‘Kahve ağzı, yakışmadı’

‘Kahve ağzı, yakışmadı’
Haşim Kılıç’ın Yargıtay ve Danıştay’a yönelik sözleri tepki çekti.. Hasan Gerçeker: Uyuyorlar ne demek, bu, sokaktaki mahalle kahvesindeki insanın söyleyeceği bir söz.Mustafa Birden: Herkes kendi görevini yaparsa, başkalarının görev alanlarına bu konuda y

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ve Danıştay Başkanı Mustafa Birden, iş yükü tartışmalarına yönelik Yüksek yargı bugüne dek uyumaktan başka bir şey yapmadıdiyen Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıça tepki gösterdi. Yüksek yargıyla ilgili düzenlemeyi CHPnin Anayasa Mahkemesine götüreceğini anımsatan Gerçeker, Kılıça Önüne gidecek konuda neden konuşuyordiye sordu. Gerçeker, Uyuyorlarifadesini de mahalle kahvesindeki insanın söyleyeceği bir sözdiye nitelendirdi.

Kılıçın uyuyorlarsözüne, yüksek yargı başkanlarının tepkisi sert oldu. Gerçeker, bir yüksek yargı başkanına böyle bir açıklama yapmanın yakışmayacağını belirterek İş yükümüzü biliyorlar, elini vicdanına koysundedi. Üye, tetkik hâkimi ve diğer personelin köle gibi çalıştıklarını söyleyen Gerçeker, Arkadaşlarımın emeğine saygı nedeniyle bu açıklamaları yapıyorum. Bizim kendimizi savunmaya ihtiyacımız yok. Elini vicdanına koyup düşünmesi lazım. Böyle bir tabir kullanmak yüksek yargı mahkemesi başkanına yakışmıyordiye konuştu.

Göreve geldiğinin 15. gününden itibaren iş yüküyle ilgili her türlü yola başvurduğunu ifade eden Gerçeker, dönemin Adalet Bakanıyla, Adalet Komisyonu Başkanıyla, Adalet Bakanlığı Müsteşarıyla bu konuları görüştüklerini anlattı.

‘Neden konuşuyor?’

Gerçeker, Yargıyla ilgili bu düzenlemeyi muhalefet partisi Anayasa Mahkemesine götüreceğini söylüyor. Önüne gidecek konuda neden konuşuyor. Hiçbir şekilde yüksek mahkeme başkanlarının böyle bir polemik içinde olmasını istemem; hoş bir şey değil, çok çirkin bir durum. Yüksek mahkeme başkanının böyle bir ifade kullanması çok yakışıksız. Uyuyorlar ne demek, bu, sokaktaki mahalle kahvesindeki insanın söyleyeceği bir söz dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün Yargıtaydaki dosyaların zamanaşımına uğrayacağı yönündeki açıklamalarını da değerlendiren Gerçeker, Zamanaşımına uğrayan dosyaların yüzde 90ı Yargıtaya gelmeden zamanaşımına uğruyor. Gelenler de mecburen yüzlerce yasa değişikliği yapıldığı için lehe yasanın uygulanması için dosyaların bozulmasıyla sonuçlanıyordiye konuştu.

Birden: Şık değil

Danıştay Başkanı Birden de özellikle kamuoyunda yanlış empoze edilen bir konuyu açıklamak istediğini belirterek anayasaya göre Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştayın birbirlerine eşit seviyede kurumlar olduğuna dikkat çekti. Birden, Bugüne kadar kendi başkanı olduğum yüksek mahkeme dışında hiçbir yüksek mahkemenin çalışmalarıyla ilgili bir konuşma yapmadım. Böyle bir konuşma doğru da olmaz, şık da olmaz. Herkes kendi görevini yaparsa, başkalarının görev alanlarına bu konuda yeterli bilgisi olmadan müdahale etmezse sorun olmazdedi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Mahmut Acar, Hizbullah ana davasının geç sonuçlandığı yönündeki iddialar üzerine, Bu davanın dairemize geldiği tarih ile sonuçlandırıldığı tarih arasındaki süre 3 aydır. Bu dosyayı inceleyen yargıca, 43 bin sayfa belgeyi incelemesi, rapor hazırlaması, davanın müzakereye hazır hale getirilebilmesi için bir iki aylık sürenin yeterli olmadığı açıktır dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.