CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tutuklu milletvekilleri ile ilgili Başbakan Tayyip Erdoğan’a “Meclis’i kilitleme amacımız yok. Başbakan somut adım atar, ‘Böyle şey olmaz tutuklu milletvekili olmaz. Bu yanlış düzeltilmeli’ derse, kamuoyu önünde güvence verirse girer yemin ederiz” çağrısı yaptı.
Kılıçdaroğlu, milletvekilleri için verilen kokteylde bir grup gazeteciyle sohbet etti. Bugün yapacakları MYK ve parti grubu toplantısında yemin etmemeyi görüşeceklerini ve bir karar vereceklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Gruptan henüz görüş almadık yarın (bugün) tartışacağız, oturup karar vereceğiz. Herkes duruşumuzu görecek ve bu karar bizim tüm yasama sürecimizi etkileyecek” dedi.
‘Meclis’i kilitlemek gibi bir niyetimiz yok’
Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak’ın, “Hükümet kamuoyunda somut bir söz verirse biz de girer yemin ederiz” sözlerinin anımsatılması üzerine, “Söz verirse değil, hükümetin söz vermesi lazım. Söz verilirse elbette yemin ederiz. Toplum rahatlamış olur, o zaman sizin başka bir şey yapmanız haklı bir gerekçe oluşturmaz. Başbakan, ‘Böyle şey olmaz. Tutuklu milletvekili olmaz. Bu yanlış düzeltilmeli. Gelin bunu düzeltelim’ derse elbetteki yemin ederiz. Mahkemeden güzel bir karar gelmesi sadece bizi değil tüm Türkiye’yi rahatlatır. Başbakan’ın kendisi bu süreçte, milletvekilliği sürecinde büyük sıkıntılar çekmiştir. O dönem kendisine demokrasiye inanan parti olarak CHP büyük katkılar vermiştir. O süreci yaşamış olan birisinin bugün farklı bir düşünce içinde olacağını düşünemiyorum” dedi.
“Meclis’i çalıştırmamak, kilitlemek gibi bir niyetimiz yok” diyen Kılıçdaroğlu, Sayın Erdoğan’ın durumu Hatip Dicle’nin durumundan daha vahimdi. Onu düzelttik. Bu durumun düzeltilmesi yönünde de bir açıklama bekliyoruz” mesajını verdi.
Ortada verilmiş bir mahkûmiyet kararı olmadığnı belirten Kılıçdaroğlu, “Bu yüzden yasal düzenlemeye de gerek yok. Mahkemeden tüm Türkiye’nin içine rahatlatacak kararı bekliyoruz” dedi. Kılıçdaroğlu, tutukluluk süreleri ile ilgili yasal düzenlemelerin de yapılabileceğini belirterek, “Tutukluluk süresiyle ilgili bir sınırlama getirirsiniz yasada, mesele çözülmüş olur. Yani böyle bir söz verilebilir” dedi.
‘Aynı çizgide değiliz’
“BDP ile aynı çizgide olmamız zaten mümkün değil” diyen Kılıçdaroğlu, “Zaten biz TBMM’nin çalışmasını istiyoruz” diye konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcı Erdoğan Toprak da “Hükümet, kamuoyunda bağlayıcı bir söz verirse biz girer yeminimizi ederiz” dedi.