Haberdar Gazetesi Gündem Başkanların kentinde kıran kırana mücadele

Başkanların kentinde kıran kırana mücadele

BBP, Türkiye Partisi ve ÖDP liderlerinin memleketi Sivas'ta bağımsız aday Şener 'Benden sonra yatırım yapılmadı' diyor. BBP'li Belediye Başkanı Ürgüp, Yazıcıoğlu'nun isminin kullanılmasından rahatsız

Türkİye'nin yüzölçümü bakımından en büyük 2. ili olan Sivas, üzerinden 18 yıl geçen Madımak Katliamı'nın izlerinden kurtulmaya çalışıyor. 'Bu leke bizi çok üzüyor. Artık Sivaslılara düşmanca bakılmasın' diyorlar. Sivas dışında sık karşılaştığım bir durumu anlatıyorum:  'Kimileri, 'nerelisin' sorusuna 'Sivaslıyız. Yakanlardan değil yakılanlardanız!' diyor'. Bu sözlere istisnasız hepsi tepki gösteriyor. 'Düşmanlığı körüklemesinler artık!'

MAÇ, SEÇİMİ GÖLGEDE BIRAKTI
Seçimden çok pazar günü yapılacak Sivasspor-Fenerbahçe maçı konuşulsa da adaylar çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. İlk göze çarpan Muhsin Yazıcıoğlu posterleri... BBP'nin helikopter kazasında vefat eden lideri, memleketinde hala yaşıyor. Türkiye Partisi Genel Başkanı ve Başbakan eski Yardımcısı Abdüllatif Şener, bağımsız aday olarak  Yazıcıoğlu'nu örnek gösterip oy istiyor. Sivas'ın çıkardığı başka bir siyasi lider de ÖDP eski başkanı Ufuk Uras'tı. Sivas'ın milletvekili dağılımı şöyle: 4 AKP, 1 CHP...  Yazıcıoğlu'nun vefatı nedeniyle bir sandalye boş kaldı. 2011'deyse milletvekili sayısı 6'dan 5'e düştü.

SİVAS'A BENDEN SONRA YATIRIM YAPILMADI
'Seçim karargahımızda 10 ekiple çalışıyoruz; köyleri, beldeleri, ilçeleri geziyoruz. Geldiğimiz nokta iyi gözüküyor' diyen Abdüllatif Şener yanında polaroid fotoğraf çeken bir görevliyle geziyor. Şener'le seçmenin fotoğrafı çekiliyor ve anında seçmene veriliyor.
- İktidar partisini hedef alırken somut olayları ortaya koymamakla eleştiriliyorsunuz...
Sağlıklı eleştiriler değil. Bağımsız adayım. Her partiden, tüm seçmenden oy bekliyorum. Diyorum ki, 'partileriniz sizin, seçimde oylarınız benim olsun.' Hepinizden ödünç oy istiyorum.
- Bakanlığınızda Sivas'a yaptıklarınızın karşılığını alabilecek misiniz?
Ben bıraktıktan sonra, 2007'den bu yana yapılan bir şey yok. Duble yollar büyük çoğunlukla benim dönemimde projelendirilip yapıldı, kalan kısmı tamamlanıyor. Havaalanını uçuşa açtık, yurtdışı seferlerini başlattık. Sivasspor benimle Süper Lig'e çıktı. Ben varken üniversite sınavında öğrenciler ilk 5'e giriyordu şimdi 40'ıncı sıradalar. Her şey benimle birlikte düzeliyor, ben gittikten sonra berbat oluyor. Bu nasıl iştir Allah aşkına?
- AKP, BBP'lilerden oy alabilir mi?
Allah rahmet eylesin, Muhsin Yazıcıoğlu Bey'in vefatıyla ilgili sis perdesi henüz kalkmış değil. Devletin tüm birimleri, istihbarat kurumları elinde bulunan hükümet, Yazıcıoğlu'nun ölümüyle ilgili kamuoyunu tatmin eden bir açıklamada bulunmamıştır. Gelişmeleri gizli tutup daha sonra oy kaygısıyla kamuoyuna bazı görüntüler sergilemeye kalkmak doğru bir davranış değil.

HÜKÜMETTEN POZİTİF AYRIMCILIK
Siyasi rakiplerinin Muhsin Yazıcıoğlu'nun adını kullanmalarından şikayetçi olan Sivas'ın BBP'li Belediye Başkanı Doğan Ürgüp 'İktidar partisinin belediyeye yaklaşımı nasıl?' sorumuza şu yanıtı verdi, 'Hükümetle ilgili hiçbir sıkıntımız yok. Hatta Sivas'a pozitif ayrımcılık yaptıklarını söylüyorlar. Rahmetli genel başkanımızın etkinliği devam ediyor. Göreve geldiğimde 25 trilyon lira olan belediyenin borcunu kapattık. Kale ve Ulu Camii restorasyon projeleri için 10 milyon lira talep ettim, söz aldım. Para Kültür Bakanlığı'nın kasasında. Başbakan'ın 9 Haziran'da yapacağı Sivas mitingi öncesi bize gönderilecek.'

PARTİLERİN ADAYLARI
- AKP:
İktidar partisi 12 Haziran'da seçime farklı isimlerle girme kararı aldı: İsmet Yılmaz, Nursuna Memecan, Hilmi Bilgin, Ali Turan ve Adem Yıldırım... Memecan seçimlerde adı Sivas Havaalanı'na verilen dedesi Nuri Demirağ'ın memleketine bıraktığı mirasa güveniyor.
- CHP: Adayları, Malik Ecder Özdemir, Metin Keskin, Etem Erdal Erşan, Baki Çoban, Bülent Renda Deniz... Özdemir, ailesi Divriğili olan Memecan'ın Sivas'ı hiç tanımadığını söylüyor.
- MHP: Adayları, Hüsnü Yusuf Gökalp, Cemal Çevik, Ünal Coşkun, İsmahan Aydın Göze, Muammer Demirci... Koalisyon hükümetinin Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp'ın özellikle kırsal kesimde çok sevildiği konuşuluyor.

'KENT MADIMAK'IN EZİKLİĞİNİ YAŞIYOR'
Yeniülke Gazetesi'nin sahibi Hidayet Çolakoğlu Sivas'ın hala Madımak Olayı'nın psikolojik ezikliğini taşıdığını düşünüyor: Provokatörler gelip hadiseleri büyüttüler. Sivaslı da toplanıp izledi. 18 yıldır izlerini üzerimizden atmaya çalışıyoruz. 1993'ten sonra 'Sivaslıyım' deyince tepki görüyorduk. 58 plakalı arabamızı görünce bile düşman gibi bakıyorlardı. İstanbul tüccarının da bakışı değişti. Nakit para almadan mal göndermez oldular. Madımak Oteli'nin kültür merkezi olması, ateşin üzerine bir parça kül dökmek gibi...

bsknlrnccc.jpgGENÇLER İŞSİZLİKTEN KAYGILI
Üç genç kız, Rukiye Taş (18), Nil Hörgüçoğlu (24) ve Tuğba Tutak (23) benzer yorumlar yapıyorlar: 'Sivas deyince eskiden tepki gösterirlerdi. Şimdi yavaş yavaş azalıyor. Sivas gelişiyor, değişiyor ama çevre baskısı çok fazla. Özellikle yoksul mahallelerde...' Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu Nil '30 kişi mezun olduk ama sektörde iş bulan 2 kişiyiz. Arkadaşlarımın çoğu kasiyer oldu' diyor.

MUHAFAZAKHAR DEĞİL MODERN
AKP'lİ kadınlar ise Sivas'ın muhafazakar değil modern bir kent olduğunu söylüyorlar. 'Kentimiz büyümek, gelişmek istiyorsa iktidar partisine oy vermeli' diyen kadınlar sosyal alanların eksikliğinden yakınıyorlar.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *