Bu belge Özhaseki'yi zora sokacak

Bu belge Özhaseki'yi zora sokacak
CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu, Kayseri 1. İdare Mahkemesi'nin 2008'de verdiği karar ve 2009 tarihli bilirkişi raporunun, Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ndeki rüşvet olayı hakkında itiraflarda bulunan Hacı Ali Hamurcu'nun ifadelerini doğruladığı

 CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu, CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ndeki yolsuzluk iddialarıyla ilgili yeni belgeler açıkladı. Kulkuloğlu, Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ndeki rüşveti itiraf eden Hacı Ali Hamurcu'ya ait 26 sayfalık ifadenin 4. sayfasında anlattığı Çavdarlar Petrol (Belsin Petrol Sanayi ve Ticaret A.Ş.) ile ilgili iddiaya ilişkin belgeleri gündeme getirdi.

Hacı Ali Hamurcu'nun itirafında Çavdarlar Petrol İstasyonu'nun ruhsat işlemleri için yapılan uygunluk kontrolüne ilişkin şu ifadeler yer alıyor:

"Yaptığımız ölçümlerde benzin istasyonunun giriş ve çıkışlarının uygun olmadığı, yönetmelikte 2 giriş ve çıkış olması gerekirken, 3 giriş ve çıkış yapıldığını gördük ve ayrıca giriş çıkışların yola olan mesafesinin 12 metreden az olması gerekirken 17 metre olduğunu gördük. Depoların pompalara uzaklığı 40 metre olması gerekirken ölçümlerde 23 metre olduğunu, ayrıca olmaması gereken ve planında bulunmayan ve yapılması yasak olan yakıt depolarının hemen dibinden başlayan 4 katı bodrum (market olarak düzenlenmiş) 5 katı zemin ve yukarıda (düğün salonu ve restaurant olarak düzenlenmiş) toplam 9 kat ruhsatsız yapının yapılmış olduğunu gördük. Bu haliyle olumsuz görüş bildirdik."

Hamurcu, ifadesinde amiri H.N.'nin, benzin istasyonu sahibi N.Ç.'den bahisle "Bu adamın bize çok yardımı oldu, seçimlerde yardım etti, her şeyin bir bedeli var bu işi çözeceğiz" dediğini, "S.T. sen imza at bende M.Y.'ye imzalattırırım" dedikten sonra S.T.'nin kulağına eğilerek "Bu petrol istasyonuna geçiş yolu izin belgesi verilmesi karşılığında 250 milyar yeter mi?" diye sorduğunu, S.T.'nin de "yeter" dediğini söyledi.

Hamurcu, daha sonra petrol istasyonu için olumlu rapor hazırladığını ve yasal şartları karşılamayan istasyona geçiş yolu izin belgesi düzenlendiğini ve karşılığında dolar halinde 250 milyar (250 bin) TL para geldiğini ve paranın dağıtıldığını, Kayseri Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin payının da dünürü olan sarrafa gönderildiğini anlattı.

"Yakıt deposunun yanında ruhsatsız binaya rastlanmadı"

Bilirkişi Raporu'nun dayanak teşkil ettiği Vali Yardımcısı Ali Yener Erçin tarafından 3 Aralık 2007'de düzenlenmiş Muhakkik Raporu'nda bu konunun "Benzin istasyonunun 2 giriş ve 1 çıkışı bulunmaktadır. Ancak ne zaman açıldığı tespit edilememiştir. Giriş çıkışların yola mesafesinden neyin kastedildiği anlaşılamamıştır. Akaryakıt deposunun pompalara en yakın dik uzaklığı 9.30 metre, LPG yer altı tankı ile en yakın emniyet valfi ile pompalar arasındaki en yakın dik uzaklık 7.20 metredir. Mesafelerin standartlara aykırı olmadığı anlaşılmıştır. Yakıt depolarına 12 metre mesafede 9 katlı ruhsatsız bir binaya rastlanmamıştır" şeklinde yer aldığını belirten Kulkuloğlu, "Ne garip tesadüftür ki Kayseri Büyükşehir Belediyesi hakkında bu soruşturmayı yürüten Başsavcı Vekili, bilirkişi halindeki bir belediye personeli ve Vali Yardımcısı Muhakkik Ali Yener Erçin, aynı anda, kendilerinin yürüttüğü soruşturmayla aynı tarihlerde aynı konuları araştıran Kayseri'de bir mahkeme dosyasından ve bir bilirkişi dosyasından habersiz" dedi.

"Petrol istasyonu yanında hiparmarket tespit edildi"

Kulkuloğlu, Hacı Ali Hamurcu'nun 17 Temmuz 2007'de Emniyet'e rüşvete ilişkin ifade vermesinden sonra 25 Temmuz 2007'de Kayseri Büyükşehir Belediyesi Encümeni'nin Çavdarlar Petrol'e verdiği ruhsatı iptal ettiğini, bunun üzerine Çavdarlar Petrol'ün sahibinin Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Melikgazi Belediye Başkanlığı'na dava açtığını belirtti. Kayseri 1. İdare Mahkemesi'nin bu davaya ilişkin 2007/254 esas ve 2008/567 karar sayılı gerekçeli kararında "Davacı şirkete ait akaryakıt ve LPG ikmal istasyonunun güney cephesinde Kiler firmasınca bir hipermarketin kurulduğu ve marketin faal olup, çevresinin otopark olduğu, otoparkın LPG tankına yaklaşık 2 metre mesafede olduğu, inşa edilen hipermarketin işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmadığı, bir başka deyişle alandaki marketin hukuksal açıdan ruhsatsız olarak faaliyette bulunan bir işletme niteliğinde olduğu tespit edilmiştir" ifadelerinin yer aldığını belirten Kulkuloğlu, mahkemenin, LPG istasyonu ile marketin birlikte olamayacağını ve Çavdarlar Petrol'e birini tercih hakkı tanınması gerektiğini bildirdiğini kaydetti. Kulkuloğlu, Kayseri İdare Mahkemesi'nin verdiği bu kararla Özhaseki'yi aklayan muhakkik raporunu yalanlayan tespitler yaptığına işaret etti.

Çavdarlar Petrol ile Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Melikgazi Belediyesi arasındaki Kayseri 1. İdare Mahkemesi'nde 2009/ 704 esas sayılı dava dosyasına sunulan ve Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Ceyhan Yücel ve Yrd. Doç. Dr. Oktay Özkan ile Trafik Yol Boy. Tes. Mühendisi Muammer Akçakaya tarafından verilen 9 Temmuz 2010 tarihli Bilirkişi Raporunda da "09.07.2010 tarihli bilirkişi raporunun düzenlendiği tarihte mevcut alan üzerinde halen akaryakıt ve LPG ikmal istasyonu, servis alanı, depo,düğün salonu, restaurant ve market devam etmektedir. Mahkemenin aksi kararına rağmen, ticaret alanı üzerinde düzenleyen kanun ve yönetmeliklere aykırı olarak belediyece akaryakıt ve LPG yönünde lejant değişikliği yapılmıştır. Belediyenin bu yaptığı şehircilik ilkelerine ve planlama tekniğine uygun değildir" denildiğini belirtti. Kulkuloğlu, petrol istasyonu için belediyenin 2004 tarihli 1/5000 ölçekli plan tadilatının şehircilik ilkeleri ve planlama tekniklerine uygun olmadığı, LPG tankı ve pompalarının TSE standartlarına uygun olmadığı tespitinin yapıldığını vurguladı.

Özhaseki'ye istifa çağrısı

Kulkuloğlu, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki hakkında Vali Yardımcısı Muhakkik Ali Yener Erçin'in belediyece belirlenmiş bilirkişi raporuna dayanarak hazırladığı raporun "yanlışlığının", açıkladığı mahkeme ve bilirkişi kararlarıyla kanıtlandığını belirtti. Özhaseki'nin, TV 8 de katıldığı bir programda "O ifadeleri veren çocuğun (Hacı Ali Hamurcu) ifadelerinden, biri dahi gerçeğe yakın görünüyorsa yarın istifa etmeye hazırım" dediğini anımsatarak "CHP olarak kendisini her onurlu insan gibi verdiği sözün arkasında durmaya, namuslu davranmaya ve istifaya davet ediyoruz" dedi.
Kulkuloğlu, daha önce "Delil, belge varsa getirin, ben de görevimi o zaman yapayım" diyen Kayseri Cumhuriyet Başsavcısını da harekete geçmeye çağırdı. Kulkuloğlu, yarın konuya ilişkin önemli bir belge daha açıklayacağını bildirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.