Fener savcısı bunları soracak

Fener savcısı bunları soracak
Almanya'daki Deniz Feneri e.V. bağlantılı soruşturmanın Türkiye ayağını yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Nadi Türkaslan ve ekibi Frankfurt'ta iki önemli isme iki konuyla ilgili can alıcı sorular yöneltecek.
Bu kapsamda halen Almanya’da hapis yatmakta olan Deniz Feneri e.V’nin kurucusu ve Euro 7’nin Genel Müdürü Mehmet Gürhan ile yine bu ülkede bir süre hapiste yatan Deniz Feneri e.V’nin son başkanı Mehmet Taşkan’a soru kataloğu hazırlandı. Türkaslan ve ekibi yaklaşık 14 ay önce Ankara’da 36 saat boyunca ifadesini aldıkları Euro 7 ve Deniz Feneri e.V’nin muhasebecisi Firdevsi Ermiş’in de yine Almanya’da ek ifadesine başvuracak. İşte Türkiye’deki soruşturmayı derinden etkileyecek soruların ana hatları özetle şöyle:


1- Deniz Feneri e.V’nin kurucusu Mehmet Gürhan Almanya’daki dava kapsamında susma hakkını kullanmıştı. Alman yargısıyla anlaşma yolunu seçen Gürhan böylece daha az bir ceza almıştı. Gürhan Alman yargısına, “Deniz Feneri e.V’ye yapılan bağışları şirketlere borç olarak verdim” itirafında bulunmuştu. Türk savcılar Deniz Feneri e.V’ye yapılan bağışların aktarıldığı şirketlerin isimlerini ve bu şirketlerin hissedarları ile yönetim kurulu üyeliğini yapan isimleri bir kez de Gürhan’a soracak. Bağış paralarının kim ya da kimlerin talimatıyla söz konusu şirketlere aktarıldığının yanıtı aranacak. Deniz Fener e.V iddianamesinde önemli bir yer tutan çok sayıda şirketin hissedarları, yönetim kurulu üyeleri Türkiye’de bulunuyor. Bu isimler arasında aynı zamanda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın arkadaşı ve hısmı olan Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman ile eski RTÜK Başkanı Zahid Akman’ın ismi dikkat çekiyor. Almanya savcıların “Asıl failler Türkiye’de” suçlaması yönelttiği bu isimler Türkiye’deki soruşturma kapsamında haklarında inceleme yapılan en önemli isimler olarak karşımıza çıkıyor.

2- Deniz Feneri e.V’nin son başkanı Mehmet Taşkan’a da Almanya’daki dava sırasında bağış paralarıyla alındığı ifadelere yansıyan gemi alımıyla ilgili önemli sorular yöneltilecek. Geminin alımında Gürhan ile birlikte en önemli rolü oynayan Taşkan, geminin alımı için Türkiye’deki isimlerden onay alındığını itiraf etmişti. Türk savcılar geminin alındığı ülke olan Letonya’yla yazışmalarda bulunmuş, gemi alımı için Almanya’daki bir bankadan alındığı belirtilen kredinin izini sürmüştü. Türk savcılar gemi olayının Deniz Feneri’nde Almanya ve Türkiye’deki isimler arasındaki ilişkiyi çıplak bir biçimde ortaya çıkaran önemli bir ayak olarak görüyor.

3- Almanya’daki dava sırasında Türkiye’deki isimlerle ilgili ve özellikle soruşturmanın merkezine oturan Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Karaman’la ilgili önemli ifadelerde bulunan; Ankara’da 2009 yılında 36 saat süreyle Türk savcılara “18 milyon Avro’nun akıbetini” anlatan Ermiş’in de ek ifadesine başvurulacak. Türk savcılar Gürhan, Taşkan ve Ermiş’in yanı sıra diğer sanıkların da ifadesini alacak. Lisansı iptal edilen Avro 7 ile kapatılan Deniz Feneri e.V’nin eski yönetici konumundaki çalışanlarını da sorgulamak isteyen Türk savcıların ifade almasına Alman makamlarının katılımıyla gerçekleşecek. Gürhan’ın sorguda susma hakkını kullanıp kullanmayacağı ise netlik kazanmadı. Gürhan daha önce Türk savcıların gönderdiği soru kataloğunda yer alan çok sayıda soruya yanıt vermemiş; yalnızca Türkiye’de yürütülen “sahte vekâletname” davasına cezaevinden yanıt göndermişti

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.