O tarihe işaret edildi ve İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı aylar önce alındı

O tarihe işaret edildi ve İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı aylar önce alındı
AK Parti kulislerinden yansıyan son bilgilere göre, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesiyle ilgili karar aylar öncesinden alındı.

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkma kararını aylar öncesinden aldı.

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre; AK Parti kulislerinden yansıyan son bilgilere göre, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesinin hukuki altyapısını oluşturmak için uzun süre çalışma yapıldı ve 2016, yılı ile 2018' yılında feshedilen iki sözleşme örnek alınıp, İstanbul Sözleşmesi'nin feshi kararı geçen Cuma gecesi işleme konuldu.

Türkiye siyasetindeki sürpriz gelişmelerden birisi geçen Cuma akşamı, Erdoğan'ın, "Bayanlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi"nin veya kamuoyunda bilinen adıyla "İstanbul Sözleşmesi"ni fesheden kararı oldu.

AK Parti içinde de görüş ayrılığına sebep olan İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi tartışması Erdoğan'ın Ocak ayı başında Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk'ü ziyaretiyle tekrardan gündeme gelmişti.

Oğuzhan Asiltürk, Erdoğan'ın ziyaretinden bir süre sonra katılmış olduğu televizyon programında, "Bazı AK Parti'li yetkililerin kendisini ziyaret yaparak, İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılması konusunu Erdoğan'a iletmelerini" istediğini söyledi.

Erdoğan'ın da İstanbul Sözleşmesi'nin kalkmasından yana olduğunu belirten Asiltürk, "İstanbul Sözleşmesi kalkacak" açıklamasını yapmıştı.

AYASOFYA'NIN AÇILMASINDAN HEMEN ÖNCE

AK Parti kulislerinden yansıyan İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılma kararı "aylar öncesinden" alındı.

AK Parti'li üst düzey bir yönetici, İstanbul Sözleşmesi'ni fesih kararıyla alakalı çalışmanın geçen yıl Temmuz ayında; "Ayasofya'nın ibadete açılmasından hemen önce" başladığını söyledi.

Sözleşmeden çıkışın uzun bir süreç olması ve Avrupa Konseyi'ne kararı bildirim sürecinin nasıl işleyeceği konusunda çalışma yapılması sebebiyle yaşama geçirilmesinin zaman aldığını belirten parti yöneticisi, geçmiş yıllardaki iki örnek karara göre İstanbul Sözleşmesi'nin feshi sürecinin yapıldığını bildirdi.

Kaynak: BBC Türkçe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.