ALTI DÜKKAN ÜSTÜ PANSİYON!

ALTI DÜKKAN ÜSTÜ PANSİYON!
Eminönü bölgesinde ev pansiyunculuğunun yapılmasına imkan tanıyan karar İBB Meclisi'nden geçti. Karara göre bölgede konut dokusunu değiştirmeden, isteyenlerin evini pansiyon yapmasına izin verilecek. Planda gösterilen konut ve ticaret alanlarında, ze
Tarihi Yarımada'da bulunan Eminönü bölgesindeki tarihi yapıların aslına uygun restore edilerek ev pansiyonculuğunun hayata geçirilmesine ilişkin teklif, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde kabul edildi. Fatih Belediye Başkanlığı'nın teklifi olarak İBB Meclisi'ne gelen imar komisyonu kararına CHP Grubu Tarihi Yarımada'nın ruhunu yok edeceği iddiasıyla karşı çıkarken; karar AK Partililerin oyu ile meclisten geçti.

Hassasiyet gerekir
Meclis 2. Başkanvekili Göksel Gümüşdağ'ın yönettiği toplantıda Süleymaniye haricindeki bölgelerde ev pansiyonculuğunun önünü açan kararın 1/1000'lik uygulama planını içeren komisyon raporu görüşüldü. Geçtiğimiz ay 1/5000'lik nazım imar planı geçen karara CHP yine itiraz etti. 
Konuyla ilgili söz alan CHP'li Gökan Zeybek, Tarihi Yarımada'nın İstanbul'un tarihi, kültürü ve ruhu olduğunu belirterek “Hepimizin bu konuda hassasiyet göstermesi gerekir. Bugün karşımıza gelen raporda Fatih Belediyesi'nin bir teklifinin direk kabul edildiğini görüyoruz. Biz CHP olarak ev pansiyonculuğunun yapılmaması taraftarı değiliz. Ancak bu korumakla mükellef olduğumuz Tarihi Yarımada'ya değil Bağcılar'a, Ümraniye'ye, Pendik'e yapalım. Yani İstanbul'u bir metropol olarak düşünürsek her bölgesinde yapılmasını teşvik edelim” diye konuştu.

Turizm komisyonu nerede?
CHP'den Esin Hacıalioğlu ise plan notlarında pansiyonun yanısıra konut, kafeterya, banka, işyeri, lokanta gibi birçok fonksiyonun olduğunu belirterek, “Yeter ki para gelsin anlayışıyla yapılmış bir plan” eleştirisinde bulundu. Alev Dağlayan da bölgenin atıl durumdan kurtulması noktasında hemfikir olduklarını belirterek, “Ancak bu nasıl olacak? Orası başka bölgelerde olduğu gibi büyük sermaye gruplarına kurban mı edilecek? Bu planı araştırarak, görüşler alarak, projeler çıkararak yani bir oldu bittiye getirmeden yapalım” dedi. Ercan Erdem ise turizmi yakından ilgilendiren bir konuyla ilgili olarak sadece imar komisyonunun raporunun olmasını, turizm komisyonunun görüşünün alınmamasını manidar bulduğunu ifade etti. CHP'liler raporun ayrıntılı görüşülmek üzere geri çekilmesini talep etti.

İnsanlığa kazandırılacak
Konuyla ilgili yanıt veren İmar Komisyonu Başkan Yardımcısı Timur Soysal ise Tarihi Yarımada'nın birçok korunması gereken yerlerinin çok kötü durumda olduğunu ve göçük vaziyette olduğunu belirterek; bu tür planlarla Tarihi Yarımada'nın tekrar insanlığa kazandırılacağını söyledi. Yapılan oylamada komisyon raporu AK Partililerin oyu ile onaylandı.

Tarihi hanlar restore edilecek
Yapılan düzenlemeyle, bölgede konut dokusunu değiştirmeden, isteyenlerin evini pansiyon yapmasına izin verilecek. Hanlar bölgesinde tarihi olmayan binalar yeniden yapılabilecek. Eminönü genelinde konaklama tesislerinin yapılabilmesine olanak sağlayan düzenleme kapsamında tarihi hanlar da restore edilecek. Tescilli eser dışındaki mevcut yapılar, tarihi eserlere uyumlu olacak şekilde, imar planındaki kat yüksekliğine geri dönecek. Ayrıca bu alanlarda kamu ve özel öğrenci yurtları da yer alabilecek.

Dış cephelerde düzenleme yapılacak
Konut alanlarında ev pansiyonculuğu yapılması halinde bu alandaki projeler ada ve sokak bütünündeki siluet ve tescilli eserler ile oluşan yapılaşma karakteristiği dikkate alınarak incelenecek. Yapıların dış cephelerinde buna yönelik düzenlemeler yapılacak. Planda gösterilen konut ve ticaret alanlarında, zemin katlar perakende ticaret ve hizmet, üst katlar konut olacak. Zemin katlarda, perakende ticaret, mağaza, büro, iş yeri, yeme-içme faaliyetlerine dönük çay evi, lokanta, kafeterya gibi ticari birimler, resmi kurumlar, banka ve finans kurumları ve diğer hizmet birimleri, kitabevi, dernek, sosyal ve kültürel tesisler yer alacak. Bölgede fonksiyon alanlarında depolama- imalat işlevleri de yer 
alamayacak.   

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.