Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı

Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı
50 milyon kişinin kimlik bilgileri ele geçirildi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Türkiye Cumhuriyeti  vatandaşlarına ait kimlik bilgilerinin internette yayınlanmasına ilişkin haberler  üzerine soruşturma başlatıldı.  Alınan bilgiye göre, başsavcılığın basında çıkan haberleri ihbar kabul  ederek başlattığı soruşturma, Bilişim Suçları Soruşturma Bürosunca açıldı.  Soruşturma, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "Verileri hukuka aykırı olarak  verme veya ele geçirme" başlıklı 136. ve "Bilişim sistemine girme" başlıklı 243.  maddeleri kapsamında yürütülecek.

Görevlendirilen cumhuriyet savcısının, ilk aşamada yayınlanan  bilgilere sahip İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün  yanı sıra siyasi partilerin seçimler öncesinde il seçim kurullarından seçmenlere  ait bilgileri alabilmeleri nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu ile temas kuracağı  öğrenildi.


TCK'nın ilgili maddesinde "Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir  başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis  cezasıyla cezalandırılır" hükmü yer alıyor. Söz konusu maddede, suçun kamu  görevlisi tarafından ve görevinin verdiği yetki kötüye kullanılmak ya da belli  bir meslek ve sanatın sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle işlenmesi  halinde cezanın yarı oranında artırılacağı belirtiliyor.

TCK'nın 243. maddesinde ise, "Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir  kısmına, hukuka aykırı olarak giren ve orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla  kadar hapis veya adli para cezası verilir. Tanımlanan fiillerin bedeli karşılığı  yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı  oranına kadar indirilir. Bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur  veya değişirse, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur" düzenlemesi  bulunuyor.

50 MİLYONA YAKIN KİŞİNİN VERİLERİ ÇALINDI

Dün, ABD merkezli haber ajansı Associated Press'de (AP)  yer alan habere göre, bilgisayar korsanlarının 50 milyona yakın Türk vatandaşının kişisel bilgilerini çalmış ve bu bilgileri internette yayınlamıştı. Aynı haberde internete yüklenen 6.6 GB'lık veride 49 milyon 611 bin 709 Türk vatandaşının TC kimlik numarası, ad-soyad, anne- baba adı, cinsiyet, doğum tarihi, doğum yeri ve açık adres gibi kimlik bilgileri yer aldığı bilgisine yer verilmişti. AP, yaptığı açıklamada sorguladığı 10 TC kimlik numarasından 8'inin verilerle uyuştuğunu duyurmuştu. Veri tabanını ele geçiren bilgisayar korsanlarının kullandığı bilgisayarların sunucularının Romanya'da olduğu gözüküyor. Verilerin yüklendiği internet sitesinin web alanının ise İzlanda'dan alındığı belirlendi.





HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.