Alevi Manifestosu geliyor

Alevi Manifestosu geliyor
Yurtiçi ve yurtdışından yoğun katılım olması beklenen Büyük Alevi Kurultayı yarın Ankara’da yapılıyor

Alevi manifestosu geliyor

ANKARA/AMASYA (Cumhuriyet) - Alevilerin siyasal, inançsal ve güncel sorunlarının ele alınacağı, taleplerinin yineleneceği Büyük Alevi Kurultayı yarın Ankarada yapılacak. AKPnin açılım politikasına karşı Türkiye ve dünyanın dört bir yanından gelecek Alevileri buluşturacak kurultay sonunda, Biz kimiz ve ne istiyoruzsorularının yanıtının yer alacağı Dünya Alevi Manifestosuyayımlanacak.

Sivas, Tokat, Amasya, Yozgat, Çorum ve Samsundan yüzlerce kişi yarın Ankara Balgattaki Anadolu Gösteri Merkezinde düzenlenecek olan kurultaya katılacak. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Sivas Şube Başkanı Cahit Albayrak, kurultayda Madımak Otelinin utanç müzesi yapılması taleplerini tekrar gündeme getireceklerini söyledi. Alevi Kültür Derneği Sivas Şube Başkanı Emine İmren de AKPnin kendi Alevisini yaratmak için çaba harcadığını, açılımlarla Alevilerin asimile olmalarının, bölünüp, parçalanmalarının amaçlandığını ifade etti. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Tokat Şube Başkanı ve Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Muharrem Erkan da 25 milyon Alevinin taleplerinin yok sayılmasının kabul edilemeyeceğini belirtti. Amasya Alevi Bektaşi Dernekleri ve Vakıflar Platformu üyelerinden Arslan Köse de, Demokratik taleplerimiz toplumun yaşadığı diğer sorunlarla ilişkilendirilip hükümetin bir daha dikkatini çekmek için büyük Alevi kurultayında olacağızdedi.

ALEVİLERİN TALEPLERİ

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez yaptığı açıklamada, Alevilerin taleplerini şöyle sıraladı: Dersim, Maraş, Çorum, Sivas ve Gazi katliamlarının utancıyla yüzleşilmeli ve Alevilerin acıları paylaşılmalı, Madımak utanç müzesi olmalı, Dersim katliamı sırasında, Dersim isyanının liderlerinden olduğu gerekçesiyle idam edilen Seyit Rızanın mezarının yeri açıklanmalı ve mezarı ailesine teslim edilmelidir. Eşit yurttaşlık talebi. Kamuda ayrımcılığa son verilsin: Eğitim-öğretimde ve kamuda Alevilere yönelik ayrımcılığı gözler önüne seren bu olaylar ve tüm ayrımcılık iddiaları bir an önce ciddi ve tarafsız idari soruşturmalarla aydınlatılmalıdır. Zorunlu din dersi kaldırılsın, Cemevine yasal statü tanınmalı, Hacı Bektaş Dergâhı, gerçek sahiplerine teslim edilmeli.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.