Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AB'ye: 'Türkiye'nin üzerindeki sığınmacı yükü artıyor'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AB'ye: 'Türkiye'nin üzerindeki sığınmacı yükü artıyor'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Komisyonu Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile görüştü. Video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen görüşmede, ikili ilişkiler ve bölgesel gelişmeler ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Zafer Çubukçu'nun da eşlik ettiği bildirilen görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 25-26 Mart'ta yapılacak AB Zirvesi'nin 'olumlu gündem' istikametinde, Türkiye-AB ilişkilerinin geleceğine yönelik objektif ve yapıcı bir bakış açısını yansıtacağını inandığı belirtildi.

Ayrıca görüşmede Erdoğan'ın, iş birliğinin ilerletilmesi için tüm mekanizmaların işletilmesi ve üst düzey diyalog süreçlerinin yeniden başlatılması gerekliliğini vurgulayarak,18 Mart Mutabakatı'nın güncellenmesinin olumlu gündem çalışmalarının temeli olduğuna işaret ettiği belirtildi. 

Erdoğan görüşmede; Vize serbestisi, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve müzakarelerde yeni fasılların açılması gibi konuların yeniden görüşülmesi ve düzenlenmesini vurguladı.

Görüşmede, Türkiye'nin üzerindeki sığınmacı yükü ve düzensiz göç baskısının giderek arttığını belirten Erdoğan, Doğu Akdeniz ve Ege'de istikrar ve iş birliğinden yana olan Türkiye'nin bu çerçevede yapıcı adımlar attığına ve Yunanistan ile Kıbrıslı Rumların tüm tahriklerine rağmen bu tutumu koruduklarını vurguladı. Bu meselelerde çözümün diyalog masasından geçtiğine dikkat çeken Erdoğan, 'Kıbrıs meselesinde başarısızlığı kanıtlanmış modellerin adadaki taraflara dikte edilmesi yerine artık gerçekçi ve yeni seçeneklerin tartışılması gerekiyor' dedi.

Bu çerçevede Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da pek çok kez dile getirilen Doğu Akdeniz için uluslararası konferans toplanması tekifi çağrısını tekrarlayarak, AB Zirvesi'nin "birlik dayanışması" bahanesiyle Rum ve Yunan ikilisi tarafından suistimal edilmesine izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.