Hazine'ye fena 'taktı'

Hazine'ye fena 'taktı'
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, 'En borçlu' belediye unvanını kimseye bırakmıyor.
“Torba yasa” kapsamında, vadesi geçmiş borçları yeniden yapılandırmakapsamına alınan Ankara Büyükşehir Belediyesi, Türkiyenin en borçlu belediyesiunvanını kimseye kaptırmıyor. Devlet bakanı Ali Babacanın verdiği bilgiye göre, belediye ve bağlı kuruluşların Hazineye olan borcu 14.6 milyar liraya ulaşırken, bunun 4 milyar 706 milyon liralık bölümünü Melih Gökçek yönetimindeki Ankara Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları EGO ile ASKİ borçları oluşturuyor.

MHP Gaziantep Milletvekili Hasan Özdemirin, belediyelerin Hazine borçları ile ilgili soru önergesini yanıtlayan Devlet Bakanı Ali Babacan, Haziran 2010 itibarıyla belediyelerin 7 milyar 757 milyon lirası vadesi geçmiş”, 6.8 milyar lirası vadesi gelmemişolmak üzere Hazineye toplam 14.6 milyar lira borcu bulunuyor. Bunların içinde Ankara Büyükşehir Belediyesi, 2 milyar 407 milyon lirası vadesi geçmiş olmak üzere 2.5 milyar liralık borcu bulunuyor.

Torba yasada, vadesi geçmiş borcu olduğu halde, daha önceki yasalarda yeniden yapılandırma kapsamına girmeyenbelediyelere de afgetirildiği için Gökçekin 2.5 milyar liralık borcu da yeniden yapılandırmakapsamına girecek. Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı EGOnun 1.6 milyar lirası vadesi geçmiş olmak üzere toplam, 1 milyar 688 lira, ASKİnin ise 294 milyon lirası vadesi geçmiş toplam 478 milyon lira borcu eklendiğinde Ankaranın borcu 4 milyar 706 milyon liraya ulaşıyor.

AKPli İzmit Büyükşehir Belediyesi ise Ankara ile yarışıyor. Toplamda İzmitin borcu, Ankarayı geçmesine karşın, vadesi geçmişborçlar açısından bakıldığında, ikinci sıraya yerleşiyor. Babacanın verdiği bilgiye göre İzmit Belediyesinin 1 milyar 676 milyon lira vadesi geçmiş borcu bulunurken, vadesi gelmeyen 3.2 milyar liralık borçla bu rakam 4.9 milyar liraya yükseliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin hiç borcu görünmezken, bağlı kuruluş İSKİnin vadesi gelmeyen 56 bin liralık borcu dışında borcu görünmüyor.

İzmir deborçsuzbelediyelerin başında geliyor. CHPli İzmir Büyükşehir Belediyesinin de vadesi geçmiş borcu görünmezken, vadesi gelmeyen 348 milyon lira dışında borcu bulunmuyor. Aynı şekilde AKPli Konya, Yılmaz Büyükerşen yönetimindeki Eskişehir, Kayseri, CHPli Antalya, Belediyelerinin de vadesi geçmişborcu bulunmazken, vadesi gelmeyen borçları da son derece düşük.

İlçe belediyeleri içinde ise 1 milyar 238 milyon liralıkvadesi geçmişborçla Menemen Belediyesi ilk sırayı alırken, vadesi gelmeyen borcu bulunmuyor.

Marmara ilk sırada

Hazineye borcu olan belediyelerin bölgesel dağılımına bakıldığında ise Marmara bölgesi yüzde 39la ilk sırayı alıyor. İkinci sırada ise yüzde 34le İç Anadolu bölgesi yer alırken, bunun yüzde 30a yakın bölümünü Ankara Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarının borçları oluşturuyor.

İç Anadoluyu yüzde 13 ile Ege, yüzde 8ini Akdeniz, yüzde 7lik kısmını da diğer bölgeler oluşturuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.