Koronavirüs yılgınlığı giderek hızla artıyor

Koronavirüs yılgınlığı giderek hızla artıyor
Kovid-19 salgını ile mücadele yapsamında, insanları korumak için alınıyor. Psikiyatristler ve psikologlar, yasakların toplum ve ruh sağlığına oluşturduğu risklerin göz ardı edilmemesi gerektiğini bir kez daha söylüyor.

DW Türkçe'den Elliot Douglas'ın haberine göre, Berlin'de haftalarca devam eden kar yağışından sonra  şiddetini aniden artan hava sıcaklığı, Kovid-19 tedbirleri sebebiyle evlerinden dışarı çıkmayan binlerce kişi, sokaklara, parklara akın etti.

Almanya'da dört aydır, istisnai durumlar hariç, sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Zaruri ihtiyaçlar için açmalarına izin verilen süpermarket ve eczaneler gibi işletmeler dışındaki dükkanlar hala kapalı. Bireyler arası temaslar da ciddi şekilde sınırlandırılmış durumda.

Halen yürürlükte olan bu yasaklara rağmen, çok sayıda insan dışarda, sadece dışarıya paket servisi yoluyla satış yapmalarına izin verilen restoran ve kafelerin önlerinde uzun kuyruklar oluşmuş durumda. Parklar ve sokaktaki insanların büyük çoğunluğu maskesiz.

Yasakların artık işe yaramadığı, insanların bunlara uymadıkları gözle görülebiliyor.

Vaka sayıları giderek hızla artıyor

Kovid-19 vaka sayılarındaki yaşanan artış, önlemlere uyma oran aslında gerilediğini teyit eder nitelikte. Uzmanlar, Almanya'nın üçüncü bir dalgaya doğru yol aldığı uyarısında bulunuyor.

Almanya'da halkı Kovid-19'a karşı aşılama çalışmaları, Amerika ve Birleşik Krallık'a göre daha ağır ilerliyor. Virüs varyantlarının bulaşma oranı artıyor, en dikkat çekeni Kovid-19'un İngiltere varyantı B.1.1.7. ve bu endişeleri daha çok artırıyor.

Yasaklara halk desteği azalıyor

Goethe Üniversitesi'nden Profesör Rolf van Dick, "Elimizdeki tüm veriler ve araştırma neticeleri, büyük çoğunluğun hala kurallara uyduğunu gösteriyor. Yasakların devam etmesi durumunda, bu kurallara uymayan azınlığın artacağı görüşündeyim.”

Kamu televizyonu ARD'nin, neticelerini 19 Şubat'tarihinde açıkladığı bir kamuoyu araştırmasına göre, Almanya'da Kovid-19 yasakların çok ileriye gittiği görüşünde olanların sayısı iki hafta öncesine göre yüzde 5 oranda artarak, yüzde 27'ye yükseldi.

Bir önceki ankette, alınan önlemlerin yeterli olmadığını söyleyenlerin oranı son ankette geriledi, yüzde 24'ten yüzde 16'ya indi.

Kaynak: DW Türkçe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.