Devlet sözünü tutsun

Devlet sözünü tutsun
Bombalı saldırı sonucu 24 Ocak 1993'te yitirdiğimiz Cumhuriyet gazetesi yazarı Uğur Mumcu'nun katledilişinin 18. yıldönümünde bugün tüm Türkiye'de çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
Muammer Aksoy, Bahriye Üçok, Uğur Mumcu ve Ahmet Taner Kışlalı’dan Hrant Dink’e uzanan katliamların ardından dönemin yetkililerinin verdikleri “namus sözü” bir türlü yerine getirilemedi. Cinayetlerin aydınlanmasını bekleyenler birkaç tetikçiyle oyalandı. Gerçek faillere ulaşılması için yapılan girişimler hep engellendi. Aydınlara yönelik suikastı gerçekleştiren kişi ve grupların bağlantıları görmezlikten gelindi. Cinayetlerin örgütsel kökenleri ortaya konulamadı. İlişkiler örtbas edildi. Mumcu, Aksoy, Üçok, Kışlalı’dan Dink’e kadar uzanan pek çok faili meçhul cinayet halen çözülmeyi bekliyor.

Ankara

Ankara’daki törenler saat 11.00’de, Batıkent Uğur Mumcu Parkı’ndaki anıtına çelenk konulması ile başlayacak. Ardından karanfiller ve mumlarla saat 12.00’de, Uğur Mumcu’nun evinin önünde toplanılacak. Burada, sinevizyon gösterimi yapılacak ve “Neden Öldürüldüler?” başlıklı sergi açılacak. Saat 14.30’da Mumcu’nun Cebeci Asri Mezarlığı’ndaki gömütü ziyaret edilecek. Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde de, saat 18.30’da, suikastlar sonucu yakınlarını kaybeden Orhan Dink, Eren Aysan, Canan Kaftancıoğlu, Özge Mumcu, Gül Erdost ve Zeynep Altıok’un konuşmacı olarak yer alacağı “Dünden Bugüne Siyasi Cinayetler” başlıklı açık oturum gerçekleştirilecek.

Ayrıca, Uğur Mumcu ile Atatürkçü Düşünce Derneği’nin (ADD) kurucusu, Türk Hukuk Kurumu ve Ankara Barosu başkanlarından gazetemiz yazarı Prof. Dr. Muammer Aksoy’un ölüm yıldönümleri olan, 24-31 Ocak günleri arasında, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) öncülüğünde düzenlenen “18. Adalet ve Demokrasi Haftası” etkinlikleri bugün başlayacak. Etkinliğin bu yılki teması ise “Bilgi sahibi olunmadan fikir sahibi olunamaz” olacak. Adalet ve Demokrasi Haftası kapsamında da yarın 4 etkinlik gerçekleşecek. Yarın saat 15.00’te Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde Gürsel Gökçe tarafından hazırlanan “Uğur Mumcu’nun Ardından” başlıklı fotoğraf sergisi açılacak. Yarın saat 15.30’da Prof. Dr. Murat Dinçmen, Eriş Ülger’in konuşmacı olduğu “Bireyden Topluma Bilgi Yönetimi-Basın Arenasında Şövalye” başlıklı açık oturum gerçekleştirilecek. Saat 18.00’de ise Fik-ret İlkiz ve Hasan Uysal’ın konuşmacı olduğu “Basın ve Sansür” başlıklı açık oturum gerçekleşecek. Saat 19.30’da da Batıkent Ahmet Taner Kışlalı Kültür Merkezi’nde “Tam Bağımsız Türkiye” başlıklı açık oturum gerçekleşecek. Bu açık oturumda ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, Hasan Erçelebi, Mehmet Bedri Gültekin birer konuşma yapacak.

 İstanbul

Ulusal Parti unutmadı

Ulusal Parti İstanbul İl Başkanlığı üyesi bir grup, yürüyüş gerçekleştirdi. Galatasaray Meydanı’nda dün toplanan Ulusal Partililer, “Uğur Mumcu ve Atatürk şehitlerini anıyoruz” pankartı ve dev Türk bayrağı açarak Taksim Meydanı’na doğru yürüdüler. Yürüyüş sırasında Gençlik Marşı’nı söyleyen topluluk, Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Bahriye Üçok, Eşref Bitlis, Necip Hablemitoğlu gibi, saldırılarda yaşamlarını yitiren demokrasi şehitlerinin fotoğraflarını taşıdılar. Sloganlar atan topluluk Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde bir basın açıklaması yaptı. 
Meşalelerle yürüyecekler

Uğur Mumcu bugün İstanbul’da da sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimlerin düzenlediği etkinliklerle anılacak. Kadıköy Belediyesi ise bugün 20.00’de “Uğur Mumcu ve Tüm Demokrasi Şehitlerimizi Anma Gecesi” düzenleyecek. Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenecek gecede gazetemiz yazarı Işık Kansu, Mumcu’yu anlatacak. Sanatçı Onur Akın da sahne alacak. Ayrıca meşalelerle “Mumcu’yu Anma yürüyüşleri” yapılacak.

Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği, ADD Avrupa Yakası şubeleri, TGB 18.30’da Şişli’deki Atatürk Evi önünden Harbiye’deki Uğur Mumcu Anıtı’na yürüyecek. ADD Kadıköy Şubesi öncülüğünde ADD Anadolu Yakası şubeleri ise 18.00’de Kadıköy Altıyol’dan İskele Meydanı’na yürüyecek.

 Mumcu'nun Şişli'deki anıtı önünde anma töreni düzenlendi

Gazeteci, yazar Uğur Mumcu için öldürülüşünün 18. yılında Şişli'deki anıtı önünde anma töreni düzenlendi. CHP Şişli İlçe Başkanlığı önünde toplanan partililer, ellerinde ''Unutmadık, unutturmayacağız'' ve ''Uğurlar olsun'' yazılı dövizlerle Harbiye Halaskargazi caddesi üzerindeki Uğur Mumcu Anıtı önüne kadar yürüdü. Burada saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından grup adına açıklama yapan CHP İstanbul İl Başkanı Nebil İlseven, Mumcu'nun öldürülüşünün üzerinden 18 yıl geçtiğini belirterek, CHP olarak onu anmak için bir araya geldiklerini kaydetti.

Mumcu'nun antiemperyalist, laik ve yurtsever anlayışıyla derin izler bıraktığını ve gerçek bir Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyetçisi olduğunu ifade eden İlseven, Mumcu'nun bedeninin ortadan kaldırılmasının, bilimin aydınlığına, hukukun üstünlüğüne inanan ve tam bağımsızlık yolunda ilerleyen genç nesillerin önüne çekilmek istenen karanlığın bir adımı olduğunu söyledi.

''Birbirimize güvenmek zorundayız'' diyen İlseven, ''CHP'ye yüklenen görevin unutulmaması gerektiğini, her türlü baskıya rağmen bir arada olmanın bir anlamı bulunduğunu ve bunun Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyeti'nden kaynaklandığını'' ifade etti. Mumcu'nun bu uğurda canını verdiğini söyleyen İlseven, bu değerin korumasının herkesin görevi olduğunu ve Mumcu'nun görüşlerinin bu yolda ışık tutacağını anlattı. Daha sonra 2 genç partili Mumcu'nun Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan ''Sesleniş'' makalesini okudu. Konuşmaların ardından Mumcu'nun anıtına karanfil bırakan grup dağıldı.

DİSK’ten açıklama

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, yaptığı açıklamada, “Yazdıklarıyla halkını aydınlatan, karanlık ilişkilerin ardını yansıtmaktan canı pahasına çekinmeyen Mumcu’yu anıyoruz” dedi.


İzmirliler Kültürpark’ta buluşacak


Uğur Mumcu, başta İzmir olmak üzere Ege’nin dört bir yanında bugün özlemle anılacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Mumcu ve demokrasi şehitleri anısına düzenlediği program, Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde saat 19.00’da başlayacak. Fatih Paşalı ve Nagihan Yazıcı’nın canlandırması eşliğindeki “Uğur Mumcu Sesleniyor” konulu slayt gösterisinin ardından, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu açılış konuşmasını yapacak. Daha sonra Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Atilla Sertel’in yöneteceği panele, Cumhuriyet gazetesi yazarları Ali Sirmen, Ümit Zileli ve Ege Temsilcisi Serdar Kızık konuşmacı olarak katılacak. Anma programı, Sadık Gürbüz’ün konseriyle sona erecek. Mumcu, Konak, Narlıdere, Gaziemir, Çiğli ilçeleri ile Muğla, Aydın’da düzenlenecek etkinlerle de anılacak.

Trabzon

Trabzon’daki ilk etkinlik baro tarafından gerçekleştirilen “Uğur Mumcu ve Faili Meçhul Cinayetler” konulu panel oldu. Gazeteci Faruk Mercan’ın yönettiği panelde konuşan eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar, “Bu kadar fazla faili meçhul cinayeti olup bu cinayetlerin failleri bulunmuyorsa, ‘tesadüfler oldu’ deniliyorsa, bunun bir politika olduğunu da düşünmemiz gerekiyor” dedi. Trabzon’da dün Eğitim-İş’te yapılan ve aralarında CHP, DSP, İP, ADD, ÇYDD ve Cumhuriyet Okurları’nın da bulunduğu pek çok örgüt ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada Mumcu’nun değerlerinin yaşatılacağı belirtildi. CHP’nin Mumcu programı ise Araklı ilçe örgütünde yapıldı. Çeşitli etkinliklerin yer aldığı anmada gazeteci yazar Ahmet Şefik Mollamehmetoğlu bir konferans verdi. Anma etkinliklerine bugün, saat 18.00’de Zorlu Otel’de ÇYDD’nin programı ile devam edilecek. Etkinlikte, Muammer Aydın bir konuşma yapacak.
 

Eskişehir

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’nce Eskişehir Kültür Merkezi’nde düzenlenen açık oturuma emekli diplomat ve yazar Daver Darende ile gazetemiz yazarı Işık Kansu konuşmacı olarak katıldı. Açık oturumu yöneten Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, “Uğur Mumcu’nun en önemli özelliği ileriyi görmesiydi” dedi. Işık Kansu da Mumcu’nun Rabıta adlı kitabıyla, bugünkü iktidarda yer edinmiş kişilerin ilişkilerini yıllar öncesinden ortaya koyduğunu vurguladı.

Gaziantep

Gaziantep’te Uğur Mumcu’yu anmak için iki ayrı etkinlik düzenlenecek. CHP il örgütünün etkinliği bugün saat 13.00’te Balıklı Parkı’nda gerçekleştirilecek. Mumcu için hazırlanan karanfilli köşeye bir de anı defteri açılacak. Eğitim-İş Sendikası üyeleri de Yeşilsu Parkı’nda saat 13.00’te bir araya gelerek Mumcu’yu anacak. Çorum’da CHP’liler saat 13.00’te Atatürk Anıtı’na çelenk koyduktan sonra saat 14.00’te il binasında bir araya gelecek. Antakya’da da CHP, DSP, İP ile ADD, Eğitim-İş, Antakya Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gençlik Birliği’nin de aralarında olduğu birçok sivil toplum örgütünün temsilcileri saat 18.00’de Maksim Doğuş Okulları önünde bir araya gelerek anıta doğru meşaleli yürüyüş düzenleyecek.
 

Adana

Adana’da bugün Cumhuriyet Güçbirliği Platformu’nca etkinlik gerçekleştirilecek. Etkinlik 12.30’da Uğur Mumcu Meydanı’nda başlayacak.

Mersin’de de 10.00’da Uğur Mumcu Anıtı önünde demokratik kitle örgütlerinin katılacağı etkinlik yapılacak. Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun konuşmacı olarak katılacağı söyleşi ise saat 17.00’de Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılacak. Tarsus’ta ADD tarafından düzenlenen anma etkinliğinde konuşan Prof. Dr. Fevzi Demir, cinayetin arkasındaki asıl katillerin bir an önce yakalanarak cezalandırılmasını istedi.
 

Zonguldak

Zonguldak’ta Çağdaş Gazeteciler Derneği Zonguldak Şubesi ile Zonguldak Demokrasi Platformu tarafından “Basına Yönelik Cinayetler” konulu panel düzenlendi. Maden Mühendisleri Odası lokalinde gerçekleştirilen panele Cumhuriyet gazetesi yazarı Ali Sirmen ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay katıldı. Abakay, “gerici cepheye karşı CHP öncülüğünde demokratik cephe” önerisinde bulundu. Cumhuriyet gazetesi yazarı Ali Sirmen de gazetecilikte kirlenme yaşandığını, hükümete jurnalciliğin ön plana çıktığını söyledi.


Balbay'dan mektup

Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay, Uğur Mumcu’nun Türkiye’nin dönüştürülmesi için öldürüldüğünün bugün daha net anlaşıldığını vurgulayarak “Bugün güç sahipleri amaçlarına ulaşmış olduklarını düşünebilirler. Ancak başaramayacaklar. Çünkü Anadolu’yu tanımıyorlar. Bu topraklar esareti kusar” dedi.

Ergenekon davası kapsamında Silivri’de tutuklu bulunan Balbay, gazetemiz yazarı Mumcu’nun katledilişinin yıldönümü anısına Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Atilla Sertel’e gönderdiği mektupta, 2011 yılından bakıldığında 1993’ün daha iyi anlaşıldığını vurguladı. Mumcu’nun, Türkiye’nin Ankara’dan yönetilmemesi ve Cumhuriyet kazanımlarının tüketilmesi için öldürüldüğüne dikkat çeken Balbay, “Uğur Mumcu, yönü uygarlığa, çağdaşlığa değil Ortadoğu bataklığına dönük bir Türkiye’nin oluşması için öldürüldü. Bugün bakmayın sahte AB söylemlerine; hükümet, Lübnan’daki hükümetin devrilmesine ülke sorunlarından daha çok üzülüyor. Bugün, gün geçmiyor ki Atatürk Türkiyesi’nin temel taşlarından biri ‘tarifini yeniden yapalım’ adı altında saldırıya uğramasın. Mumcu, toplumun yolsuzluklara alışması, olağan karşılaması, yolsuzluk haberlerinin ‘haber değeri taşımaması’ için öldürüldü. Bugün yolsuzluk iddialarının üzerine gidilmiyor, yolsuzluk haberlerini yapanların üzerine gidiliyor. Özetle Uğur Mumcu Türkiye’nin dönüştürülmesi için öldürüldü” dedi.

1990’lı yıllardaki aydın cinayetlerinin ardından, 2000’lerde saldırı aracı olarak hukukun seçildiğini belirten Balbay, Silivri kalesi sürgünlerinin geleceğe sürgün verdiğini belirtti.

Gazeteci Tuncay Özkan da şöyle seslendi: “Mumcu, Mustafa Kemal düşüncesinin 20. yüzyıla ulaşan en değerli kaynaklarından biriydi. O kaynak Anadolu’nun gürül gürül akan nehirlerinden biri oldu 24 Ocak’ta. O güne kadar bizim Uğur Abimizdi; şimdi özgürlük, bağımsızlık ve doğruluğun mihenk taşı oldu.”

CHP lideri Kılıçdaroğlu: Kalemi yerde kaldı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Eskişehir’de ADD ve Çağdaş Gazeteciler Derneği tarafından düzenlenen “Uğur Mumcu’yu anma” etkinliğine katıldı. Anemon Otel’deki programa; Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcıları Süheyl Batum, Gürsel Tekin, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, milletvekilleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Programda, ÇGD’nin ödül töreni de düzenlendi. Kılıçdaroğlu’na “Yılın Siyasetçisi”, Kanadoğlu’na “Yılın Hukukçusu”, Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay’a “Özel Gazetecilik”, Kabasakal’a “Demokrasi ve Özgürlük” ve milli voleybolcu Neslihan Darnel’e ise “Yılın Sporcusu” ödülü verildi.

Törende Mustafa Balbay’ın gönderdiği mektup ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay tarafından okundu. Mektup salondakilerden büyük alkış aldı.

Gecede bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu da “Uğur Mumcu’nun kalemi yerde; o kalemi kaldırmak, almak, doğruları yazmak her yurtseverin görevidir. Gelin kalemi yerden alalım, ulusal kurtuluş tarihini yeniden yazalım, yeni bir sayfa açalım. Özgürlük için, barış için, kardeşlik için, devrim için yapalım” dedi.

TGC’den açıklama: Yeni saldırılara cesaret veriliyor

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden (TGC), Cumhuriyet gazetesi yazarı Uğur Mumcu katledilmesinin 18. yılı dolayısıyla yapılan açıklamada, “Tetikçilerin arkasındaki odakların bulunması yolunda atılan adımların önü yıllardır tıkanıyor” denildi.

TGC’den yapılan açıklamada, Mumcu’nun katledilmesinin üzerinden 18 yıl geçtiği anımsatılarak “Türkiye’nin demokrasi sınavını bir türlü geçemediği” vurgulandı. Açıklamada, “Çağdaş bir hukuk devleti için, halkın haber alma özgürlüğü için hizmet veren gazetecilere yönelik saldırıların ve cinayetlerin asıl tetikçileri hiçbir zaman bulunamıyor. Bu da gazetecilere yönelik saldırıların cesaretlendirilmesine neden oluyor” denildi. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Cafer Esendemir de Mumcu’nun katledilmesinin acısının halen yaşandığını belirterek saldırı bağlantılarının ortaya çıkarılmasını istedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.