Hatip Dicle'nin milletvekilliği düşürüldü

Hatip Dicle'nin milletvekilliği düşürüldü
Yüksek Seçim Kurulu, Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin oybirliğiyle düşürüldüğünü açıkladı. YSK, "Hatip Dicle milletvekili olamaz" dedi.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Diyarbakır bağımsız milletvekili seçilen Hatip Dicle'nin vekilliğini düşürdü. YSK'nin kararı oy birliği ile alındı.

YSK’DEN OYBİRLİĞİYLE KARAR

Dicle’nin vekilliği düşürüldü

Yüksek Seçim Kurulu Başkanvekili Turan Karakaya, hakkında terör örgütü propagandasıyapmaktan hapis cezası kesinleşen, Diyarbakırdan bağımsız milletvekili seçilen KCK davası tutuklusu Hatip Diclenin milletvekilliğinin oybirliğiyle düşürülmesine karar verildiğini açıkladı. Karara itiraz eden Diclenin avukatlarının düzeltme başvurusunda bulunacağı bildirildi.

Karakaya, YSKnın 7 saat süren toplantısının ardından, gazetecilere konuya ilişkin alınan kararı açıkladı. Toplantıda Dicle ile ilgili kararı verdiklerini belirten Karakaya, Anayasa’nın 76. maddesinde bir yıl veya daha fazla hapis cezasına hüküm giymiş olanların milletvekili seçilemeyeceği düzenlemesine yer verildiğini anımsattı. 2839 sayılı Milletvekili Kanunu’nun 11. maddesinde de benzer hükmün yer aldığını anlatan Karakaya, şunları kaydetti:Adı geçen, Terörle Mücadele Kanunu’nun 7. maddesine göre, almış olduğu 1 yıl 8 aylık hapis cezası nedeniyle milletvekili seçilme olanağını kaybetmiştir. Diyarbakırdan milletvekili seçilen Dicleye verilen milletvekili tutanağının, seçilme yeterliliğine ilişkin tam kanunsuzluk hali nedeniyle 298 sayılı Kanun’un 130/4 ve 2839 sayılı Kanununun 39/4. maddeleri uyarınca iptaline, Diyarbakır İl Seçim Kurulunca 2839 sayılı Kanun’un 34 ve 35. maddelerindeki esaslara göre sıradaki adayın tespit edilerek milletvekili tutanağı düzenlenmesine oy birliğiyle karar verilmiştir.

Bir gazetecinin Dicle’nin yerine bağımsız bir aday mı yoksa herhangi bir partiden mi milletvekili seçileceğini sorması üzerine Karakaya, Diyarbakır İl Seçim Kurulu’nun buna ilişkin hesabını yapacağını söyledi.

BDPli Hasip Kaplan Dicle ile ilgili karar seçim öncesinde olay çıkmaması için seçim sonrasına ertelendi. YSKnın bu kararı tuzak bir karardır. Millet iradesini hiçe sayan bir karardır. Bunların hesabını soracağızdeğerlendirmesini yaptı. BDPnin eski genel başkanı Selahattin Demirtaş, seçimlere birkaç gün kala Diclenin adaylığının iptalinin gündeme gelmesi üzerine Hatip Dicle, terörist değil, düşüncelerinden dolayı ceza almıştır. Seçime 3 gün kala YSKnın bu konuda müdahale etmemesi gerekir. YSK, eğer bir karar verirse bu siyasi bir karar olacaktır. Bu karar facia olur değerlendirmesinde bulunmuştu. Diclenin düzenlenecek olağanüstü kurultayda BDP eş başkanlığına getirilmesi bekleniyordu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.