CHP’nin aldığı oy küçümsenmemeli

CHP’nin aldığı oy küçümsenmemeli
A&G Araştırma Şirketi sahibi Adil Gür, seçim sonuçlarını değerlendirirken “Hem kişisel olarak, hem de araştırmalarımda CHP’nin aldığı oydan birkaç puan daha yukarıda bekleyenlerdendim. Hiçbir araştırmacı zaten ‘CHP yüzde 35 alacak’ demedi. Bütün araştırma

Gür, “CHP başarılı mı, başarısız mı” sorusuna da şu yanıtı verdi:

“Bu, nereden baktığınıza bağlı, çok göreceli bir şey. Önemli olan Adil Gür’ün ya da falanca delegenin ne düşündüğünden çok, seçmenin ne düşündüğü. Kişisel bir değerlendirme yaparsak beklenenin altında oy çıktı ama CHP’nin başarılı olduğunu düşünüyorum. Bu parti 2007’de DSP ile birlikte yüzde 20.9 aldı. DSP’nin 1.5-2 civarında oyu vardı. Kriter yerel seçimlerse, CHP o zaman 23.1 oranında oy almıştı. Ayrıca, 2009 seçimlerinin kendine özgü dinamikleri vardı. AKP’ye karşı CHP ve MHP’nin yarıştığı yerlerde MHP öndeyse MHP, CHP öndeyse CHP lehine seçmen birleşti. Yani o oylar da tam bir gösterge midir, elimizde çok net ve tutarlı bir bilgi yok. 2007 seçimleri en önemli kriter. 80 yıllık CHP, son bir yıl içinde değişime, dönüşüme başladı. 20 yıldır hiçir şey üretmiyor, söylemiyor denen CHP, ilk defa bu seçimde halkın karşısını birtakım projelerle çıktı. Bu, ezberi bozdu. Seçim kampanyalarının seyri değişti. Kürt meselesi, başörtüsü, anayasa, AB gibi pek çok konuda ilk defa CHP ‘ben oynamıyorum’ demek yerine, ürkek ve çekingen de olsa kamuoyunun karşısına birtakım düşüncelerle çıktı. Bunun üzerine, ekseni mi kayıyor tartışmaları başladı. Son bir yıl içinde genel başkan değişikliği, yönetim değişikliği, kurultaylar, aday belirleme ile önemli bir küskünler ve kırgınlar ordusu oluştu. Seçmenlerin hükümete sağlık, duble yollar gibi hizmetlerinden memnun olduğu için oy verdiğini görüyoruz. Böyle durumlarda muhalefet partilerinin işi daha zor. Bu nedenle CHP’nin oyu küçümsenmemelidir”

Gür, CHP’den MHP’ye de oy gittiği görüşünde. “MHP’nin bir kaset komplosu nedeniyle baraj altında kalacağı haberleri çok fazla dillendirildi. Aman güçlü bir sayıyla Kürt milliyetçisi parti Meclis’e geliyor, Türk milliyetçisi partiye de mutlaka ihtiyaç var, diyenlerin sayısı arttı. Bunların içinde CHP’ye oy veren sadık seçmenler de vardı” diyor. Gür, “Baykal, kendi döneminde anketlerde yüzde 28’lere ulaştığını söylüyor” anımsatmamız üzerine “Ben de merak ediyorum bu anketi. Ben böyle bir araştırmayı görmedim, benim bulgularımda yok. Böyle bir araştırma yapılmışsa açıklanması lazım” dedi. Gür, CHP içindeki çalkantıyla ilgili olarak da “CHP’de yönetim değişikliği isteyenler olabilir. Bu onların en demokratik hakkıdır. Ben partinin dışında bir araştırmacı olarak bunların dışında kalmak isterim. Ama ben CHP’nin son 5-6 ay içerisinde yaptıklarının tamamı olmasa bile yüzde 90’ının doğru olduğunu düşünenlerdenim. CHP, U dönüşü yapalım derse hem CHP’ye yazık olur, hem Türkiye’ye. Yönetenler kim olursa olsun, politikalarla ilgili söylüyorum bunu” görüşünü dile getiriyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.