Cumhuriyet Kadınının Yeri Yok!

Cumhuriyet Kadınının Yeri Yok!
İBB kadın Koordinasyon Merkezi İstanbulluların parası ile binlerce 2011 Ajandası hazırladı. Ajanda Kronolojisinde; Cumhuriyetin, Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimleri ve kazanımları ile ilgili bilgi yok! Ulusal ve Resmi Bayramlarımız olan 29 Ekim Cumhuriyet
İBB kadın Koordinasyon Merkezi İstanbulluların parası ile binlerce 2011 Ajandası hazırladı. Ajanda Kronolojisinde; Cumhuriyetin, Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimleri ve kazanımları ile ilgili bilgi yok! Ulusal ve Resmi Bayramlarımız olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı da ajanda da yok! TBMM’nin kuruluş tarihi yok! 19 Mayıs ve 23 Nisan Bayramları yok! Atatürk’ün ölüm tarihi de yok! Ajandanın ön ve arka kapağında bir tek Türkçe kelime yok, tamamen Arapça yazılar var, neden Türkçe alfabe kullanılmamış? CHP’li İBB Meclis Üyeleri bunların sorgulanması gerektiğini yazılı soru önergeleri ile İBB Meclis gündemine taşıyarak İBB Başkanı Kadir Topbaş’dan cevap bekliyorlar. İBB Kadın Merkezi Ajandası Kronolojisinde Cumhuriyet rejimi kazanımlarından Türk Kadınının Yeri Neden Yok?
 
İBB Kadın Merkezi Ajandası Kronolojisinde
Cumhuriyet Kadınının Yeri Yok!
 
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis toplantısında CHP İBB Meclis Üyesi Ayşe İnci Beşpınar hazırladığı yazılı soru önergesi ile İBB Kadın Koordinasyon Merkezinin hazırladığı 2011 Ajandası Kronolojisinde “Dünya’da ve Türkiye’de Kadın Haklarının Genel Tarihçesi” sayfaları arasında “5.Aralık.1934 Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı” verilmesine ilişkin yasa düzenleme tarihinin yer almamasının sebebini, Ajandanın kimlere hangi yöntemle, kaç adet ve kaç liraya yaptırıldığını, dağıtımı kimler tarafından hangi yöntemle yapıldığı ve kimlere gönderildiği sorularını İBB Başkanı Kadir Topbaş’a sordu.
 
“Cumhuriyetin, Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimleri ve kazanımları ile ilgili ajandanın kronolojisinde neden yer almadığını sorgulamamız gerekiyor”
 
CHP İBB Meclis Üyesi A.İnci Beşpınar hazırladığı yazılı soru önergesinin oylanıp, yazılı cevaplanması isteği ile Başkan Kadir Topbaş’a havale edilmesinden sonra CHP Grup odasından önergesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. İBB Kadın Koordinasyon Merkezinin hazırladığı 2011 Ajandası Kronolojisinde “Dünyada ve Türkiye’de Kadın Haklarının Genel Tarihçesi” kronolojisinde Cumhuriyetin, Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimleri ve kazanımları ile ilgili ajandanın yapraklarında neden yer almadığının sorgulanması gerektiğini söyleyen CHP’li Beşpınar, Tarih Kronolojisinin 1843-2010 tarihleri arsında sıralanan 70 adet maddeden 1’inde bile Atatürk’ten bahsedilmediğini vurguladı. Yine Kronolojide başta ABD olmak üzere Fransa, İngiltere, Almanya, Rusya gibi birçok ülke kadınlarının kazanımları ve eylemlerinden bahsedildiği, Cumhuriyet rejiminin Türk Kadınına yönelik önemli kazanımlarının hiç birinin, örneğin 5 Aralık 1934’de Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesine ilişkin yasa düzenlemesinin tarihinin yer almamasının sebebi ne olduğunu sordu.
 
“Yine Ajanda da Ulusal ve Resmi Bayramlarımız olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı da ajanda da yok! TBMM’nin kuruluş tarihi yok! 19 Mayıs ve 23 Nisan Bayramları yok! Atatürk’ün ölüm tarihi de yok!”
 
CHP’li İnci Beşpınar Cumhuriyetin önemi ve Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimleri ve kazanımları ile ilgili ajandanın yapraklarından bahsedilmemesini eleştirerek “Bugün kadınlar olarak seçme ve seçme hakkımızı kullanıyorsak, Kadın olarak İlçe, İl ve Büyükşehir Belediye Meclislerinde, İl Genel Meclislerinde görev yapabiliyorsak, Cumhuriyet rejimi sayesindedir. Yine Ajanda da Ulusal ve Resmi Bayramlarımız olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı da ajanda da yok! TBMM’nin kuruluş tarihi yok! 19 Mayıs ve 23 Nisan Bayramları yok! 10 Kasımda vefat eden kurucumuz Atatürk’ün ölüm tarihi yok!” diyerek tüm bunların neden unutulduğunun sorgulanması gerektiğinin altını çizdi. 
 
İBB Kadın merkezine son 3 yıl içinde İBB tarafından yıllık olarak ne kadar bütçe aktarılmıştır? Bu bütçe hangi alanlarda kullanılmıştır?
 
CHP İBB Kadın Meclis Üyeleri; Ayşe İnci Beşpınar, Suna Göçengil, Av. Nimet Karabulut, Gülser Alpaslan, Sonnur Yanlızoğlu ve birçok CHP’li Üyenin imzaladığı yazılı soru önergesi şöyle; “2001 yılı için İBB Kadın Koordinasyon Merkezi tarafından hazırlanarak Meclis Üyelerimize Ajanda gönderilmiştir. Bu konuya ilişkin olarak;
1. Kime, hangi yöntemle, kaç adet ve kaç liraya yaptırılmıştır?
2. Dağıtımı kimler tarafından hangi yöntemle yapılmıştır? Kimlere gönderilmiştir?
3. Kapak düzenlemesinin “Kadın Yolu Heyet-i Taharriyesinden Şukufe Nihal Hanımefendi” Türk Kadın Yolu 6.Ağustos.1925 dergisinden alıntı olduğu belirtilmiş olup; ön ve arka kapakta neden Türkçe alfabe kullanılmamıştır?
4. Bu durum ikinci alfabe tartışmalarını gündeme getirmek amaçlı mıdır?
5. Bu merkeze son 3 yıl içinde İBB tarafından yıllık olarak ne kadar bütçe aktarılmıştır? Bu bütçe hangi alanlarda kullanılmıştır?
6. Anılan çalışma içinde “Dünya da ve Türkiye’de Kadın Haklarının Genel Tarihçesi” sayfaları arasında “5.Aralık.1934 Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı” verilmesine ilişkin yasa düzenleme tarihinin yer almamasının sebebi nedir?
7. Bu çalışma ve kapak konusunda İBB başkanı tarafından özel olarak verilen bir talimat var mıdır?”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.