Başbakan Davutoğlu Yunanistan Başbakanı Çipras ile görüştü

Başbakan Davutoğlu Yunanistan Başbakanı Çipras ile görüştü
Başbakan Davutoğlu ile Yunan mevkidaşı Çipras, Çankaya Köşkü'ndeki görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu. Çipras, Kıbrıs sorununa ilişkin değerlendirme yaparken, "41 yaşındayım kendimi bildim bileli Kıbrıs sorununu tartışı

İlk sözü Davutoğlu aldı. "Yunanistan ile kalıcı dostluğu inşa etmekle yükümlü olduklarını" söyleyen Davutoğlu, "Kıbrıs'ta bir fırsat penceresi var, görüşmeler yoğun şekilde devam ediyor. Türkiye ve Yunanistan olarak Kıbrıs'taki müzakerelere pozitif katkıda bulunma noktasında ortak bir yaklaşımımız var. Artık sorunları çözmek için orta sahada top çevirmeyeceğiz" dedi.
Ardından mülteci sorununa değinen Davutoğlu, "Suriye'deki baskıcı rejim olmasaydı mülteciler ülkelerini terk etmemiş olurdu. Mülteciler söz konusu olduğunda Türkiye'yi bağlayan uluslararası hukuk herkesi kaplar. Sorunun çözümü için ikili teknik çalışma yapılacak. Mülteciler sorunu Türkiye ile Yunanistan'ın omuzlarına atılmamalı. Tüm külfetin bu 2 ülke tarafından yüklenilmesine yönelik çabaları uygun görmeyiz" diye konuştu.
"TÜRKİYE İLE YUNANİSTAN MAĞDUR"
Davutoğlu, "Türkiye ile Yunanistan aynen Suriyeli mülteciler gibi Suriye sorununun mağdurlarıdırlar, müsebbipleri değildirler" diyerek şöyle devam etti:
"Biz de bir mağdur olarak yani bütün bu sorunlardan etkilenmiş taraf olarak bugün aldığımız kararlar çerçevesinde ikili bir teknik çalışma yürüteceğiz. Yunanistan Sahil Güvenlik Komutanı Türkiye'de. Ege'de alınabilecek tedbirleri ele alıyor muhataplarıyla. Bu konuda daha düzenli bir istişare olacak. Ayrıca ilgili bakanlıklarımızın katılımı ile bir ikili mekanizma, bir çalışma grubu da oluşturacağız. Böylece yapılabilecek ve atılabilecek adımları önceden görüp, insani trajediyi engellemek konusunda da büyük bir gayret içinde olacağız."
ÇİPRAS'TAN İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI
Davutoğlu'dan sonra sözü Çipras aldı. "Kritik bir dönemde gerçekleşen bu ziyaretim yeni ve iki ülke arasındaki ilişkilerde ümit veren bir çerçeveyi sembolize ediyor" diyen Çipras, "Dün bir dostluk maçı oldu ama bundan bir sonuç çıkmadı. Ege'de meydana gelen insanlık krizleri terörizm maalesef etrafımızda olumsuz bir atmosfer doğuruyor. Bu konuda işbirliği yapmalıyız" ifadelerini kullandı.
Çipras, mülteci sorunu konusunda Türkiye'nin son yıllarda büyük bir yükün altına girdiğini belirtti.
Soruna ortaklaşa bir çözüm bulunması gerektiğini kaydeden Çipras, "Bu sadece Türkiye'nin sorunu değil. Yunanistan da son 8 ayda devasa bir mülteci akınına maruz kaldı. Yunanistan'a 650 bin civarında göçmen geldi. Halkımız büyük bir misafirperverlikle karşıladı. Burada insan tacirleriyle mücadele etmemiz lazım. İnsanların hayatını tehlikeye atmakta hiç tereddüt etmiyorlar. İnsanlık dramını sonlandırmak bizim sorumluluğumuz" şeklinde konuştu.
"41 YAŞINDAYIM HALA KIBRIS'I TARTIŞIYORUZ"
Çipras, Kıbrıs sorunu için "Ben 41 yaşındayım kendimi bildim bileli Kıbrıs sorununu tartışıyoruz. Artık iki toplumu da çözüm için cesaretlendirmenin zamanı geldi" ifadelerini kullandı ve bu konuda Davutoğlu ile anlaştıklarını söyledi.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI KERRY'NİN AÇIKLAMASI
Soru-cevap kısmında Davutoğlu'na, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Suriye'nin kuzeyinde sınırın 98 kilometrelik bölümünün güvenliğinde Türkiye ile birlikte çalışacaklarına yönelik açıklaması soruldu.
Davutoğlu'nun, kamuoyunda "kara operasyonuna yeşil ışık" olarak algınanan soruya yanıtı şöyle oldu:
"Suriye krizi çözülmeden, dünyanın bu mülteciler sorunu başta olmak üzere
meseleleri halletmesi de mümkün değil baş etmesi de mümkün değil. Her türlü
alınabilecek tedbiri uluslararası koalisyon çerçevesinde ve tek taraflı olarak
gerektiği zaman atarız. Bu bağlamda bizden gelecek açıklamalar esas teşkil eder."
"SORUNUN ÇÖZÜMÜ ŞAM'DAN GEÇİYOR"
Suriye sorununun "kökeninde" durdurulması gerektiğini belirten Davutoğlu, "Biz bu yükü en fedakarhane şekilde taşıdık. Bu mesele Türkiye ile Yunanistan arasında bir mesele değildir. Birlitke uluslararası toplumu harekete geçmeye çağıracağız. Nihayetinde bu sorunun çözümü Şam'dan geçmektedir" diye konuştu. 
Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi gereğini yapmadığı için 4 yıldır milyonlarca insanın, aç ve susuz şekilde yollara dökülüp bir an önce güvenli yerlere ulaşmak istediğini belirterek, "Dolayısıyla Türkiye'ye dönüp 'bu mültecileri Türkiye'de nasıl muhafaza edeceksiniz' sorusundan daha çok, Türkiye ile Yunanistan olarak biz birlikte dünyaya dönüp, 'başımıza bu sorunu niye açtınız veya açılmasına niye göz yumdunuz' diye BM Güvenlik Konseyi'ne sormamız lazım. Alamadıkları kararların bedellerini bugün hem Suriyeli mağdur mülteciler hem de Türkiye ve Yunanistan gibi mülteci sorunundan etkilenen ülkeler ödüyor" ifadelerini kullandı.
"EN KISA ZAMANDA AÇIKLAYACAĞIZ"
Türkiye gündemine yönelik değerlendirmelerde de bulunan Davutoğlu, 64. Hükümet'i kurma görevini dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan aldığını hatırlattı ve şunları söyledi:
İnşallah en kısa sürede hükümeti kurma çalışmalarını tamamlamayı düşünüyorum. Bugün MYK'yı toplantıya çağırdım, MYK ile istişare edeceğim. İstişarelerimi sürdüreceğim ve Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte tespit edeceğimiz bir zaman dilimi içinde inşallah buluşup, hükümetimizi kamuoyuyla paylaşacağız. Normal doğal süreci içerisinde inşallah milletimize hayırlı hizmetler sunacak bir hükümeti kamuoyuna ilan edeceğiz." 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.