Pompa cebimizden çekiyor

Pompa cebimizden çekiyor
Bu ay içinde üçüncü kez zam gelen benzine ödenen her 100 liranın 65 lirasını vergi oluşturuyor

 Petrol fiyatları düştüğünde bile vergi oranı arttırıldığı için zamlanan benzin fiyatları rekora doğru koşuyor. Yeni zamla 95 oktan benzinin litresi 3.88 liraya çıktı. Kamuoyunu isyan ettiren zamlara sahne olan benzin fiyatında en büyük payı yüzde 65 ile devlet alıyor. Bir başka deyişle, tüketici her 100 liralık benzin alışında 65 lira vergi veriyor.

Benzin fiyatları bu ay üçüncü kez zamlandı. Tüketim üzerinden alındığı için gelir dağılımı adaletsizliğini daha da derinleştiren ÖTV ve KDVnin ana kaynağı akaryakıtta pompa adeta devlete çalışıyor. Dünyanın en pahalı benzinini tüketen Türkiyede benzine ödenen her 100 liranın 65ini vergi oluşturuyor.

Akaryakıt ürünlerinden 95 ve 97 oktan oktan kurşunsuz benzinlerin satış fiyatı dünden geçerli olmak üzere litrede 4-6 kuruş arttırıldı. Akaryakıt dağıtım şirketlerinden Petrol Ofisinde (PO) 95 oktan kurşunsuz benzinin satış fiyatı Ankarada litrede 3.81 liradan 3.85 liraya, İstanbul ve İzmirde ise 3.80 liradan 3.84 liraya yükseldi.

OPET ve BP bayilerinde ise 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı Ankara ve İstanbul Anadolu yakasında 3.82 liradan 3.88 liraya, İzmirde de 3.81 liradan 3.87 liraya çıktı.

Yeni zam ile kurşunsuz benzin Türkiyenin doğusunda 4 lirayı aştı. Doğu illerinden Vanda 95 oktan kurşunsuz benzin 3.94 lira ile 3.99 lira arasında değişen fiyatlarla satılırken 97 oktan kurşunsuz benzin 3.98 ile 4.07 lira arasında değişen fiyatlardan satılmaya başladı.

Dağıtım firmalarının belirlediği tavan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük çaplı değişiklikler gösteriyor.

Bir ayda üçüncü zam

Geçen hafta motorine de 7-8 kuruşluk zam gelmişti. Böylece kırsal motorin fiyatı 3.16 liraya, motorin fiyatı da 3.3 liraya çıkmıştı.

Son bir ay içerisinde akaryakıta 3 defa zam yapıldı. Fiyatların 4 liraya yaklaşması üzerine artan tüketici tepkisini dikkate alan Enerji Bakanlığı devreye girmiş ve sadece 2 kuruşluk indirim yapılmıştı. İndirimden kısa süre sonra motorine 8 kuruş, dün de benzine 6 kuruş zam geldi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.