ETKİLİ SİLAH: DİL

Her yenilgi bir ders olmalıdır.Olaylardan ders çıkarılmazsa yenilgi sürer.Yani tarih tekerrür eder,ediyor da.Yanlış üstüne yanlış yapan AKP’ye karşı muhalefet sürekli yeniliyor.Bunun  birçok nedeni var tabi.Bunlardan biri muhalefetin kullandığı “dil”dir.Dil etkili bir silahtır.Doğru kullanılmazsa kullananı yaralar.Nitekim öyle oluyor.Muhalifler kullandıkları dille,AKP’nin ipliğini pazara çıkaramadıkları gibi kendilerini de anlatamıyorlar.Ak diyecekken kara diyorlar.

 Birkaç örnek:Yıllardır muhalifler”şeriat”ı,gericilerin kurmak istedikleri düzen anlamında kullandılar.Dindar halkın algısındaysa“şeriat”, siyasal-sosyal hayatı düzenleyecek temel yasa anlamında değil,dini kurallar manzumesiydi.Bu nedenle”kahrolsun şeriat!” demek yanlış oluyor;karşı tarafa saldırı olarak algılanıyordu.Kullanana zarar veriyor; mütedeyyinleri küstürüyordu.

“Dinci” sözü de öyle.Bu söz,dindar olmadıkları halde dindar gibi görünüp o maske altında iş çevirmek isteyen din bezirganlarını eleştirmek için kullanıldığı halde dindarları yaralamıştır.Bu yüzden de onu kullanan kişiye ve o kişinin mensup olduğu kitleye zarar vermiştir.O grupla,mütedeyyin kesimin arasının açılmasına sebep olmuştur.Algı,gerçeği baskılamıştır.

Din istirmarcıları; dini siyasete alet edenler,sahte dindarlar olarak eleştirilebilir.Halka şikayet edilebilir.Fakat bunlara“İslamcılar”denmemelidir.Bunları eleştirmek için bu söz de kullanılmamalıdır.Çünkü İslamcılık suçlaması Müslüman halkın büyük bölümünde farklı anlam ifade ediyor.Kullananın düşündüğü gibi anlaşılmıyor.İslam’a bağlı olan Müslümanlar olarak algılanıyor.Bu yüzden bu sözcüğü olumsuz anlamda, eleştiri mahiyetinde kullananlara  öfke duyuluyor.

“Yandaş” sözcüğü de dilimizde AKP ile birlikte sık kullanılır oldu.Dinci,İslamcı,şeriatçı gibi bu sözcük de galat-ı meşhur oldu.Sözcüğe,taşımadığı anlam yüklendi.Çünkü“-deş”eki dilimizde sıcak,sevimli,olumlu sözcükler türetir.Yoldaş,arkadaş,candaş…gibi.Bu yüzden,”yandaş”sözcüğüyle anlatılmak istenen yeterince  anlatılamamış,AKP’ye kapılanan,onun kayırmasıyla haksız kazanç elde eden,zengin olan vurguncuları işaret etmek mümkün olmamıştır.Dinci,İslamcı,şeriatçı sözcükleri gibi yandaş sözcüğü de amaçlananı sağlamamıştır.

Bizim geleneğimizde cenazede ağlamak dışında ritüel hoş karşılanmaz.Bu yüzden ölümü alkışla protesto edenlere  içten içe öfke duyulur.

Yani farklı anlayışlar ve inanışlar dikkate alınmadan edilen sözler,sergilenen davranışlar kitleleri birbirine yabancılaştırmıştır.

AKP’ye muhalefet edebilmek için ideolojik donanım kadar dil,üslup,terminoloji hatta davranışlar da  önemlidir.Bu gerçekliğin farkında olmadan muhalefet edenler,ettiğini zannedenler boşuna çaba harcamakla kalmıyor,savundukları kesime  zarar veriyorlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aydın Yavuz Arşivi