Önlem alınmazsa çok daha sert bir dalgayla karşı karşıya kalacağız

Önlem alınmazsa çok daha sert bir dalgayla karşı karşıya kalacağız
Normalleşme adımları atılması doğru olmadığını Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, "Bu koşullar devam ederse ve bir önlem alınmaz ise çok daha sert bir dalgayla karşı karşıya kalacağız.”

Vaka sayısında tekrardan ocak ayı başındaki tabloya dönüldüğünü belirten uzmanlar, Sağlık Bakanlığı’nın “İllere Göre Haftalık Vaka Sayısı” haritasına göre, vakaların ülke nüfusunun yüzde 78’ini oluşturan 59 ilde arttığını söylüyor. Uzmanlar ayrıca, günlük vaka sayılarındaki hızlı artışa dikkat çekiyor.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, vaka artışı sebebiyle önlem alınması gereken bir süreçte normalleşme adımlarının atılmasının doğru olmadığını söyledi.

Vaka sayılarında son haftalarda ciddi bir yükselme eğiliminin olduğunu, “Özellikle test sayısındaki düşüşle beraber vaka sayılarının tam tersi oranda arttığını gördük.

Bu koşullar devam ederse ve bir önlem alınmaz ise çok daha sert bir dalgayla karşı karşıya kalacağız.”

TAKİBİ YAPILAN TEMASLI SAYISI DÜŞÜK

“Sağlık Bakanlığı, salgının birinci yılında ilgili gelişmeleri ve vaka sayılarını paylaştı.”

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz bütün zorunlu üretimleri durdurarak tam kapanma önerdik ama uygulamadılar. Yeni normalleşme açıklaması da tümüyle ekonomik kaygılara dayanıyor aslında.

Ayrıca, test sayısının hâlâ çok düşük olduğunu söylemek gerekiyor. Görüyoruz ki temaslılar bildirilmiyor ve Sağlık Bakanlığı da olası temaslıları değerlendirerek kaynağa yönelik tarama gerçekleştirme konusunda yetersiz.”

İKİNCİ DOZ İKİ MİLYON KİŞİYE UYGULANDI

Mutasyonun hızla yayıldığına dikkati çeken Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, “Karadeniz’de vaka sayıları çok yüksek ve bu önemli ölçüde mutasyondan kaynaklı. Aşılama hızımız da çok yetersiz ve toplumun şu an sadece yüzde ikisi salgından korunabilir durumda. Aşının ikinci dozu yapılan insan sayısı henüz 2 milyon civarında.”

KARADENİZ’DE MUTANT VİRÜS HIZLA YAYILIYOR

Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, vakaların yükselmesinde İngiliz varyantı mutant virüsün etkili olduğunu söyledi.

Vaka sayıları çok yüksek seyrettiği bölgede komşu illerin de bu durumdan etkilendiğini belirten Prof. Dr. Aydın, “Karadeniz’de sayıların yüksek olmasıyla, birlikte son haftada komşu illerimizin de yanımıza çekildiğini, yükseldiğini gördük.

Amasya, Tokat, Gümüşhane gibi şehirlerde sayılarda ciddi artış oldu. Bunun önlemi alınmazsa ülkemizin diğer bölgelerine de yayılabileceği unutulmamalıdır.”

Kaynak: BirGün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.