Gerçeker: 'Alınacak tedbirlere karşı değiliz'

Gerçeker: 'Alınacak tedbirlere karşı değiliz'
Yargıtay Başkanı Gerçeker Başbakan Erdoğan ile görüşmesinin ardından konuştu
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından Yargıtay’a gelişinde, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Yargıtay’ın iş yükünün azaltılması için bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçirilmesinin şart olduğunu belirten Gerçeker, bu kurumun iş yükünün azaltılması konusunda alınacak herhangi bir tedbire karşı olmadıklarını ifade etti.

Gerçeker, Yargıtay’ın yeniden yapılandırılmasının çok önemli olduğunun altını çizdi ve Başbakanla görüşmelerinde sadece bu konunun değil ama gündemdeki diğer konuların da ele alındığını bildirdi.

Daha önceden, kamuoyuna açıkladıkları tüm görüşlerini aktardıklarını söyleyen Gerçeker, "Kendileri değerlendirecekler, raporumuzu da verdik," dedi. Gerçeker, şunları söyledi:

"HİÇBİR ZAMAN YARGITAY’IN İŞ YÜKÜNÜN AZALTILMASI KONUSUNDA ALINACAK HERHANGİ BİR TEDBİRE KARŞI DEĞİLİZ"

"Arkadaşlarımız tasarıyı inceliyor. Başkanlar Kurulu’nda yine değerlendirme yapacağız. Zaten tasarının görüşülmesi Cuma gününe ertelendi. Belli bir süre daha inceledikten ve raporumuzu hazırladıktan sonra ancak kamuoyuna sunabileceğiz. Şu aşamada söyleyebileceğim bir şey yok. Hiçbir zaman Yargıtay’ın iş yükünün azaltılması konusunda alınacak herhangi bir tedbire karşı değiliz. Karşı olmamız da mümkün değil ama bu daire sayısının artırılması bugün için geçerli bir tedbir olabilir ama bir sene sonra yine aynı duruma geleceğiz. Onun için bir an önce bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesi gerekiyor. Haziran ayı sonu itibarıyla bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçeceği ifade edildi. Geçirebilirlerse zaten o zaman da Yargıtay’ın bu kadar hantal bir yapıya ulaşmasının da anlamı kalmayacak. Bu yöndeki görüşlerimizi hep aktardık. Daha detaylı, daha sağlıklı görüşme yarın başkanlar kurulunda olacak. Orada arkadaşlarımızın düşüncelerine göre belki yine bir rapor şeklinde görüşümüzü hazırlarız ve sizlere sunarız."

"Sayın Başbakan'ın sizin çekincelerinize ilişkin bir fikri oldu mu?" şeklindeki bir soru üzerine Yargıtay Başkanı, "Hiçbir zaman 'Olur' veya 'Olmaz' şeklinde değerlendirme içine girilmedi," diyerek yanıt verdi.

TAHLİYELER

Toplumda tepki yaratan ‘tahliyeler’ konusunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Yargıtay Başkanı, bu konuda çok kısa bilgi verdiğini söyledi ve "Orada bir tartışma konusu olmadı. Daha önce söylediğim konuları, açıkladığım konuları aktardım. Artık onların kendi değerlendirmelerine kalmış," diye ekledi.

Gerçeker, görüşmenin olumlu geçip geçmediğine ilişkin sorular üzerine ise, şöyle konuştu:

“HER GÖRÜŞME OLUMLUDUR”

"Her görüşme olumludur. 'Olumlu' derken elbette ki 'Benim dediklerim yüzde yüz doğrudur,' deyip kabul ettiler diye bir şey yok. Onlar da bizim raporumuzu, görüşlerimizi değerlendirecek, ona göre bir sonuca varacaklar. Onlar da kendileri açıklarlar herhalde."

"Yargıtayla ilgili tasarı hazırlanırken size danışılmadığı yönünde serzenişiniz vardı. Adalet Bakanı bu konuda size bir şey söyledi mi?" sorusu üzerine de Gerçeker, bunu kamuoyuna her zaman söylediğini belirtti ve "Bunlar önemli konular. Bu düzenlemeler yapılmadan önce mutlaka ilgili kurumlardan görüş alınması lazım ama bu yapılmadı. Yapılmamasının nedeni de 'Zaten sizin görüşleriniz biliniyordu,' olarak ortaya konuldu. Bu da kamuoyunun takdirine kalmış bir şey," dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.