkür eden Özel, “İstanbul'da bir büyük aile var: İBB ailesi” dedi. İmamoğlu ise “Siyasetin amacı; hiçbir ayrım yapmadan, herkesin sağlığını, güvenliğini, mutluluğunu sağlamaktır” ifadelerini kullandı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 6 Şubat 2023’te, sabaha karşı saat 4.17’de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,8 büyüklüğündeki depremde en fazla yıkıma uğrayan Hatay’ı, felaketin birinci yıldönümünde ziyaret etti. Özel ve İmamoğlu, kente gelişlerinde Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş tarafından karşılandı. Acıları hala taze olan çocuk, genç, yaşlı, kadın, erkek Hataylılar; depremin yıldönümünde, kentin sembol mekanlarından Antakya’daki Köprübaşı Meydanı’nda toplandı. Meydana çıkan yolda gerçekleştirilen “sessiz yürüyüşte”, yalnızca “Sesimi duyan var mı” feryadı yankılandı. Saatler 04.17’yi gösterdiğinde, yaşamını yitirenler için saygı Köprübaşı Meydanı’nda saygı duruşunda bulunuldu. Hatay’ın çok kültürlü yapısına uygun olarak, bütün semavi dinlere mensup dini liderler, başta Hatay olmak üzere, toplam 11 ili etkileyen depremde yitirilen on binlerce canı, dualarla andı. Depremde yaşamını yitiren vatandaşlar anısına Asi Nehri’ne karanfil bırakıldı.

Lisenin temeli atıldı

Özel ve İmamoğlu’nun Hatay’daki ikinci adresi, Kırıkhan ilçesi oldu. İBB’nin 90 bin çalışanı, depremde ağır hasar gören Kırıkhan Endüstri Meslek Lisesi’nin yeniden yapımı için, kurum tarafından bayramlarda kendilerine ikram edilen kutu çikolatalardan vazgeçti. İBB iştiraki KİPTAŞ, bu şekilde oluşturulan bütçe ile Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gerekli izinleri alarak, Kırıkhan Endüstri Meslek Lisesi’ni yıktı. “İBB Emekçileri Lisesi” adıyla yeniden inşa edilecek okul için temel atma töreni düzenlendi. Törene; Özel’in yanı sıra CHP TBMM Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, CHP Genel Başkan Yardımcıları Zeliha Aksaz Şahbaz, Gökan Zeybek, milletvekilleri, PM üyeleri, İmamoğlu ve Savaş katıldı.

Başka yerlere harcandı

Törende konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, AK Parti iktidarının, 79 yıllık süre içinde, Cumhuriyet hükümetlerinin topladığı toplam verginin 4 katına denk gelen 3 trilyon dolar topladığını söyledi. Özel, “Ayrıca, bir önceki deprem için olan, ‘Deprem Vergisi’ diye bildiğimiz, adına sonra ‘Özel İletişim Vergisi’ denilen vergiyle birlikte, 40 milyar dolarlık deprem vergisi tahsil etmişlerdi. Ve depreme karşı hazırlık yapmak için, dile kolay 21 yıl; öyle 21 gün, 21 ay değil, 21 yıldır iktidardaydılar. Ve ellerinde inanılmaz bir kaynak vardı. Ama işe, gömleğin ilk düğmesini yanlış ilikleyerek başlamışlardı. Kaynakları; depreme karşı dirençli kentler yaratmak için, gerçek anlamda bir kentsel dönüşüme harcamak yerine, bambaşka yerlere harcadılar ve tam 8 kez imar affı çıkardılar. Çıkardıkları imar aflarından aldıkları 26 milyar lirayı bile deprem için harcamadıkları, kurulan komisyonların raporlarında açıkça ortaya çıktı” dedi.

Kıyasıya yarışacağız

Depremin ilk günlerinde, CHP’li Yenişehir Belediyesi ile AK Partili Uşak Belediyesi’nin, Samandağ’da omuz omuza çalıştıklarını hatırlatan Özel, “Ben, Uşak Belediye Başkanı'nı o gün de teşekkür ve tebrik için aramıştım. Bugün de Uşak Belediye Başkanı'nı, ‘Bir sesini duyayım’ diye aradım. Uşak'ta bizim önceki dönem milletvekili arkadaşımız Özkan Yalım, Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın'la yarışıyor. Kıyasıya yarışacağız. Gideceğiz, orada oyu biz isteyeceğiz Uşaklılardan. Ama bu siyasi rekabet, sandıkta olması gereken siyasi rekabet. Burada Uşak Belediyesi'nin yapmış olduğu depremzedeye hizmeti niye gölgelesin arkadaşım? Eğer bizim aramıza depremzedeye yardım etmek için, bir kente yardım etmek için, hele hele Atatürk'ün, ‘Şahsi meselem’ dediği, bize, hepimize emanet ettiği, en çok da herhalde Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanlarına emanet ettiği bu kente hizmet etmek için, siyasi ayrılık gayrılık yapılıyorsa, bu lafı söyleyenin kalbinde kalp yok, taş var arkadaşlar. Bunu herkes böyle bilsin” diye konuştu.

Büyük bir aile var

Temeli atılacak okulun yapımına katkı sunan İBB çalışanlarına teşekkür eden Özel, “İstanbul'da bir büyük aile var. İBB ailesi. Bunlar CHP'lilerden falan oluşmuyor. Hatta belki önemli bir kısmı, Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul Büyükşehir'i yönetirken işe girmiş çalışanlar, emekçiler. Ama onlar bir aile. İstanbul'a hep birlikte hizmet ediyorlar. Ekrem Başkan, onları ayırmıyor. ‘Sen şu siyasi görüştensin, bundansın’ diye. İlk başta korkutmuşlardı. Gelirse, hepsini işten çıkaracaktı. Geldi. ‘Hepinizi kovacak’ diyordu. Hepsine sarıldı Ekrem Başkan. Sarıldı ve hep birlikte çalışıyorlar. İşte o sıcaklık, şöyle bir dayanışmayı şekillendirdi: 90 bin kişi, sadece bayram çikolatalarından vazgeçince, koskocaman bir meslek lisesini yeniden inşa etme imkanı oluyor. Hem de öyle herhangi bir okul değil; dört dörtlük bir okul. Bir gün gelecek, onu da hep beraber açacağız. BU, 90 bin tane güzel yürekli insanın Hatay'a uzattığı dostluk elini, dostluk köprüsünü gösteriyor. Diğer yandan da dayanışmanın ne muhteşem bir şey olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.

UNUTULMAMASI GEREKEN BİR GÜN

6 Şubat’ın ülkemizin en acı günlerinden birisi olduğunun altını çizen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Hiçbir zaman unutulmayacak ve unutulmaması gereken bir gün olduğunu biliyoruz. Deprem bölgesinde bir tek vatandaşımız bile unutulduğunu, ihmal edildiğini hissederse, bunun hepimizi rahatsız etmesi, milletçe mahcup olmamız gerekir. Hepimizin yüreği dağlanmıştır. Ve bugün buraya 1 yıl sonra geldiğimizde, insanlarımızın depremin olduğu saniyede, acıyı hala derinden yaşadığını görüyor ve burada bu acının tam da odağında, göbeğinde olan insanlarımızın o derin acısını hissetmeye, onu paylaşmaya gayret ediyoruz. Gerçekten unutulduklarını ve devleti yanlarında görmediklerini hisseden vatandaşlarımız var. Bu en çok da Hatay'da, 6 Şubat'tan itibaren bu feryadı dile getiren, anlatmaya gayret eden hemşehrilerimiz, dostlarımız var. Dolayısıyla buna kulağımızı tıkamak, buna başka yorum yapmak, hiçbir kamu yöneticisine, devletimizin bir biriminin başındaki olan insana; bana, bize yakışmaz. Biz, başımızı öne eğip, düşünmesi gereken, ‘Biz niçin bu duruma düştük, nasıl buradan daha iyi ayağa kalkabilirdik’ diye sorgulaması gereken, o sorumluluğa sahip koltuklarda oturan insanlarız” dedi. “Vatandaşımızı anlamak yerine, vatandaşımıza soru sormak ya da vatandaşımızı sorgulamak, hiçbir yöneticinin haddi olamaz” diyen İmamoğlu, “Siyasetin amacı; hiçbir ayrım yapmadan, herkesin sağlığını, güvenliğini, mutluluğunu sağlamaktır. Siyaset, ‘Depremlerde hiç kimse ölmesin’ diye yapmak durumunda olduğumuz bir görevdir. Siyaset, siyasi rakipleri yenmek için yapılmaz; afetleri, krizleri, vatandaşın yaşadığı zorlukları yenmek için yapılması gereken bir görevdir” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.