Başbakan'dan laiklik mesajı

Başbakan'dan laiklik mesajı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Laiklik ilkesinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına giriş yıldönümünde, “Laiklik, farklı inanç ve yaşam biçimleri için bir güvence olarak algılanmalı, herkesin yaşam tarzına saygı çerçevesinde, özgürlükçü bir yaklaşımla yoruml

Başbakan Erdoğan Laiklik İlkesinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na girişinin 74'üncü yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Başbakan Erdoğan'ın mesajı şöyle:

“Türkiye Cumhuriyeti, anayasamızda ‘Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti’ olarak tanımlanmaktadır.

Anayasamızda yer alan ve cumhuriyetimizin temel niteliklerini belirleyen bu kavramların her biri, toplumsal huzur ve istikrarımız için hayatî önem taşıyan ve aynı zamanda birbirini tamamlayan, birbirini pekiştiren kavramlardır.

Söz konusu temel niteliklerin hiçbiri bir diğerine feda edilemez, birbirinden ayrılamaz ve aralarında öncelik sıralaması yapılamaz.

Cumhuriyetimizin kuruluşundan 14 yıl sonra, 1937 yılında anayasamızda yerini alan laiklik ilkesi, tıpkı demokrasi ve sosyal hukuk devleti ilkeleri gibi milletimiz tarafından sıkı sıkıya benimsenmiş ve zaman içinde ne kadar elzem olduğu daha iyi anlaşılmıştır.

Unutulmamalıdır ki, Türkiye, farklı kültürleri, farklı inançları, farklı yaşam tarzlarını, farklı dünya görüşlerini benimsemiş büyük bir nüfusa sahiptir.

Böylesine zengin bir sosyal yapıya, kültürel mirasa sahip olan milletimizin birlik ve beraberlik içinde, geleceğe emin adımlarla ilerlemesinin yegâne yolu, karşılıklı hoşgörü, diyalog ve uzlaşıyı esas almaktan geçmektedir.

Bu bakımdan laiklik ilkesinin özgürlüklerin önünü tıkayan, insan hak ve hürriyetlerinin önüne set çeken, yasakçı bir zihniyetle ele alınması, her şeyden önce çağdaş, özgürlükçü, demokratik bir Türkiye’yi öngören anayasamızın ruhuna ters düşecektir.

Laiklik, farklı inanç ve yaşam biçimleri için bir güvence olarak algılanmalı, herkesin yaşam tarzına saygı çerçevesinde, özgürlükçü bir yaklaşımla yorumlanmalı; ayrıştırıcı değil, birleştirici olmalıdır.

Cumhuriyetimizin bütün ortak paydaları gibi, laiklik ilkesinin de her türlü gündelik siyasî tartışmanın üzerinde tutulması sosyal refahımız ve huzurumuz açısından çok önemlidir.

Bu düşüncelerle, laikliğin anayasal ilke olarak kabul edilişinin 74’üncü yıldönümünü kutluyor, tüm vatandaşlarımı sevgiyle selamlıyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.