İDO’nun ihalesi problemli

İDO’nun ihalesi problemli
İDO’nun özelleştirilmesi ile ilgili çok önemli bir gelişme yaşandı. CHP İBB Meclis Üyesi Bülent Soylan İstanbul 4. İdare Mahkemesine ihaleye ilişkin iptal istemi ve yürütmenin durdurulması ile ilgili mahkemeye dava açmıştı. Mahkeme yürütmenin durdurulması

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığının İDO’nun iki ayrı şirkete bölünerek özelleştirilmesini istemiş, İBB Meclisinde AKP’nin oy çoğunluğu ile kabul edilmişti. CHP İBB Meclis Üyesi Bülent Soylan İBB Meclisinde konu ile ilgili birçok kez konuşmuş yazılı ve sözlü önergeler sunmuştu. Ayrıca CHP’li Bülent Soylan Davalı olarak İstanbul 4. İdare Mahkemesine ihaleye ilişkin iptal istemi ve yürütmenin durdurulması ile ilgili mahkemeye dava açmıştı. Karar veren İstanbul 4. İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulması isteminin karara bağlanabilmesi için; Davalı idareden; Dava konusu işlemin dayanağını oluşturan tüm bilgi ve belgeleri içeren (Encümen kararı, ilan ile ilgili bilgi ve belgeler vs.) istedi.


Mahkeme sonucu tutanağı aşağıdadır;
 
T.C. İSTANBUL 4. İDARE MAHKEMESİ ESAS NO: 2010/2494 YÜRÜTMENİN DURDURULMASINI İSTEYEN (DAVACI) BÜLENT SOYLAN, İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI KARŞI TARAF (DAVALI)
 
İSTEMİN ÖZETİ
Davacı tarafından, 29.9.2010 tarihinde yapılan toplam 46 adet deniz
vasıtası ve 49 adet iskele ve terminal ile Haliç Tersanesinin tümünün intifa hakkı karşılığı işletilmesi işinin ihalesine ilişkin işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması istenilmektedir.
 
TÜRK MİLLETİ ADINA
 
Karar veren İstanbul 4. İdare Mahkemesi’ nce işin gereği görüşüldü:
 
Yürütmenin durdurulması isteminin karara bağlanabilmesi için;
 
Davalı idareden;
 
Dava konusu işlemin dayanağını oluşturan tüm bilgi ve belgeleri içeren (Encümen kararı, ilan ile ilgili bilgi ve belgeler vs.) işlem dosyasının onaylı örneğinin gönderilmesinin istenilmesine, Bu ara karar gereklerinin yerine getirilmesi ve SAVUNMA için kararın davalı idareye tebliğinden itibaren 30 gün süre verilmesine, yürütmenin durdurulması isteminin ara karar gerekleri yerine getirildikten ve davalı idare savunması alındıktan veya verilen süre geçtikten sonra yeniden incelenmesine, ara karar gereklerinin süresinde yerine getirilmemesi halinde dosyada mevcut bilgi ve belgelere göre karar verileceğinin bildirilmesine 2577 sayılı İdare Yargılama Usulü Kanunu’ nun 20/1 ve 27/4 maddeleri uyarınca 14/12/2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

KAMU HİZMETİ YAPIYOR

CHP'li Soylan, “İDO kamu hizmeti yapıyor, özelleştirilerek ticarileştirilemez” demiştiİDO’nun özelleştirilmesi raporları üzerine CHP Grubu adına CHP'li Meclis Üyesi Bülent Soylan İBB Meclisinde bir çıok kez konuşmalar gerçekleştirmişti. CHP'li Soylan, CHP Grubu olarak İDO'nun kamu hizmeti yapması nedeniyle özelleştirilmesi aynı zamanda ticarileşmesi anlamına geldiği için buna karşı çıktıklarını söyledi. İDO'nun 2 ayrı şirkete bölünerek özelleştirilmesinin ve İDO adının devam edeceği ve bünyesinde yeni vapurlar bulunan şirketin satışa sunulmasının yanlış bir yöntem olduğunu savunan Soylan, ''Eski vapurlar İstanbul Şehir Hatları Sanayi ve Ticaret AŞ adlı şirkette kaldı. Satışı düşünülen İDO adlı şirket, bu durumda gittikçe piyasaya daha hızlı yayılacaktır. Çünkü rakibi olan diğer şirket zaman içinde mutlaka yok olmaya mahkûmdur. Çünkü gemileri eskidir. Zaman içinde tüm deniz ulaşımını İDO'ya geçirmek zorunda kalacağız'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.