'Panik yapmayın'
Çağlayan, söz konusu yerlerde Türk vatandaşlarına yapılan herhangi bir saldırının olmadığını bildirdi.
Bakan Çağlayan, Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Müteahhitler Birliği, Türkiye İnşaat İşverenleri Sendikası, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ve Libya'da iş yapan Türk firmalarının temsilcilerinin katılımıyla Libya değerlendirme toplantısı yaptı.
Çağlayan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Libya'da şu anda yaşanan olayların Türkiye Cumhuriyeti hükümeti tarafından yakından izlendiğini ve dün akşam Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek başkanlığındaki toplantıda da konunun geniş şekilde ele alındığını anlattı.
Dış Ticaret Müsteşarlığı olarak da olayların patlak verdiği çarşamba gününden itibaren Mısır, Tunus dahil olmak üzere büyükelçiler, başkonsolosluklar ve ticaret müşavirlikleri ile yoğun temas içinde olduklarını kaydeden Çağlayan, kendisinin de Libya'da iş yapan firmaları tek tek aradığını sıkıntı yaşayan firmaların sahipleriyle de tek tek görüştüğünü belirtti. Libya'nın, Türkiye'nin dostu olduğunu ifade eden Çağlayan, bu ülkenin Türkiye ile hem tarihi, hem ticari, hem de müteahhitlik alanında ilişkilerinin bulunduğunu söyledi.
Bakan Çağlayan, Türk müteahhitlerinin Libya'da 27 milyar dolarlık iş üstlendiğini hatırlatarak, Libya'nın Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışına açılan kapısı olduğunu söyledi. Libya'da 200'e yakın Türk firmasının bulunduğuna işaret eden Çağlayan, 2007 ve sonrasında Libya'daki taahhütlerin toplamının 15,3 milyar dolar, Bingazi ve Derme'deki müteahhitlik taahhüdünün ise 3 milyar dolar olduğunu belirtti.
-''DÖNMEK İSTEYEN VATANDAŞLARA YÖNELİK FAALİYETLERİMİZ SÜRÜYOR''-
Devlet Bakanı Çağlayan, Libya'da çalışan ve Türkiye'ye dönmek isteyen işçilere yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydederek, dün bazı Türk vatandaşlarının ülkeye getirildiğini anlattı. Libya'daki bazı şantiyelerde güvenlik tedbiri nedeniyle işlerin durduğunu belirten Çağlayan, ilgili makamlarla sürekli irtibat halinde olduklarını söyledi.
Bakan Çağlayan, ''Aşırı panik yapmanın anlamı yok. Basılan şantiyelerde sadece mallara yönelik saldırılar olmuştur. Türk vatandaşlarına yapılan herhangi bir şey yok'' dedi.
Libya halkının Türk halkına yakın dostluk beslediğini kaydeden Çağlayan, bu ülkede Türk halkına ve devletine karşı kredibilitenin yüksek olduğunu bildirdi.
Şantiyelerde ekipmanların ve makinelerin gasp edildiğini ancak bunlara yönelik zarar tespitlerinin yapıldığını ve yapılmaya devam edeceğini ifade eden Çağlayan, oluşan ve oluşabilecek zararların firmalar tarafından iyi tespiti halinde bunların mutlaka tazmin edileceğini bildirdi.
Çağlayan, Libya'dan Türkiye'ye dönmek isteyen Türk vatandaşları için karayolu, denizyolu ve hava yolu ulaşımına ilişkin tedbirlerin planlandığını belirterek, ''vatandaşlarımızın can güvenliğinin sağlanması birinci beklentimiz ve talebimizdir. Bu konuda her seviyede Libya makamı uyarıldı'' dedi. Çağlayan, Libya'da yakını bulunan vatandaşlara bir kez daha seslenirken panik havası oluşturulmaması gerektiğinin altını çizdi.
Geçen yıl Libya'ya 2 milyar dolarlık ihracat, bu ülkeden de 425 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildiğini hatırlatan Bakan Çağlayan, iki ülke arasında müteahhitlik alanında ortak komite kurulduğunu ve alınan karalar çerçevesinde 24-26 Şubat tarihinde Ankara'da bir toplantının programlandığını anlattı.
Bakan çağlayan, şu an itibariyle Libya heyetinin uçak rezervasyonlarının halen yürürlükte bulunduğunu söyledi. Çağlayan, Mısır ve Tunus'ta ise olayların sakinleşme sürecine girdiğini ifade ederek, kendisinin de iş adamları heyetiyle birlikte hem Tunus'a hem de Mısır'a kısa bir zaman içinde ziyarette bulunacağını bildirdi.
Bu arada toplantı, basına kapalı olarak devam ederken, Bakan Çağlayan'ın toplantının ardından gazetecilere değerlendirmede bulunacağı öğrenildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.