FEODAL ANLAYIŞ: MEZHEPÇİLİK

İslam’ın dört Sünni mezhebinden biri olan Hanefi Mezhebi’nin kurucusu Ebu Hanife,Hz.Muhammed’in ölümünden 67 yıl sonra 699’da Kufe’de doğdu.Ömrünü din ilmine adayan Ebu Hanife,sorunların çözümünde Allah’ın kitabı,Peygamber’in sünneti yanında İcma ve Kıyas’ın kaynak alınmasını savunuyordu.O,Hak-hukuk bilen,dürüst,hoşgörülü mütevazı,gerçek bir Müslüman’dı ama devir kötüydü.

Kötülerin devriydi.Kapkara cehaletin,hukuksuzluğun,zulmün hüküm sürdüğü,Müslümanlar’ın Allah’la aldatıldığı,din adına zulüm gördüğü Emevi dönemiydi.
Sünni Ebu Hanife, Emevi iktidarının zulmüne karşı insanları Şii olan Ehli beyt’e yardıma çağırıyor,mezhep farklılığının Müslümanlar’ın birbirlerine zulmetmelerinin nedeni olamayacağını haykırıyordu.Müslümanlığı,iktidarını sürdürme aracı olarak gören ve kullanan takıyyeci Emevi hükümdarları, İmam-ı Azam Ebu Hanife’yi iktidarlarına ortak edip susturmak için ona kadılık teklif ettiler.Reddetti.Bunun üzerine Halife Mansur tarafından zindana atıldı.İşkence gördü.767’de zehirletilerek öldürüldü.

656’da Muaviye’nin,bir kumpasla Hz.Ali’nin halifeliğini elinden alıp sonra da onu öldürtmesiyle İslam aleminde fitili ateşlenen kanlı mezhep savaşları,daha doğrusu Sünniliğin Şiiler’e zulmü başladı.680’de Muaviye’nin oğlu Yezid’in Kerbela’da Hz.Muhammed’in torunlarını katletmesiyle,yüzyıllar boyu sürecek olan kanlı mezhep savaşları İslam dünyasında bugün aynı şiddetiyle sürüyor.Aynı topraklarda,Ortadoğu’da Müslüman kanı dökülüyor.

Emevi Valisi Zalim Haccac’ın,Türk katili olarak bilinen Kuteybe’nin,Ebu Hanife’yi işkenceyle öldüren El Mansur’un,katil lakaplı Abbasi Hükümdarı Ebul Abbas’ın kelleler koparan kanlı kılıcını bugün İslam coğrafyasında hemen aynı sebeplerle yani mezhep ayrılığı gerekçesiyle El Kaide’nin Suriye’deki kolu El Nusra,Irak’taki uzantısı IŞİD sallıyor.

1400 yıl önce Emevi hükümdarlarının İmamı Azam’a yaptıklarını bugün,Emevi Müslümanlığı’nı örnek alan Sünniler’in Ehli Beyt’e yapıyor olması,İslam dünyasında fazla bir şeyin değişmediğini gösteriyor.  Mezheb ayrılığı yüzünden aynı dinin öteki mezhebinden olanlara kafir muamelesi yapanların salt  adları,kabileleri  değişik. Ama kafaları kopartılıp ciğerleri sökülenler yine hep aynı mezhep mensubu Müslümanlar.Yani Şiiler.

İmamı Azam Ebu Hanife 1400 yıl önce sahte Müslüman Emevi hükümdarları için şöyle demişti:”onlar da İslam gömleği giyiyorlar ama ters giyiyorlar.” İmamı Azam bugün “Allahuekber” deyip Şii kellesi koparan Sünniler’i görseydi,Sünniliğinden utanırdı.Nitekim o bunu yaşarken de yapmış,Emevi İslamlığı’na karşı,Şii Müslümanlar’ın yanında yer almıştır.Yani zalime karşı mazlumu korumuştur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aydın Yavuz Arşivi