CHP’li Karabat: Cumhurbaşkanı yönettiği işsizlik fonu sorularını yanıtsız bırakıyor

CHP’li Karabat: Cumhurbaşkanı yönettiği işsizlik fonu sorularını yanıtsız bırakıyor
Türkiye Büyük Millet Meclisi denetim yöntemlerinden olan yazılı soru önergelerine verilmeyen cevaplar gündeme gelmeye devam ediyor. Bir çok kurumun hesap vermekten kaçındığı eleştirilerine sebep olan bu yaklaşım artarak hızla devam ediyor. Kimi bakanlıkla

CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yönetiminde bulunan Varlık Fonu’na dair geçtiğimiz Şubat ayında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunduğu yönelttiği yazılı soru önergesine yine cevap verilmedi.

Daha önce de Cumhurbaşkanlığı uçaklarına dair önergeye de yanıt alamadıklarını, “Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay, Aile ve Çalışma Bakanlığı’ önergemizi cevaplamadı.”

Bir çok önergelerinin yanıtsız olarak kaldığını ve kendi sorumluluk alanlarında olmadığını savunarak reddettiklerini: “Bu yönetim sisteminin ucubelikleri bitmek bilmiyor.

Cumhurbaşkanlığı kendi yönettiği kurumla ilgili sorduğumuz sorulara cevap vermiyor. Kimi zaman da sorduğumuz soruları “başka bakanlıkların uhdesindedir” diye geri çeviriyor. Akıl alır gibi değil! Yönettiğiniz kuruma dair cevap vermekten kaçınmak Meclis iradesini tanımamaktı.”

DENETİMDEN KAÇIORLAR

Bu anlayışın denetimden kaçmanın bir aracı haline getirildiğini belirten Karabat, “Cumhurbaşkanlığı yönetimindeki İşsizlik Sigortası Fonu adeta denetimden kaçırılıyor.” diyerek milletvekilleri denetim yetkisinin fiilen etkisiz hale getirildiğini savundu.

İŞSİZLİK FONU ERİDİ

İşsizlik Sigortası Fonu’ (İSF) amacı dışında kullanıldığını savunan CHP’li Karabat, “Bu anlayışın sonucu olarak da Fon’daki birikimlerin hızla erimeye başladığı görülüyor.

İSF’nin nakit varlığı 2020 Nisan ayından bu yana kapanan işyerleri, kısa çalışma ödeneği, nakdi destek ödemeleri ile birlikte 35,5 milyar TL azalmıştır.

Salgın sürecinde alınan kararlarla ödeme yükümlülükleri artan, aynı zamanda kamu bankalarına da kaynak aktarımında kullanılan İSF’nin nakit varlıklarındaki erime 40 milyar TL’ye dayanmıştır.”

“Bütün bu erimeye rağmen denetleme adına yaptığımız girişimlerin fiilen engellenmesi kamu adına bizleri kaygılandırmaktadır” diyen Karabat, istedikleri kadar kaçsınlar vatandaş adına bir kuruşun bile peşini bırakmayacağız.

Karabat’ın Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlığa yönelttiği sorular ise şöyle:

2002-2019 yılları arasında İşsizlik Sigortası Fonu’ndan çalışanlara yönelik toplamda ne kadar ödeme yapılmıştır? Aynı dönemde işverenlere doğrudan veya dolaylı biçimlerde yapılan ödeme miktarı ne kadardır?

2019 yılı içinde İşsizlik Sigortası Fonu’na dönük gerçekleşen kaynak girişi toplamı ne kadardır? Takip eden yıl bu miktar ne kadar olmuştur?

İşsizlik Sigortası Fonu’ndan 2020 yılı içinde işsizlik ödeneği kapsamında yapılan ödeme miktarı ne kadardır? 2020 yılında toplamda kaç kişiye fondan işsizlik ödeneği verilmiştir?

2020 yılı içinde kısa çalışma ödeneği kapsamında yapılan ödeme miktarı ne kadardır? Toplamda kaç kişiye kısa çalışma ödeneği kapsamında ödeme yapılmıştır?

2020 yılından önergenin cevaplandırıldığı tarihe kadar pandemi gerekçesiyle ücretsiz izne ayrılan çalışan sayısı kaçtır? Bu çalışanlara 2020 yılı içinde yapılan destek ödeme miktarı toplamı ne kadardır?

Salgın sürecinde işten çıkarma yasakları uzatıldığı için iş akdi feshedilmeyen yasaklar sona erince muhtemel olarak işsiz kalacak bu vatandaşlarımız için herhangi bir koruyucu önlem alınması düşünülmekte midir?

Kaynak: yenisoluk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.