Erdem, Gümüşhane’de yaşanan skandalı meclise taşıdı

Erdem, Gümüşhane’de yaşanan skandalı meclise taşıdı
CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, Gümüşhane’de yaşanan skandalı Meclis gündemine taşıdı.

Önerge gerekçesinde, Gümüşhane'de, abisi AKP İl Yönetimi'nde olan ve babası da şehrin en zenginlerinden olan N.Ç. adlı şahsın, ortağı olduğu kız yurdunda kalan öğrenciye tecavüz ettiği ve tecavüz doktor raporu ve mahkeme kararıyla kesinleşmesine rağmen tecavüz olayının, AKP'li bir vekil ile ailesinin nüfuzunu kullanarak üstünü örtmek istediğine iddialarından bahseden Erdem, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Her gün Türkiye’nin dört bir yanından tecavüz ve taciz haberleri duyuyoruz. Son günlerde sıklıkla tartışılan istismarlar haberlerine yönelik iktidarın tutumu, maalesef toplumun vicdanını da kanatmış durumda. Her istismar karşısında, toplum olarak, Bakanından yandaş medyasına, il başkanından müftüsüne kadar istismardan daha vahim açıklamalara maruz kalıyoruz. Bakanların beyanları, havuz tetikçilerinin yazıları ya da örneğin Samsun müftüsünün geçtiğimiz gün çocuk tecavüzlerini meşrulaştıran açıklamaları, basitçe ‘yozlaşmanın’ ötesinde hastalıklı olarak incelenmesi gereken bir vakanın da ipuçlarını bizlere veriyor.”

Erdem, Gümüşhane’de yaşanan olaya ilişkin “Gümüşhane’de basına yansıyan iğrenç olay, AKP’nin bahsettiğim ahlaki dejenerasyona bakışını da özetler nitelikte oldu. Bir tecavüz gerçekleşiyor, tecavüzün hukuki ve tıbbi olarak ispatın ötesinde, o kadının psikolojisine verdiği onarılmaz zarara rağmen, AKP’li vekiller, başkanlar, bürokratlar birilerinin ‘önüne yatmış’ ve meselenin üstünü örtmeye çalışmışlardır. Yaşanan bu iğrenç olay sadece kadına karşı saldırı değil, toplumsal ahlaka yönelik de bir saldırıdır. Teröre karşı tutarsız politikalarıyla toplumsal psikolojinin ‘korkuyla’ şekillenmesinden medet uman bu zihniyet, tecavüz ve istismar karşısında meşrulaştırıcı açıklamaları ve savunmalarıyla toplumsal ahlakın bozulmasından da çıkar sağlamaya çalışmaktadır. Ben birçok AKP’li milletvekilinin Gümüşhane’de yaşananlardan ve oradaki teşkilatın bu tutumundan rahatsız olacağı kanısındayım. Buradan vicdan sahibi AKP’li milletvekillerine sesleniyorum; lütfen Türkiye’yi saran bu istismara karşı bir ses çıkarın ve Gümüşhane’de yaşanan bu olayın suçlu ve sorumlularının yargılanması adına çağrılar yapın.” dedi.

CHP’li Erdem, önergesinde Başbakan’a şu soruları yöneltti: 

1. Toplumda iktidarınıza yönelik ‘taciz ve tecavüzcülerin korunup kollandığına’ dair bir algının oluşmasının nedenleri nedir? 
2. Son günlerde artan cinsel suçlara karşı hükûmetiniz neden önleyici ve caydırıcı politikalar uygulamamaktadır? Uyguluyorsa neden sonuç alınamamaktadır? 
3. Cinsel suç işleyen kişilerin ve suçun işlenmesine göz yuman kurumların korunduğu algısı, suça maruz kalmış kişiler üzerinde ne gibi psikolojik etkiler yaratacaktır? 
4. Bahsi geçen şahsa hakkında atılı suçu işlediğine dair somut delillerin bulunması, atılı suçun katalog suçlardan olması, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut olgu ve delillerin olması gerekçesiyle tutuklama kararı verildiği doğru mudur?
5. Olayı örtbas etmek için devreye girdiği belirtilen AKP Gümüşhane Milletvekili hakkında parti içinde herhangi bir disiplin soruşturması başlatılmış mıdır?
6. İddiaların araştırılması için Çimen Kız Yurdu’nda denetleme faaliyeti veya herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?
7. Parti yönetiminin bir kararla 29 Mart'ta Gümüşhane İl Yönetimi'nin tamamını görevden almasının nedeni bahsi geçen olay mıdır?
8. Tecavüze uğrayan kızlardan bazılarının şikâyetçi olmak istediği ancak N.Ç. ve ismi belirlenemeyen kişiler tarafından dövülerek ifade vermeleri engellendiği iddiaları doğru mudur? 
9. Konuya ilişkin tanıklık yapanların engellendiği ve bu kişilere de şiddet uygulandığı iddiaları araştırılmakta mıdır?
10. 2016 yılının ilk 3 ayında mahkemeye intikal etmiş cinsel suç sayısında geçmiş yıllara göre ne kadarlık bir artış söz konusudur?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.