‘İnancımıza dokunmayın’

‘İnancımıza dokunmayın’
Kurultay sonunda zorunlu din derslerinin kaldrılmasının da yer aldığı 17 talebi içeren bir bildirge yayımlandı.

Büyük Kurultayda bir araya gelen Aleviler taleplerini açıkladı, AKP hükümetini eleştirdi

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) öncülüğünde yoğun katılımla düzenlenen Büyük Alevi Kurultayında hükümete sert eleştiriler yöneltildi. HBVAKV Genel Başkanı Ercan Geçmez, Alevi Çalıştayında ısrarla Aleviliği tarif etmek isteyenlere Siz bizi tarif edemezsiniz, çekin elinizi inancımızdan. Buna biz müsaade etmeyeceğizdiyoruz dedi. Kurultay sonunda ise zorunlu din dersleri ve Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılması, cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi ile Madımakın müze yapılmasının da yer aldığı 17 talebi içeren bir bildirge yayımlandı.

Türkiye ve dünyanın dört bir yanından gelen binlerce Alevi, Anadolu Gösteri Merkezinde buluştu. Kurultay salonu Atatürk, Hz. Ali, Hacı Bektaş Veli, Pir Sultan Abdal ve Seyit Rızanın resimleriyle süslendi. Kurultaya, Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, Alevi Açılımı Koordinatörü Necdet Subaşı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP PM üyesi Ercan Karakaş, BDP milletvekili Fatma Kurtulan, Adana Cumhuriyet Savcısı İlhan Cihaner ve Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık da katıldı. Aleviler Cihanere yoğun ilgi gösterirken birlikte fotoğraf çektirdi. Cihaner, çıkışta bir gazetecinin Hizbullahçıların tahliyesiyle ilişkin sorusuna Devlet, yüksek yargıçları takip etmek yerine, onları takip etseydi kaçmazlardı dedi.

‘Çekin elinizi’

Mehmet Turan Dedenin çerağ yakmasıyla başlayan kurultayda semah ekibi de deyişler eşliğinde bir gösteri sundu. Geçmez, açılış konuşmasında, Devlet Bakanı Faruk Çelikin girişimiyle düzenlenen Alevi çalıştaylarını eleştirerek geleneklerinin yok edilmeye çalışıldığını söyledi. Çelikin Çalıştaylara katılmıyorlar dediğini dile getiren Geçmez, Katliamlara katıldığı için yargılanan birinin katıldığı çalıştaylara mı katılalım? Bizi katillerimizle mi yüzleştirmek istiyorsunuz? Biz bu işlerde samimiyet ararızdeğerlendirmesini yaptı.

6 Mart’ta İzmir’de miting

Türkiyenin değişik yerlerinde, Zorunlu din derslerinin kaldırılması ve eşit yurttaşlık talepleri için mitingler düzenleyeceklerini belirten Geçmez, 6 Martta İzmirde miting yapma kararı aldıklarını bildirdi.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker Bugüne kadar bizi Kerbeladan bu yana insanlık dışı barbarca yöntemlerle katledenler güçlü bir şekilde tarih sahnesine çıkarak, çalıştaylar düzenleyerek Aleviliği, inancımızı katletmeye çalışıyorlar dedi.

‘Herkes kendi kapısının önüne baksın’

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız da isteklerin hepsinin tersinin yapıldığını belirterek Diyanet kaldırılsındedik, temmuzda çıkarılan kanunla daha güçlü bir Diyanet yarattılar. Diyanet mensuplarına dokunulmazlıklar getirdilerdiye konuştu.

Başbakan Erdoğanın tıksırıncaya kadar içiyorlar sözlerine de değinen Balkız, Başbakan alkole karşı değildir, miktarına karşıdır. Siz yolda devrilmiş ayyaş bir dede gördünüz mü? Herkes kendi kapısının önüne baksın o zaman dedi.

Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay, katılımın bu kadar çok olmasını demokrasi özlemine bağladı. Bu arada kurultaya Almanya ve Yunanistan elçiliklerinden diplomatlar da katıldı.

Sonraki adım Dünya Alevi Kurultayı

Kurultayın ardından yayımlanan bildirgede, Büyük Alevi Kurultayının ukdesinin, bir sonraki adımda Dünya Alevi Kurultayının gerçekleştirilmesi ve kurumsallaşması olduğu bildirildi.

‘Kendi Alevisini yaratıyor’

Yargı kararlarına rağmen kaldırılmayan din derslerine Alevilikle ilgili kimler tarafından hazırlandığı belli olmayan metinler eklendiğine dikkat çekilen bildirgede, Hükümet kendi Alevilerini ve Aleviliğini üretmek çabasında ısrar etmektedirdenildi. Bildirgede, Siyasal irade, Alevilerin eşit yurttaşlık taleplerini etkisizleştirmek üzere Aleviliği tanımlamaya ve amaçları doğrultusunda yeniden inşa etmeye soyunduifadelerine yer verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.