GÜMRÜK ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI-4
Kanunun 80 inci maddesi kapsamında ödenecek alacak tutarının tespiti için vergi asıllarına; vade tarihinden, 11/9/2014 tarihine kadar gecikme zammı yerine, daha önce hesaplanmış gecikme zammı oranında faiz olması halinde, bu faizin hesaplandığı süre dikkate alınarak, gecikme zammı oranında faiz yerine, Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak Yİ-ÜFE tutarı hesaplanacak. Bu tutar, vergi aslı ile toplanarak madde hükmüne göre ödenecek alacak tutarı bulunacak.
11/9/2014 tarihi itibarıyla asılları tamamen ödenmiş gümrük vergilerine ilişkin gecikme zammı oranında faiz ve gecikme zamlarının, 11/9/2014 tarihinden önce kısmen tahsil edilmiş olması durumunda; gümrük vergilerinin vade tarihinden ödendiği tarihe kadar hesaplanan gecikme zammı yerine, gümrük vergilerine gecikme zammı oranında faizin hesaplandığı süre dikkate alınarak, gecikme zammı oranında faiz yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak Yİ-ÜFE tutarı hesaplanacak.
Ödenmiş gecikme zammı ve gecikme zammı oranında faiz tutarının, hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından az olması halinde ise Yİ-ÜFE tutarından, ödenmiş olan gecikme zammı ve gecikme zammı oranında faiz tutarı çıkartılmak suretiyle bulunacak tutar, Kanunun 80 inci maddesi kapsamında tahsil edilecek tutarının hesaplanmasında esas alınacak.
Bu şekilde belirlenen Yİ-ÜFE tutarının Kanunda öngörülen süre ve şekilde ödenmesi koşuluyla, kalan gecikme zammı/gecikme faizinin tahsilinden vazgeçilecek.
Ödenmiş gecikme zammı ve gecikme zammı oranında faiz tutarının, hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından fazla olması halinde herhangi bir tahsilat yapılmayarak, kalan gecikme zammı ve gecikme zammı oranında faizin tahsilinden vazgeçilecek. Bununla birlikte, tahsil edilmiş gecikme zammı ve gecikme oranında faizden red ve iade yapılmayacak.
Yİ-ÜFE tutarı, fer’i alacaklar için 30/6/2007 tarihli ve 26568 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tahsilat Genel Tebliği Seri A Sıra No 1 de ve diğer mevzuatta esas alınan hesaplama yöntemleri ve hesaplama süreleri kullanılarak hesaplanacak.
Yİ-ÜFE tutarının hesaplanmasında; 4458 sayılı Kanuna göre hesaplanan gecikme zammı oranında faiz ve 6183 sayılı Kanuna göre hesaplanan gecikme zammı oranı yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları kullanılacak. Yİ-ÜFE aylık değişim oranları toplamı EK-3’te yer alan örneğe uygun şekilde hesaplanacak.
Bu hesaplamalarda esas alınacak ilk aya ilişkin Yİ-ÜFE aylık değişim oranı, alacağın vadesinin rastladığı ay için açıklanmış olan orandır. Alacağın vade tarihlerinin ayın son günlerine rastladığı hallerde de Yİ-ÜFE aylık değişim oranı vade tarihinin rastladığı aydan başlamak suretiyle hesaplanacak.
Türkiye İstatistik Kurumunca açıklanan Yİ-ÜFE aylık değişim oranları EK-4 sayılı tabloda yer almaktadır. Yİ-ÜFE tutarlarının tespitinde kullanılacak olan Yİ-ÜFE aylık değişim oranlarının eksi (negatif) çıkması durumunda bu oranlar da hesaplamada eksi değer olarak dikkate alınacak. Belli bir döneme ilişkin olarak Yİ-ÜFE aylık değişim oranlarının toplamları eksi değer olması halinde alacak asılları üzerinden hesaplanan fer’iler yerine alınması gereken Yİ-ÜFE tutarı sıfır kabul edilecek.
Toplam Yİ-ÜFE aylık değişim oranı ile vergi aslı çarpılmak suretiyle gecikme zammı yerine ödenmesi gereken Yİ-ÜFE tutarı hesaplanacak. Bu tutar, vergi aslı ile toplanarak madde hükmüne göre ödenecek alacak tutarı bulunacak.
Gecikme zammının günlük olarak hesaplanması gerektiği hallerde, bu sürelere uygulanması gereken Yİ-ÜFE aylık değişim oranı da Tahsilat Genel Tebliği Seri: A Sıra No:1’de yapılan düzenlemeler çerçevesinde günlük olarak bulunacak..
6183 sayılı Kanunun 52 nci maddesine göre gecikme zammı tatbik süresini durduran iflas ve aciz halleri söz konusu ise gecikme zammı uygulanmayan süreye Yİ-ÜFE aylık değişim oranı da uygulanmayacak, bu hallerin varlığı Yİ-ÜFE uygulanan süreyi de durduracak.
Kanunun 80 inci maddesi hükümlerine göre hesaplanan tutarın; ilk taksit ödeme süresi içerisinde tamamen ödenmesi halinde, bu tutara 11/9/2014 tarihinden ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmayacak.
Taksitle ödenmek istenmesi halinde, borçluların başvuru sırasında altı, dokuz, on iki veya on sekiz eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri şart bulunuyor. Tercih edilen taksit süresinden daha uzun bir sürede ödeme yapılamayacak. Ancak, tercih edilen süreden daha kısa sürede ödeme yapılması halinde ödenecek tutar ilgili katsayıya göre düzeltilecek.
Taksitle yapılacak ödemelerde ilgili maddelere göre belirlenen tutar; altı eşit taksit için (1,05), dokuz eşit taksit için (1,07), on iki eşit taksit için (1,10) ve on sekiz eşit taksit için (1,15) katsayısı ile çarpılacak ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarı hesaplanacak. Taksit tutarı EK-5’te yer alan örneklere uygun şekilde hesaplanacak.