Myanmar için yaptırım çağrısı

Myanmar için yaptırım çağrısı
Myanmar'da gerçekleşen askeri darbe sonrası ülkede yaşanan gelişmeleri üzerine Birleşmiş Milletler'de özel bir oturum yapıldı.Oturumda yaptırım çağrısı yapıldı.

Geçtiğimiz haftalarda Myanmar’da gerçekleşen bir askeri darbe sonrası ülkede yaşanan gelişmeler bütün dünyada yankısını sürdürmeye devam ediyor.

Birleşmiş Milletler’in Cuma günü Myanmar konusunu görüşmek üzere düzenlediği özel bir oturumda yaptırımlar da dahil her seçeneğin masada olduğu vurgulandı.

Özel Raportör Tom Andrews yaptığı konuşmada, “Darbenin gerçekleştiği günden bu yana hem Myanmar halkı hem de bütün dünya Myanmar sokaklarında yaşanan vahşet fotoğraf ve videolarını korkuyla seyretti. Tam teçhizatlı güvenlik güçleri, gittikçe sayıları artan barışçıl protestoculara karşı tazyikli su attı, protestocular aralarında kafasından vurulan genç bir kadın da dahil olmak üzere vuruldu” açıklamalarında bulundu.

Andrews bunlara ek olarak atış mühimmatı kullanımı ve göstericilere karşı öldürücü güç kullanıldığını, keyfi gözaltı ve tutuklamaların arttığını, medyanın baskı altına alındığını da vurguladı.

Andrews, 220 resmi devlet görevlisinin, sivil toplum örgütü üyelerinin, seçimin kazananı Aung San Suu Kyi’nin, Devlet Başkanı Win Myint’in, Seçim Komisyonu üyelerinin de bazılarının gecenin kör karanlığında gözaltına alındıklarını ekledi.

'Yaptırımlar ve silah ambargosu düşünülmeli'

Andrews, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne yaptırımlar, silah ambargoları, seyahat yasakları ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne hukuki adım atması da dahil bütün seçenekleri göz önünde bulundurmaları çağrısında bulundu.

Andrews, “Güvenlik Konseyi’nde alınacak herhangi somut bir adıma engel olunduğu zaman Genel Kurul, Özel Acil Toplantı yaparak toplanabilir. Daha önceki özel acil durumlarda Genel Kurul ateşkesten silah ambargolarına ve ticari yaptırımlara kadar pek çok tavsiyede bulunmuştu” açıklamasında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.