ESENYURT'UN İMAJI BOZULDU!

ESENYURT'UN İMAJI BOZULDU!
"Esenyurt'umuzun sorunları ve çözüm yolları" temalı toplantıda konuşan Kent Konseyi Başkanı Mehmet Hanifi Kaya, “Esenyurt'ta ulaşım, sağlık ve eğitim sorunlarının yanında madde bağımlılığı kullanımı sorunu da arttı.

 Bu sorunlar da Esenyurt'un imajını bozdu. Esenyurt'a değer verilmesi lazım. Esenyurt bizim evimiz” ifadelerini kullandı. 


İstanbul Valiliği desteği, Esenyurt Kent Konseyi'nin ev sahipliğinde ve İstanbul Sosyal Girişim Derneği işbirliği ile düzenlenen "Esenyurt'umuzun sorunları ve çözüm yolları" temalı toplantı, Kaya İstanbul Fair & Convention Otel'de yapıldı. Sunuculuğunu İlke Duyan'ın yaptığı toplantıya Esenyurt mahalle muhtarları, Esenyurt İl Dernekleri Başkanları, Esenyurt Kent Konseyi yöneticileri ve Çalışma Grubu üyeleri, yerel ve ulusal basın mensupları katıldı. İstanbul Sosyal Girişim Derneği Yonetiminin davetli olduğu toplantıya İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Hasan Hüseyin Can ve Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Cemal Güneysu da iştirak etti. 

Yetkililere iletiyoruz

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kent Konseyi Başkanı Mehmet Hanifi Kaya, Esenyurtun tarihçesine değinerek kent konseyi çalışmaları hakkında genel bilgilendirmede bulundu. Kaya, “Toplumsal mutabakata dayalı çalışmalar yapıyoruz. Esenyurt bugün 43 mahalle ve 141 caddeden oluşan bir ilçe. Esenyurt'ta eğitim, sağlık ve eğitim sorunlarının yanında madde bağımlılığı kullanımı sorunu da arttı. Bu sorunlar da Esenyurt'un imajını bozdu. Bizim kent konseyi olarak yaklaşık bin 100 gönüllü çalışanımız var. Biz icraatçı bir kurum değiliz. Biz sorunları tespit edip gerekli makamlara iletiyoruz” dedi. “Esenyurt'a değer verilmesi lazım” diyen Kaya, “Esenyurt bizim evimiz. Burada ikamet etmekten mutlu ve gururluyuz. Bütün yöneticilerimizle uyum içerisindeyiz. Ben hepsine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 

Çalışmalar önemli

İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Hasan Hüseyin Can ise yaptığı konuşmada, Esenyurt Kent Konseyi'nin çalışmalarını önemsediklerini ve kentin sorunlarına ilişkin hazırlanan raporların Valiliğe ulaştıracagını belirtti. Kent konseylerinin önemine dikkat çeken Can, “Önemli olan kentin paydaşlarının bir araya gelerek sorunların çözümüne katkı sunmasıdır. Yapılan çalışmaların hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi. Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Cemal Güneysu da Esenyurttaki nüfus yoğunluğuna dikkat çekerek kamu ve yerel yönetimin iş birliğinin önemine  değindi. 

Çözüm üretilmeli

Esenyurt'taki mülteci ve göçmen topluluklara ait hazırladığı kapsamlı sunumu slaytlar eşliğinde sunan, Kent Konseyi Göçmen Meclisi'nden sorumlu yürütme kurulu üyesi Birgül Çay, kentin göç tarihini, bugün yaşanılan sorunları ardından çözüm önerilerini sundu. Çay sunumunda, "Bir veri izleme merkezi kurulmasının ve göçmenlerin yekpare değil her grubu kendi ihtiyaç ve özelliklerine  göre değerlenirilerek buna göre çözümler üretilmesi gerekir" didyerek bitirdi. 

Potansiyelimiz var

Kent Konseyi Kentleşme ve Çevre Bilinci Çalışma Grubu’ndan sorumlu yürütme kurulu üyesi İnşaat Mühendisi Ali Korkut ise çalışma grubu sorumlusu Muhendis Ali Caner Mengünoğul ile hazırladıkları sunumu takdim etti. Ali Korkut, sunumda "Esenyurt’ta başta trafik, altyapı, çarpık kentleşme, sel baskını, betonarme binaların yaydığı ısı nedeniyle gökyüzünde oluşan ısı adalarına ve diğer parametrelere bağlı olarak iklim değişikliği, rekreasyon ve kamusal alanlarının kısıtlı olması ve bunlar gibi birçok kronik sorunun sebebi esasında yanlış planlama ve kentleşmeden kaynaklanmaktadır. Bu yanlış kentleşme beraberinde birçok sorunu meydana getirmektedir” dedi. Korkut, "Esenyurt Kent Konseyi olarak kentimizin haiz olduğu potansiyele güveniyor, kısa ve uzun vadeli planlarla sorunların çözüleceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı. 

KOORDİNASYON KURULMALI!

İstanbul Sosyal Girişim Derneği Başkanı Prof. Dr. Metin Toprak, “Sorunlar, İmkânlar, Fırsatlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı sunumunda Esenyurt’taki trafik-ulaşım-otopark, madde bağımlılığı, evsizler, sokakta çalışan çocuklar, yoksulluk gibi sorun alanlarının yanı sıra, afet ve acil durumlarda sivil toplum müdahale kapasitesini geliştirme, okul ve hastane ihtiyacı, temel ve mesleki eğitimi geliştirme, imar-iskân sorunları ile kent nüfusu içinde önemli bir orana ulaşan göçmenlere yönelik çözümler geliştirmek gerektiğini ifade etti. Prof. Toprak ayrıca belediyeler ile hükümetin arasında bir koordinasyonun gerekli olduğunu sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.