CHP KALELERİNE AKP BAYRAĞI

CHP KALELERİNE AKP BAYRAĞI
Ataşehir, Avcılar, Büyükçekmece, Beylikdüzü, Silivri, Sarıyer ve Kartal gibi CHP’li belediyelerin yönettiği ilçelerde AK Parti'nin birinci parti olması tartışmalara neden oldu. Adı geçen ilçelerde CHP’nin ikinci parti olması, belediye başkanlarının ö
 AK Parti 1 Kasım seçimlerinde büyük bir sürpriz yaparak yüzde 49 oy oranı ile 316 milletvekili çıkarmayı başardı. 7 Haziran seçimlerinin ardından Türkiye'nin her yerinde oylarını artıran AK Parti, 1 Kasım seçimlerinde İstanbul'da da ciddi bir başarı sağladı. İstanbul'da oylarını 1 milyondan fazla artıran AK Parti 39 olan milletvekili sayısını da 46'ya yükseltti. AK Parti'nin CHP'li belediyelerin yönettiği 6 ilçede birinci parti olması ise ayrı bir tartışmaya neden oldu. CHP örgütleri yaptıkları değerlendirmede belediye başkanlarının yetersiz olduğu vurgulandı.

Şaibeli ihaleler CHP'yi vurdu
CHP'li başkanların yönettiği Ataşehir, Avcılar, Büyükçekmece, Beylikdüzü, Silivri, Sarıyer ve Kartal'da AK Parti birinci parti oldu. Özellikle Ataşehir'de CHP'ye yaklaşık 16 bin fark atan AK Parti'nin bu başarısı, CHP'li Belediye Başkanı Battal İlgezdi ve ailesi hakkında ortaya atılan yolsuzluk iddialarına bağlandı. Ayrıca CHP'nin kalesi olarak görülen Avcılar'da AK Parti'nin tarihinde ilk kez birinci parti olması, çok tartışılan ve usulsüz çöp ihalesi ile gündeme gelen Belediye Başkanı Handan Toprak'ın tutumuna bağlandı.

Öz başarısız bulundu
AK Parti 1 Kasım seçimlerinde CHP'nin yönettiği Kartal'da da 131 bin 418 oy alarak CHP'ye yaklaşık 24 bin fark attı. Bu fark Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz'ün başarısızlığı olarak yorumlandı. Yine CHP'li belediyenin yönettiği Sarıyer'de ise AK Parti CHP'yi 2 bin farkla geride bırakarak birinci parti oldu. Sarıyer'de MHP 18 bin HDP 15 bin civarında oy aldı.

Toprak ilki gerçekleştirdi!
2014 yerel seçimlerinde İstanbul'da yerel iktidara gelen 14 CHP'li belediye başkanından en çok tartışılan Avcılar Belediye Başkanı Haney Handan Toprak Benli yeni bir tartışmanın kapısını araladı. Belediye Başkanı olduktan sonra kamuoyuna yansıyan şaibeli ihaleler ve örgütle yaşadığı sorunlar nedeniyle CHP'yi zor durumda bırakan Benli, AK Parti'nin tarihinde ilk kez Avcılar'da birinci parti olmasının en büyük nedeni olarak görülüyor. 2014 yerel seçimlerinden kısa bir süre sonra CHP'li birçok meclis üyesi ile ters düşen, meclis üyelerinin disipline verilmesini sağlayan ve meclis üyelerinin istifa etmesiyle sonuçlanan sürecin baş mimarı olan Haney Handan Toprak Benli, çok tartışılan çöp ihalesiyle de uzun süre gündemde kaldı. Yanlış yönetim anlayışı ve örgütle ters düşmesi neticesinde AK Parti Avcılar'da CHP'ye yaklaşık 4 bin oy fark attı.

İmamoğlu tartışılmaya başlandı
2014 yerel seçimlerinde en yakın rakibi AK Parti adayına 17 bin fark atarak Beylikdüzü Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu da 1 Kasım seçimlerinden sonra tartışmaya açılan isimlerden oldu. Edinilen bilgiye göre Belediye Başkanı seçildikten sonra örgütün dinamikleri ile arası iyi olmayan İmamoğlu, genelk seçimlere de gereken hassasiyeti göstermedi. 7 Haziran'da Beylikdüzü'nde AK Parti'ye 3 bin fark atan CHP, sadece 5 ay sonra 1 Kasım'da AK Parti'nin 5 bin oy gerisinde kaldı.

Akgün neyi hesap ediyor
CHP milletvekilleri Ali Şeker ve Eren Erdem ile ters düşen, Gezi Parkı'na benzetilen Albatros Parkı'nı bütün eleştirlere rağmen satışa çıkaran Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ise 3 bin oy farkla kazandığı belediye başkanlığından sonra genel seçimlerde AK Parti'den 11 bin fark yiyen diğer CHP'li başkan oldu. CHP içerisinde sürekli tartışılan Akgün'ün 1 Kasım sonuçlarının ardından örgüt içerisinde daha sert muhalefetle karşılaşacağı, 'kadrolu muhalifim' diye değerlendirdiği bazı CHP milletvekilleri ve partililerle sert bir çatışmaya gireceği belirtiliyor. Büyükçekmece'de CHP içerisinde yaşanan bu tartışmaların sonucunun nereye varacağı konusunda ise farklı görüşler var. İddiaya göre Akgün genel seçimlere bilerek ağırlık vermeyerek, her girdiği yerel seçimi kazanmanın verdiği avantajla kendisinin ön plana çıkmasını sağlıyor.

Silivri bıçak sırtında
CHP’Lİ belediyenin yönettiği bir diğer ilçe Silivri'de de 1 Kasım seçim sonuçları çok tartışılacak. Silivri'de CHP'nin sadece bin oy farkla birinci parti çıkması, CHP'li Belediye Başkanı Özcan Işıklar'ı zora sokacak. Keza Işıklar da 2014 yerel seçimlerinin ardından birçok kez gündeme başkanlardan biri. Özellikle Bulgaristan da oynadığı kumar ve keyfi olarak işine son verdiği iki belediye işçisinden dolayı gündeme gelen Işıklar, 7 Haziran'da CHP ve AK Parti arasındaki yaklaşık 6 bin oy farkının bin civarına düşmesinin en büyük nedeni olarak görülüyor. CHP'li belediyelerin yönettiği ilçelerde AK Parti'nin birinci parti olması, 2019'da yapılacak yerel seçimlerde kıyasıya bir rekabet yaşanacağı, bazı belediyelerin el değiştireciği gerçeğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Ekrem Hacıhasanoğlu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.