CHP İSTANBUL İL KADIN KOLLARI LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASININ 88.YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI

CHP İSTANBUL İL KADIN KOLLARI LOZAN BARIŞ  ANTLAŞMASININ 88.YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI
CHP İSTANBUL İL KADIN KOLLARI BAŞKANI FEVZİYE PEHLİVAN LOZAN ANLAŞMASIYLA İLGİLİ YAPILAN AKTİVİTEYİ ARKADAŞIMIZ HASAN HINISLIYA ANLATTI

Hasan Hınıslı; Sevgili başkan, Lozan ve İsmet İnönü’nün CHP deki yeri bambaşkadır. Geçen hafta sonu Lozanla ilgili bir etkinlik yaptınız, bu etkinlikten bize biraz bahsedermisiniz?
Fevziye Pehlivan; 24 Temmuz 1923’den bu yana 88 yıl geçmiş. Bu görevi üstlenerek büyük bir başarı ile hiç taviz vermeden Lozan antlaşmasına imzasını atan Askeri deha, Paşamız İsmet İnönü’yü Heybeli Adadaki müze olarak düzenlenmiş evinde, vatanını seven ve bu ülke için Lozan Barış antlaşmasının önemini bilen çok değerli misafirler ile büyük bir coşkuyla kutladık. Paşamız İsmet İnönü’nün müze olarak düzenlenen evini gezerken sanki kendisi ile beraberdik. Evde bu vatanı kurtarmak için neler yapabileceğini düşünürken, yaşadığı zorlukları hissettik. Evin her tarafında Paşamızın yaktığı ışıklar yanıyordu. Lozan Barış Antlaşması da ışıl ışıl gözlerimizi kamaştırdı. Milyonlarca kez olduğu gibi bir kez daha  CHP İl Bşk. Fevziye Pehlivan ve Bşk. Yrd. sı arkadaşım Alev Sakar önünde saygıyla eğilerek kendisine bizi gördüğünü düşünerek teşekkür ettik.

Hasan Hınıslı; Bir ara duygusal bir yoğunluk yaşandı, biraz orayı açarmısınız?

Fevziye Pehlivan; Böylesine önemli olan günde İsmet İnönü’nün kızı ve İnönü Vakfı Başkanı Sayın Özden Toker’in yaptığı açılış konuşması bizi çok duygulandırdı. Paşamızın anılarını paylaştı bizlerle. Paşamızın sevgili eşi Sayın Mevhibe İnönü’den anekdotlar sundu. Çok duygulu anlardı. Sayın Özden Toker ne kadar şanslıydı. Bu vatan için tüm varlığını ortaya koymuş, en sıkı mücadelelerden gururla çıkmış bir Babaya sahip. Sayın Özden Toker hanımefendiye bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz. Bu büyük günü ve böylesine muhteşem anıları paylaşmasından dolayı.

Hasan Hınıslı; Lozanı anlatımlarda oldukça faydalı oldu, bu konuda ne dersiniz?

Fevziye Pehlivan; Her zaman olduğuğu gibi Türkiye’nin çağdaş yolunda büyük emekler harcayan Sayın Prof.Dr.Aysel Çelikel hanımefendinin konuşmasıda; hem bilgi hem de duygu doluydu. Bu ülkede yetişen çağdaş çocuklar ve Atatürk ile silah arkadaşlarının ışığını yansıtmak için emek veren Sayın Aysel Çelikel’e müteşekkiriz. Atatürk’ün ve İnönü nü’nün bıraktığı bu mirası omuzlarınızda taşırken CHP İstanbul İl Kadın Kolları olarak onlarla birlikte olmaktan gurur duyuyoruz.
Hasan Hınıslı; Katılımın yüksek olduğu bu faaliyette oldukça katkı sunanlar oldu, bu konuda söyleyecekleriniz ne olacak?

Fevziye pehlivan; Adalar vakfı Başkanı Sayın Halim Bulutoğlu ve Adalar Belediye Başkanı Sayın Dr.Mustafa Fersakoğlu’nun yaptığı konuşmalar ve katkılar el ele olmanın ve bu meşaleyi birlikte taşımanın onurunu verdi bizlere.
Çağdaş Yaşamın Çağdaş Gençleri Şef Muhammet Kart yönetiminde Çağdaş Müzik Topluluğu Atatürk’ün ve İsmet Paşamızın sevdiği şarkılarla coşku dolu anlar yaşattılar.

Hasan Hınıslı; Son söz olarak ne söylemek istersiniz?
Fevziye Pehlivan; Bu muhteşem dakikalar, günümüzde yaşananlar ile kıyaslanınca insanın yüreğini burkuyor. Sevr’i hortlatmaya, vatanı parçalamaya çalışan hain yüreklere sesleniyorum. Bu vatan için dökülen binlerce şehidimizin kanını hangi ülkenin masasına yatırıyorsunuz. Hayatını feda etmiş büyük komutan Mustafa Kemal Atatürk’e, bir tek taşından vazgeçmemek için ömrünü ortaya koymuş, Lozan’dan çıkmış İsmet İnönü’ye nasıl hesap vermeyi düşünüyorsun. Sömürgeden kurtulmak için kadın erkek çalışan analarımıza, babalarımıza, vatanımızı sömürge altına soktuk diye nasıl söyleyeceksiniz. Vatanın bütünlüğünü tehlikeye atacak emperyalist güçleri bundan 88 yıl önce İsmet İnönü Lozan Antlaşması ile topraklarımızdan kovmuştur. Şimdi bu güçlerin altında ezildiğinizin hesabını nasıl vereceksiniz. Günümüzde bu bütünlüğü bozacak emperyalist güçleri karşımıza dikecek olanlarda unutmasınlar, bunun hesabını da bize vereceksiniz.

Hasan Hınıslı; Teşekkürler sevgili Başkan.

Fevziye Pehlivan; Ben Teşekkür ederim...


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.