Oturup konuşalım

Oturup konuşalım
Biz Meclis’i boykot etmiyoruz, saygımız var. AKP bizim için güven verici bir parti değil. Ben şahsen CHP Genel Başkanı olarak, onlara güvenmiyorum, verdikleri pek çok sözü tutmadılar. Söz vermek istiyorsanız, oturup konuşalım.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, genel kurul salonunda, partisine ayrılan sıralardan seyredecekleri “Meclis Başkanlığı” seçimi öncesinde olası başkan Cemil Çiçek’e “Sorunun çözümüne katkı ver” çağrısı yaptı. Sosyalist Enternasyonal toplantısı nedeniyle bulunduğu Atina’dan Selanik ve Batı Trakya üzerinden Türkiye’ye dönen Kılıçdaroğlu, geceyi geçirdiği Çorlu’da ve Ankara uçağında gezisini izleyen basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu özetle şunları söyledi:

“Biz Meclisi boykot etmiyoruz, saygımız var. Meclis başımızın üstünde ancak ‘Gelin Meclis’e konuşalım. 5 yıl, 7 yıl, 20 yıl sonra hallederiz’ diyorlar. AKP bizim için güven verici bir parti değil. Ben şahsen CHP Genel Başkanı olarak, onlara güvenmiyorum. Grup başkanvekilliği dönemimde verdikleri pek çok sözü tutmadılar. Söz vermek istiyorsanız, oturup konuşalım. Cemil Çiçek, siyasette deneyimi olan biri. Meclis Başkanlığı’na seçilmesinden de memnunluk duyarız. Ki mevcut sorunu kendisi de dile getirdi. Sorunun çözümünde herkesin katkı vermesi gerekir. Demokrasi ve insan hakları adına, hiç kimsenin elinden seçme/ seçilme hakkı alınmamalı. (Sayın Çiçek bir söz verirse yemin eder ve oylamaya girer misiniz? Sorusu üzerine) Ona bir şey diyememem, şimdilik yorum yapmak da doğru değil. Eğer sorunun çözümüne katkı verirse bundan memnun oluruz. Sorun insan hakları ve demokrasi sorunudur, bunları yüceltecek de ilk olarak TBMM’dir. TBMM başkanının da bu bağlamda görev üstlenmesi gerekir bu sorunu aşmak için. Sayın Çiçek’in duyarlılığını koruyacağını umuyorum.

İki yol vardı

İki arkadaşımız hapiste, bu noktada çizeceğimiz 2 yol vardı. Ya TBMM’ye gideceğiz ve yemin edecek, yolumuza devam edecektik ya da halkımızın vekillerimize verdiği oylara sahip çıkacaktık. Halkın oyunu kenara mı atacaktık? Ya teslim olacağız, ya mücadelemizi yapacağız. CHP’nin ruhunda mücadele vardır. CHP, ‘Ne yapalım canım, 2 milletvekili varsın hapiste kalsın’ diyen bir parti olabilir mi? Anayasa’nın 90. maddesine göre uluslararası sözleşmeler iç hukukun üstündedir. BM sözleşmesi ‘Hiçbir milletvekilinin gelip parlamentoda yemin etmesi engellenemez’ diyor. Türkiye bu sözleşmeyi kabul etmedi mi? BM’lerin Uruguaylı bazı milletvekilleri tarafından 70’li yıllarda aldığı bir karardır bu.”

Uçuş hatırası

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da içinde bulunduğu uçak Ankara Esenboğa Havalimanı’na tekerlek koyar koymaz, Adnan Balta adlı bir yolcu inmeye kalkıştı. Kabin ekibinin, bir süre daha beklemesi konusunda yolcuyu ikna etmesine Kemal Kılıçdaroğlu da yardım etti. Kılıçdaroğlu, daha sonra kabin ekibiyle fotoğraf çektirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.