TAKSİM’de 1 Mayıs 1977’de düzenlenen mitingde hayatını kaybedenler, bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları tarafından Kazancı Yokuşu’nda anıldı. Kanlı 1 Mayıs’ta ölenlerin fotoğrafları taşınırken, açılan pankartlarda “1 Mayıs 1977 Katliamı'nı düzenleyenlerin Peşindeyiz”, “1 Mayıs 1977 Katliamını Araştırma ve Adalet Komisyonu kurulsun” denildi.
Hayatını kaybedenler için saat 12.30’da bir dakikalık saygı duruşunda bulunulurken, ortak basın bildirisini Yunus Bircan okudu. Basın bildirisinde şunlara yer verildi:
“34 yıl önce, bugünkü The Marmara otelinin üst katlarından, sular idaresinden ve beyaz Renault taksiden bu alanda toplanan 500 bin insana, uzun namlulu silahlarla ateş edildi. On binlerce insanın 29’u ezilerek ya da boğularak hayatını kaybetti. Toplam 8’i kadın, 35 insan can verdi. 34 yıldır, kitleye ateş edenleri, otelde bulunan Amerikalı grubu, sular idaresi üzerinden ve alandan kitleye ateş edenleri, sular idaresi ve alanın o günkü güvenliğinden sorumlu olan İstanbul Emniyet Müdürlüğü mensuplarını, katliam planı içinde oldukları iddia olunan İstanbul MİT Bölge yetkililerini, darbe destekçisi iş adamlarını ve siyasetçileri arıyoruz.
Hükümet, referandumdan önce 1 Mayıs 1977, Maraş, Çorum katliamlarını araştırmak için Meclis bünyesinde bir Adalet Komisyonu kurdu. 1 Mayıs katliamının sorumluları açığa çıkarılsın. Taksim Meydanı’nın adı 1 Mayıs meydanı olarak değiştirilsin. Hayatını kaybedenlerin anısına, Kazancı Yokuşu’nda bir anıt dikilsin. TBMM bünyesinde 1 Mayıs 1977 Katliamını Araştırma ve Adalet Komisyonu kurulsun.”
Hayatını kaybedenlerin anısına Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakan topluluk, olaysız dağıldı.
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *