İstanbul 2010 Kültür Başkenti komisyonu 1 defa toplanmış

İstanbul 2010 Kültür Başkenti komisyonu 1 defa toplanmış
24 komisyon bir yılda 2 bin 985 defa toplandı, ancak kültür başkenti için sadece 1 kez toplanıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi 2010 yılı içerisinde 104 defa toplandı. İstanbul ve İstanbullular'ın sorunlarını çözmesi için kurulan 24 komisyon bir yılda 2 bin 985 defa toplandı. 2010'da da 2 bin 370 dosyayla İmar ve Bayındırlık Komisyonu birinciliği kimselere kaptırmadı. Diğer 23 komisyon da koskoca bir yılda sadece 615 defa toplandı. 2010 Kültür Başkenti İstanbul için kurulan 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Komisyonu ise bir yıl boyunca sadece bir dosyayla toplandı. Aile ve Kadın Sorunları Komisyonu ise koca bir yılda sadece iki dosyayla toplanmış. İnsan Hakları Komisyonu ile Esnaf ve Sanatkarlar Komisyonu da bir yıllık süre içinde birer dosyayla 2010 yılını kapattı. Olası deprem tartışmaları yaşanırken, İBB Deprem ve Doğal Afet Komisyonu bir yılda 8 dosyayla toplandı. İstanbul'un en büyük sorunlarından birisi olan trafiğe çöüm getirilmesi için kurulan komisyon da 63 defa toplandı.

 Büyükşehir Belediyesi'nin karar vermesinde etkili olan komisyonlarının bir yıllık çalışmaları ortaya çıktı.

Türkiye'de birçok ilden daha fazla bütçeye sahip İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde kurulan 19 komisyon arasında en çok çalışan İmar ve Bayındırlık Komisyonu oldu. İstanbul'daki yapılaşmayla ilgili karar verme merci durumundaki bu komisyonun her yıl en çok toplanan komisyon olarak dikkat çekiyor. İmar Komisyonu geçtiğimiz yıl da 5 bin dosyayla toplanmıştı.

İSTANBULDAKİ YAPILAŞMAYLA İLGİLİ BİNLERCE KARARA İMZA ATAN O KURUL

İBB'de her yıl olduğu gibi bu yıl da açık ara birinciliği İmar ve Bayındırlık Komisyonu aldı. Bu komisyonda 9 kişiden oluşuyor. 6 AK Partili 3 de CHP'li üyenin bulunduğu komisyon üyeleri şu kişilerden oluşuyor:

Sefer Kocabaş, Timur Soysal, Mustafa Demirkan, Veli Sarıkaya, Osman Demir, İrfan Mert, Mahmut Sedat Özkan, Ömer Lütfü Somun, Nevzat Şelimen.

AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ AMA BİR DEFA TOPLANMIŞ

Bu yıl 104 defa toplanan meclisteki en çarpıcı komisyon hiç şüphesiz 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Komisyon oldu. İstanbul'un 2009 yılı sonu itibariyle Avrupa Kültür Başkenti olması nedeniyle onlarca etkinliğe ev sahipliği yaptı. 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul için Bülent Katkat'ın başkanlığında kurulan 9 kişilik komisyon bir yılda sadece bir dosyayla toplandı.

KADIN KOMİSYONU BİR YILDA İKİ DEFA TOPLANDI

İBB'nin Aile ve kadın sorunlarına çömesi için kurulan Aile ve Kadın Sorunları Komisyonu Rabiya Üçtepe Üçtepe ile birlikte 9 üyeden oluşuyor. İstanbul'da yaşayan kadın ve ailelerin sorunları için bu komisyona bir yıl içinde sadece iki dosya geldi. İnsan hakları sorunlarını çözmesi için kurulan bu kurula bir yıl içerisinde gelen dosya sayısı ise sadece 1.

UYARI VAR ÇALIŞMA YOK

İstanbul konumu gereği bir deprem bölgesi. Uzmanlar zaman zaman yaptıkları açıklamalarda İstanbul'da her an deprem olabilir kaygılarını dile getiriyor. Peki İstanbul olası bir depreme ne kadar hazır? 1999 yılındaki büyük felaketten sonra neler yapıldı, hangi eksiklikleri giderildi? Bu soru işaretleri hep gündemde ve tartışılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Doğal Afet Komisyonu'nun çalışmaları buna en güzel cevabı verdi. 2010 yılı içerisinde deprem uzmanlarının tüm uyarılarına rağmen bu komisyon sadece 8 defa toplanmış. Tüm uyarılara rağmen komisyon koskoca bir yılda kendilerine gelen 8 projeyi mercek altına almış.

HER YIL AYNI TABLO

İBB Meclisi'nin bir yıllık çalışmasını çıkartan CHP Sancaktepe ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Özgen Nama, komisyonlarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Nama, "Geçtiğimiz yıl da meclis komisyonlarıyla ilgili çalışma yapmıştık. Bununla ilgili de soru önergesi verdim. Ancak bu önergeme herhangi bir cevap gelmedi. İstanbul'da o kadar sorun varken neder her yıl İmar ve Bayındırlık Komisyonları binlerce kez toplanır? Ben bunun cevabını almak için soru önergesi verdim. Ancak kimse cavap vermedi. Bu yıl da değişen birşey yok.

BU KOMİSYONLARI DAHA İŞLEVLİ ÇALIŞIR HALE GETİRMELİYİZ

CHP'li Nama, "15 milyon insanın yaşadığı bir kent ve milyonlarca seçmenin temsil edildiği bir meclisin hiçe sayılarak yönetildiği rakamlarla ortadadır. Bu yönetim zihniyetiyle ilgilidir. Eğer İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti komisyonu 2010 yılında 1 defa, yüzbinlerce engellinin yaşadığı kentte Engelliler Komisyonu 3 defa toplanıyorsa burada düşünmemiz gerekiyor. Bununla birlikte İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nun 2 bin 370 dosyayla toplanması, bu imar dosyalarının önemli bir kısmı da parsel bazında plan tadilatlarıysa yani birilerine milyon dolarlık rant sağlıyorsa bunu halka anlatmak da bizlerin görevidir.

Oysa İstanbul'un çok ciddi ve hayati sorunları ortada durduğunu hepimiz bilmekteyiz. Bunlarla ilgili Büyükşehir Meclisi'nin ve ihtisas komisyonlarının daha işlevli çalıştırılabilir hale getirilmesi gerekir" diye konuştu,

İŞTE BİR YILDA 2 BİN 985 DEFA TOPLANAN KOMİSYONLAR

Bayındırlık ve İmar Komisyonu 2370,
2010 İstanbul Avrupa kültür Başkenti Komisyonu 1,
İnsan Hakları Komisyonu 1,
Esnaf ve Sanatkarlar Komisyonu 1,
Sosyal Hizmetler Komisyonu 1,
Meslek Odaları ve Kent Ekonomisi Komisyonu 1,
Aile ve Kadın Sorunları Komisyonu 2,
Engelliler Komisyonu 3,
Tarım Orman ve Köy Hizmetleri Komisyonu 3,
Çalışanlar Komisyonu 4,
Altyapı Hizmetleri Komisyonu 6,
Turizm ve Sanat Komisyonu 6,
Deprem ve Doğal Afet Komisyonu 8,
Altyapı Mesken ve Kentsel Yenileme 71,
Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu 25,
Çevre ve Sağlık Komisyonu 19,
Eğitim, Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu 10,
Harita Komisyonu 46,
Hukuk Komisyonu 196,
Temel Haklar Komisyonu 7,
Plan ve Bütçe Komisyonu 107,
Tarife Komiyonu 17,
Trafik ve Ulaşım Komisoyu 63,
Mesken ve Gecekondu Komisyonu 17 defa toplanarak 2 bin 985 dosyayı karara bağlamış

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.