Öncelik ‘yemin etmeme’

Öncelik ‘yemin etmeme’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Balbay ve Haberal için her eylemi yapacaklarını söyledi

CHP yönetimi, Meclis’i boykot ederek “kayıt” bile yaptırmayan BDP’li bağımsızlarla aynı “çizgiye düşmemek” için Meclis’e kayıt yaptırmalarına karşın, arkadaşları serbest bırakılana ya da hükümet kanadından çözüm için somut adım atılana kadar “yemin etmeme” seçeneğini ön planda tutuyor.

CHP yönetimi, tutuklu milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberalın üst mahkemeye yaptığı itirazın da reddedilmesi durumunda, yemin etmemedahil bir dizi kapsamlı eylem planını masaya yatırmaya hazırlanıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, iki milletvekilinin serbest bırakılmaması durumunda CHPnin uysal olmayacağınıbelirterek sorunun çözümü için Başbakan Tayyip Erdoğanı, yeniden hükümeti kurma göre-vini aldıktan sonra muhalefet partilerinin liderlerini ziyaret etmeye çağırdı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, milletvekillerine sonuna kadar sahip çıkacaklarını belirterek itirazın reddedilmesi sonrasında ise tüm seçeneklerin deneneceğini bildirdi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün yaptığı açıklamada, iki milletvekilinin mutlaka Meclise gelip yemin edeceklerinivurgularken parti olarak parlamento zeminindebu mücadelenin verileceği mesajını verdi. CHP yönetimi, Meclisi boykot ederekkayıtbile yaptırmayan BDPli bağımsızlarla aynı çizgiye düşmemek için Meclise kayıt yaptırmalarına karşın, arkadaşları serbest bırakılana ya da hükümet kanadından çözüm için somut adım atılana kadar yemin etmemeseçeneğini ön planda tutuyor. Toprak, iki milletvekiliyle ilgili izleyecekleri eylem planı konusunda itiraz süresini beklediklerini ifade etti. İktidarın muhalefetin görüşlerini de dikkate almak zorunda olduğunu belirten Toprak,Farklı görüşlerin yansımadığı bir parlamento çalışamaz, sadece Meclis açılmış olur. Belki istediklerini tek başlarına yaparlar, ancak böyle bir Mecliste temsil zayıf olurdedi. Toprak, iki milletvekilinin üst mahkemece de reddedilmesi durumundaki tavırlarının sorulması üzerine de Parlamento, hukukun siyaseti dizayn etme yeri değildir. O nedenle CHP uysal olmayacak, gereğini yapacaktırdedi.

Bu girişimlerinin zaman alacağıyorumlarının anımsatılması üzerine de Toprak,Demokrasiyi oturtmak yıllar alıyor, iki milletvekiliyle ilgili bu karar demokrasinin askıya alınması demek, onun için gereğini yapacağızgörüşünü dile getirdi. Toprak, önümüzdeki süreçte MHP ve BDP ile bir işbirliğinin gündeme gelip gelmeyeceği konusunda ise sivil itaatsizlikiçinde olmayacaklarını, sorunları parlamento çatısı altındaçözmeyi istediklerini ifade etti. Toprak, bu kapsamda Başbakan Tayyip Erdoğanı, yeniden hükümet kurma görevini aldıktan sonra, sorunun çözümü için muhalefet liderlerini ziyaret etmeyeçağırdı. Toprak, böyle bir ziyaret için yemin etmelerigerekebileceğinin anımsatılması üzerine de Onlar yemin eder, biz etmeyizyanıtını vermekle yetindi.

CHP’nin seçenekleri

CHP MYKde tutuklu milletvekillerinin kararına “itiraz” da reddedilirse uygulanması tartışılan seçenekler şöyle:

Yemin etmeme: TBMMnin 24. döneme başlayacağı salı günkü oturuma CHP milletvekillerinin topluca katılmaması şimdilik önde görünüyor. Buna göre CHPliler Meclise gelseler de birleşime katılmayacaklar. Ancak “en yaşlı üye” sıfatıyla birleşimi yönetecek olan Oktay Ekşinin kürsüye çıkıp çıkmayacağı konusunda da iki farklı görüş dile getiriliyor. CHP milletvekillerinin genel kurula girip yemin etmemesi, ancak Ekşinin kürsüye çıkıp yönetmesi seçeneği üzerinde duruluyor. Teamül gereği, tüm milletvekilleri yemin ettikten sonra en son başkan yemin ediyor. Ancak Ekşinin de tavır olarak birleşimin sonunda yemin etmeden Meclisi kapatması formülünün yanı sıra, Ekşi dahil, hiçbir CHPlinin genel kurula katılmaması seçeneği üzerinde duruluyor. Ancak yemin etmeyen milletvekilleri Meclis çalışmalarına katılamıyor.

Yemin edip Meclis çalışmalarına katılmama: En az şans tanınan seçenek bu olmasına karşın, bazı milletvekillerinin “yemin etmeme” seçeneğine soğuk olacağı gerekçesiyle, bu formülün de konuşulabileceği belirtiliyor. Ancak CHPnin Meclis çalışmalarını protesto ederek terk etme yöntemini defalarca uyguladığı ve sonuç alınamadığına dikkat çekiliyor.

AİHM yolu: Daha önce Ergenekon davasında tutuklu olan Tuncay Özkanın da AİHMye başvurduğu, ancak sonuç alınamadığına dikkat çekiliyor. AİHMnin hem iş yükünün fazla olması, hem de anayasa değişikliği doğrultusunda AİHMden önce Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru zorunluluğu olduğu, kısa sürede sonuç alınmasının mümkün olmadığı görüldüğü için “pratik çözüm yolu” olarak görülmüyor.

Uluslararası zemini kullanma: MYKde en çok kabul gören seçenek bu oldu. Bu çerçevede Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlunun önceki gün yaptığı açıklamanın İngilizceye çevrilerek AB ülkelerinin büyükelçilerine gönderilmesi, ayrıca önümüzdeki günlerde Yunanistanda yapılacak sosyalist enternasyonal toplantısında da Kılıçdaroğlunun bu konuda açıklama yapması kararlaştırıldı. Ayrıca diplomasi kökenli ya da uluslararası komisyonlarda görev alan milletvekilleri de bu konuda uluslararası kamuoyu oluşturmakla görevlendirilecek.

Meclis çalışmaları tıkanabilir mi?: CHP; BDPli bağımsızların da Meclise gelmemesi nedeniyle, TBMM Başkanlık Divanına ve komisyonlara üye vermeyerek Meclisi “kilitleme” seçeneğini de araştırıyor. CHPnin bu yolu tercih edip Başkanlık Divanı ve komisyonlara üye bildirmemesi Divan ve komisyonun toplanmasını engellemeyecek. Çünkü Başkanlık Divanının bütün partilerin üyeleri seçildikten sonra çalışabileceğine ilişkin bir zorunluluk bulunmuyor. Divan, üye sayısının salt çoğunluğu ile toplanıyor ve katılanların salt çoğunluğu ile karar alabiliyor. 17 üyesi bulunan Başkanlık Divanında AKPnin salt çoğunluğa yetecek kadar üyesi bulunuyor. Meclis bürok-ratları, “Ancak bir parti üye bildirmekten kaçınırsa o zaman Divan seçilen üyelerle toplanır ve çalışmalarını yapar. Divan’ın çalışamaması gibi bir durum söz konusu olmaz” görüşünü savunuyorlar. Zaten MHPnin de Meclis çalışmalarına katılmama gibi bir tavrı olmayacağı ifade ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.