İBB'nin gündemi deprem değil imar

İBB'nin gündemi deprem değil imar
17 Ağustos 1999 depreminin tetiklediği İstanbul’u vuracak büyük depreme ilişkin yapılan tüm uyarılara karşın 15 yıldır bir arpa boyu yol alınamadı.
2014 yılının ilk 8 ayında İBB’nin gündemine bin 387 teklif geldi ve bunların bin 130’u İmar Komisyonu’na havale edildi. Deprem ve Doğal Afet Komisyonu’na ise tek bir dosya bile gitmedi ve bu yıl komisyon hiç toplanmadı. Son 4 yılda da komisyon sadece 10 kez toplandı. Bu 10 toplantıda da deprem sonrası afetzedelere yardım için Kızılay ile protokol yapılması, İstanbul Afet Önleme ve Eğitim Merkezi için fikir projesi yarışması düzenlenmesi, Somali halkına yardım, gönüllü yönetmeliğinde değişiklik yapılması gibi konular ele alındı.
22 Temmuz 2004 tarihinde çıkan 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’nun 15. maddesi, büyükşehir belediye meclisinde; imar ve bayındırlık, çevre ve sağlık, plan ve bütçe, eğitim-kültürgençlik- spor ile ulaşım komisyonunun kurulması zorunluğu getirdi. Deprem ve Doğal Afet komisyonu, kurulması zorunlu komisyonlar arasında bile yer almadı. Komisyon da “zorunlu” olmadığı için İstanbul’u depreme hazırlayacak dişe dokunur bir çalışmaya imza atmadı. Bu yılın ilk 8 ayında İmar Komisyonu 1130 dosya üzerinde çalışırken Deprem ve Doğal Afet Komisyonu, Aile ve Kadın Sorunları Komisyonu, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na tek bir dosya bile gitmedi.
Deprem ve Doğal Afet Komisyonu’na 2010-2014 arasında hazırladığı çoğu İBB Başkanı Topbaş’a çeşitli konularda yetki verilmesini onaylayan 10 raporun ayrıntıları şöyle:
15.09.2010 afetzedelere yardımların yapılması için Türk Kızılayı ile İBB arasında işbirliği yapılması, Pakistan’daki sel felaketine insani yardım protokolünün imzalanması için Topbaş’a yetki verildi.
14.10.2010 İstanbul Afet Önleme ve Eğitim Merkezi için fikir projesi yarışmasına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a yetki verilmesi istendi.
17.12.2010 Komisyon fikir projesi yarışması için Topbaş’a yetki verilmesini uygun bulundu.
15.09.2011 İstanbul Kalkınma Ajansı’nın finanse ettiği “İstanbul Bölgesi Hidro-Meteorolojik Risk Haritalarının Hazırlanması Projesi”ne hibe konusunda yine Topbaş’a yetki verilmesi teklif edildi.
17.02.2012 Somali halkına yardım için Kızılay- İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında ek protokol imzalanması ve uygulanması konusunda Topbaş’a yetki verildi.
17.05.2012 İtfaiye Daire Başkanlığı’nın afet durumunda yangın yaptığı başvuru kabul edilmedi ve iade edildi.
17.05.2013 “Gönüllü İtfaiyecilik Yönetmeliği”nde Sayıştay Başkanlığı’nın görüşü doğrultusunda yapılan gerekli değişiklikler uygun bulundu.
14.06.2013 Sancaktepe’de dere yapı yaklaşma mesafeleri hakkında yapılan plan değişikliğini uygun buldu.
13.09 2013 İstanbul İmar Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe onay verildi.
13.12.2013 İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü arasındaki “Marmara Bölgesi’nde Deprem ve Tsunami Afet Azaltma ve Türkiye’de Afet Eğitimi” (SATREPS) projesinde işbirliği yapmak Topbaş’a yetki verilmesi uygun bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.